Cannes Lions parimad reklaamid: Go Gentle Australia. Stop the horror

Mulle on aastate jooksul mitme sotsiaalkampaania puhul ette heidetud, et oleme näidanud elu traagilisi tahke liiga realistlikult – mõjuvat häirivalt. Mis sellest, et kampaaniad on olnud tulemuslikud. Üks meie vastuseid on olnud, et kahju küll, aga peame, palun, silmas suuremat eesmärki – püüame siin aidata inimesi, kelle elud on tuhat korda raskemad kui mistahes reklaami vaatamine.

Need kriitikud pole tahtnud või osanud selle peale mõelda, et häirivat reklaami nähes saab telekanalit vahetada, stopp-nuppu vajutada või pilgu ära pöörata, kuid päris elus seda luksust ei ole.

Seda illustreerib õudustäratava ilmekusega Austraalias Victoria osariigis läbi viidud kampaania, mille eesmärk oli mõjutada abistatud surma reguleerivat seadusandlust. Selleks tehti kuueminutiline film, mis kujutas äärmiselt tõetruult ühe ravimatult haige mehe viimast elupäeva. Ekraani nurgas oli suur nupp “Stop the horror” – lõpeta see õudus –, mida keskmine vaataja vajutas pärast 3 minutit ja 16 sekundit.

Kuus minutit reaalsust kujutavat filmi oli inimestele liig. Aga kuus minutit reaalsust ennast? Aga kuus kuud? Kuus aastat? Ja mitte kellegi teise, vaid enda elus.

Victoria parlament hääletas vabatahtliku abistatud surma legaliseerimise poolt. 

Klipp: STOP THE HORROR
Klient: GO GENTLE AUSTRALIA
Teostaja: HISTORY WILL BE KIND, CUMMINS & PARTNERS

***

Maailma parimaid tervishoiu- ja sotsiaalvaldkonna kommunikatsiooni kampaaniaid saab üheskoos vaadata seminaril 29. märtsil Tallinnas. Täpsem info siit. 

Auhinnad: 
Cannes Lions 2018
Gold – Film – Use of Online Film
Gold – Entertainment  – Audiovisual Branded Content – Online: Fiction
Gold – Film Craft – Casting
Silver – Film Craft – Direction

Koostöös loovfestivali Cannes Lions Eesti ametliku esindajaga Northern Lights Group tutvustab Edasi igal reedel maailma kõige tuntuma ja hinnatuma reklaamikonkursi tähelepanuväärsemaid töid.

Madis Ots

Madis Ots on loovagentuuri Salama loovjuht. Loe artikleid (1)