Fotolugu: üks öö karnevalil

Karneval on Brasiilia identiteedi lahutamatu osa. | Foto: Anna-Kai Tõrs

Maailma suurim pidu voolab iga brasiillase veres ja samba on lahutamatu osa kogu rahva identiteedist. Üle nädala kestev suur pidu on riiklik püha ning trumpab oma olulisuselt üle nii jõulud kui aastavahetuse.

Karneval algab alati 40 päeva enne Lihavõtteid. Sel aastal on karnevali ametlik algus täpselt 1. märtsil. 

Nii Rio de Janeirosse kui ka muudes suuremates linnades on igaühes oma karneval. Rios muidugi suurim ja selle keskmes on kõikide sambakoolide omavaheline võistlus nii tantsudes kui kostüümides Sambadromil. Rannikulinnas Salvadoris aga tantsitakse niisama ja igal tänaval on oma pidu. Kostüümi võib igaüks valida nii, nagu ise paremaks arvab. Muidugi, mida uhkem, loovam ja erilisem, seda enam imetlust ja kiidusõnu! 

Mina sattusin Brasiilias Salvadori linna just paar päeva enne ametlikku karnevali algust eelmisel aastal. Salvador ise on imeilus rannikulinn, küll pea kolme miljoni elanikuga, ent maaliline vanalinn ehk Pelourinho ei luba sellist suurust üldse arvata. Kivisillutistega tänavatel uidates satud justkui 16. sajandi mini-Portugali või hoopis mõnda Aafrika värvikasse linna. Siin on käsikäes nii imeilus koloniaalarhitektuur kui ka kunagise orjakaubanduse pealinna pärand – kõige kirjum ja värvilisem kultuur.

Fakt, et ametlikult ei olnud karnevalile veel stardipauku antud, ei takistanud juba pidudega alustamist. Sest brasiillaste jaoks on peoks alati põhjus! Nii avanes suurepärane võimalus heita läbi kaamera pilk Brasiilia kultuuri ja inimeste tolerantsetesse südametesse ning näha selle kirevust ühe ööga rohkem kui muidu ehk terve kuuga õnnestuks. Siin on kõik koos, noored ja vanad, rikkad ja vaesed, mustad ja valged. On ju tänane Brasiilia ühiskond segu indiaanlastest, portugaallastest, hispaanlastest, erinevatest Aafrika riikide rahvustest ja kes teab mis kõik veel! Kirev multikultuursus on kinkinud ka karnevalile nii erinevad kostüümid, värvid, laulud ja tantsud. Tantsitakse, lauldakse, jagatakse omavahel sööki ja jooki ning kiidetakse üksteise aksessuaare. Ühe õhtuga teed justkui maailmale tiiru peale ja see on kokku uskumatult positiivne kogemus.

Anna-Kai Tõrs

Anna-Kai Tõrs on kirglik reisihuviline, kes armastab kogetud hetki ja olukordi kaameraga jäädvustada. Loe artikleid (1)