Fotolugu: 50 miljoni pooljuhtmeseadme tootjast ideede generaatoriks

Foto: Telliskivi Loomelinnaku arhiiv

Kunagi asus Telliskivi Loomelinnaku alal üleliiduline teadustehas, kus parandati vedureid ning valmistati elektroonikatoodangut kosmose, lennujaamade, kaitsetööstuse ja koduse majapidamise tarbeks. Mäletate korterites sektsioonkappide kõrval põlevat elektrikaminat “Tuluke” või autoakulaadijat “Start”? Töö ja distsipliin endises Kalinini tehases oli karm. Kuigi hommikul kell 7 raudväravatest sisse astudes tervitas töötajaid rahulik saatemuusika, möödus tööpäev tõsises meeleolus. Tööde tulemuslikkust ja panust jälgiti kullipilgul.

Täna ei kujuta üks loomeinimene päeva juhuslike kohvipauside, paindliku töögraafiku ning lähima vegan-menüüd pakkuva kohvikuta enam ettegi. Tõsise töö tegemine ei eelda kohustuslikus kohas pinginühkimist, töö on võimalik seljakotis koju ja kohvikusse kaasa võtta. Vähemalt Loomelinnakus, kus nõukogudeaegne 50 miljoni pooljuhtmeseadme tootmine on asendunud loomemajanduse kogukonnaplatvormiga ning igapäevaselt valmib hoopis ökojäätis, leib ja rohkelt värseid ideid. Kadunud on Kalinini pea ja eeskujuliku personali autahvlid, kuid tehaste hingus ja mineviku pärand on siiski tajutav.

Näituse idee tuli umbes pool aastat tagasi, kui Telliskivi loomelinnaku laost ilmus üks Stalini pea ja hunnik vanu faile, perfokaarte ja muud põnevat. Täiesti müstilisel kombel astus samal päeval läbi üks endine ajakirjanik hunniku vanade fotodega. Neid pilte vaadates oli rõõmu palju. Imeägedad ja veidrad jäädvustusest kunagisest Kalini tehase elust. Kuna kontrast tänase linnaku eluga on tõesti lausa oivaline, sündis otsus teha n-ö remake tänasest päevast. Kohad on enamus fotodel täpselt samad, osad fotod on aga uuena kõrvutatud sisu poolest.

Näitus “Enne/Pärast” on Telliskivi Loomelinnaku 10. sünnipäeva puhul avatud linnaku väligaleriis alates 26. aprillist.

Iris Kivisalu on Tallinnas tegutsev vabakutseline fotograaf. Ta on õppinud ajakirjandust ja sotsioloogiat. Fotoloomingus ühendab Iris dokumentaalse jutustuse melanhoolse emotsionaalsusega. Tema töid on avaldanud lisaks Eesti väljaannetele Der Spiegel, The Guardian, Unesco, Vogue ja Ignant. 2017. aastal võitis Iris Nikoni rahvusvahelisel portreede ja pulmapiltide võistlusel Grand Prix