Raivo Vare: “läänerindel muutuseta” – muutused jätkuvad

USA on jõudmas tänu kilda-tehnoloogiatele maailma esinaftatootjaks ja tema sõltumatuse aste naftaimpordist on järsult kasvanud. Sellel on aga globaalpoliitilised tagajärjed. I Foto: Unsplash

Lõppenud aasta oli muutuste käivitumise aasta. Teoks said mitmed murelikud ennustused, mida selle kohta tehti aasta tagasi. Seda nii rahvusvahelise poliitika kui majanduse kontekstis. Ja alanud aasta ei too ilmselt palju paremaid uudiseid. Valisin välja vaid mõned neist muutustest, lähtekohaks majanduslik vaatepunkt, sest sellest saab kõik alguse.

Kuigi 2018.aastaks ennustati globaalse majanduskriisi võimalust, seda siiski (veel) ei saabunud. Praeguse seisuga pigem ennustatakse selle saabumist alanud aasta lõppu või isegi järgmisse, 2020.aastasse. Samas nii maailma väärtpaberi- kui ka toormeturgudel käis aasta lõpupoole läbi jõnksatus. Lisaks veel möödunud aastasse jäänud ammu ennustatud krüptovaluuta kriis, kus tuntuim esikrüptovaluuta Bitcoin kaotas oma väärtusest üle 80%! Mis on selge tunnus, et tegu on olnud mulliga. Seda enam, et suuremat üldist kriisi pole ju veel tekkinud.

Raivo Vare

Raivo Vare on hariduselt jurist, lõpetanud Tartu ülikooli õigusteaduskonna ja EBSi magistriprogrammi cum laude. Olnud riigiminister ning teede- ja sideminister, tippjuht pangandus- ning transpordi- ja logistikasektori firmades. Tegev paljude avaliku sektori ja erialaorganisatsioonide, samuti eraettevõtete juhtorganites. Kord kuus vahendab Raivo Vare Edasi lugejatele oma mõtteid tähenduslikest rahvusvahelise elu sündmustest. Loe artikleid (98)