Hando Sinisalu: TOP 3 reisielamust. Reisitähestiku eri

Edetabelist on jäänud kõrvale absoluutsed tipud nagu Pariis (pildil), London ja New York. | Foto: Silvia Pärmann

Kuna aastalõpp on traditsiooniliselt igasugu kokkuvõtete ja edetabelite tegemise aeg, siis teeb ka Reisitähestik Hando Sinisalu isikus kokkuvõtteid.
Alljärgnevalt Hando subjektiivne valik parimatest lennujaamadest, linnadest, loodusmatkadest, ostlemiskohtadest ja muuseumidest, mida tasuks külastada.

Lennujaamad

Seoul Incheon

Minu kõigi aegade parim lennujaamakogemus pärineb just siit. Maandusin pärast pikka lendu keset ööd Seoulis ja pidin hommikul edasi lendama ärikohtumisele. Umbes 20 euro eest sai Incheonis osta spaapileti, mille hinna sees oli pidžaama, võimalus magada suures ühisruumis pehmel matil, sauna ja basseini kasutamine ning kõikvõimalikud tualett-tarbed kuni hambapastani välja.

Incheonis on ühena vähestest maailma lennujaamadest ka piiramatult nutiseadmete laadimise võimalusi.

Amsterdam Schiphol

Schipholi eelis võrreldes teiste maailma sõlmlennujaamadega on see, et ta on raudteevõrgu kaudu suurepäraselt ühendatud nii Amsterdami kui teiste Hollandi suurlinnadega. Pole just palju kohti maailmas, kus jõuad pealinna keskväljakult lennujaama ühistranspordiga umbes 45 minutiga. 
Schipholis on ka efektiivne ja kiire turvakontroll, tasuta WiFi ja suures valikus söögikohti ja shoppingut. Suurim puudus on nutiseadmete laadimiskohtade vähesus.

Singapore Changi

Changi on väga luksuslik ja ilus lennujaam, jätab tõelise 5-tärni-tunde. Toidukohtade valik on muljetavaldav, eriti Aasia köögi koha pealt. Suurim miinus on see, et kui tulla Euroopast ja tahta istuda ümber regionaalsete odavlennufirmade lendudele (AirAsia, Malindo, Cebu, jne), siis tuleb turvakontrollist ja ka passikontrollist läbi minna ja uuesti check-in teha – olen seetõttu seal ka lennust maha jäänud.

Linnad

Ma jätan siinkohal kõrvale absoluutse tabeli tipu nagu Pariis, London ja New York ning teen valiku ülejäänud linnade seast. Ka need on linnad, kuhu alati võiks tagasi minna!

Kaplinn, LAV

Kõige ilusama loodusliku asupaigaga linn kogu maailmas! Kaks ookeani ja nende vahel Laudmägi kujundavad Kaplinna ilmet väga ainulaadsel viisil. Kapilnna parim osa ongi linna ümbritsev loodus: olgu selleks matk Laudmäele, vaalade vaatlemine laevalt, Stellenboschi piirkonna veinimõisad või Hea Lootuse neeme ümbruse ookeanivaated (ja pingviinid).
 Ka Cape Towni õhk on eriline – soola on lausa füüsiliselt tunda.

Table Mountain, Kaplinn. | Foto: Silvia Pärmann

Istanbul, Türgi

Istanbul on kultuurist ja ajaloost niivõrd läbi imbunud, et seda on iga ihurakuga tunda. Vaid Rooma ja Jeruusalemm pakuvad midagi samaväärset.
 Kui peamised vaatamisväärsused on üle vaadatud, tasub seal lihtsalt ringi uidata ja nurgataguseid avastada.
 Meeleolu loomiseks tasub nii enne reisi kui ka reisil olles lugeda Orhan Pamuki raamatuid. Ja kui külastada Istanbuli talvel, saab ka ise tunnetada Pamuki raamatute lugemisest tekkivat melanhooliat.

Mu lemmikkoht Istanbulis on Hagia Sophia pühakojas asuv „maailma keskpunkt“. Seal viibides saab ennast alati maailma nabana tunda.

Hong Kong, Hiina

See on ainus linn, kus ma olen saanud midagi kultuurishoki laadset. Hong Kong on kindlasti kõige intensiivsem paik maailmas, mitte kusagil mujal pole ma kohanud sellist rahvastiku tihedust ja virvarri. Briti mõjud on selles Hiina linnas tugevalt tuntavad ja erinevalt ülejäänud Hiinast jäi see paik ka Kultuurirevolutsioonist puutumata.
 HK on kindlasti ka üks maailma toidupealinnu, kuid erinevalt näiteks Pariisist saab siin maitseelamusi ka päris soodsa hinna eest (kuigi üldiselt on HK kallis koht).

Kui pilvelõhkujatest (ja neid on siin tihedeamalt kui kusagil mujal maailmas) küllastus tekib, siis tasub kõlastada Ocean Parki suurepärast akvaariumi ja sõita tõeliselt ägeda köisraudteega. Minu kõige meeldejäävam HK kogemus on paduvihmas ronimine ligi 1000 meetri kõrguse Lantau mäe otsa – nii et lisaks suurlinna melule saab HK-s ka mägironimist harrastada.

Loodusmatkad

Arusha Rahvuspark, Tansaania

Kuigi vähem kuulus kui paljud teised sama piirkonna safaripargid, on Arusha pargil oma võlu. Selle keskel on ligi 5 km kõrgune Meru mägi, millele ronides avanevad suurepärased vaated naabruses asuvale Kilimanjaro mäele. Kui enamikus teistes Aafrika rahvusparkides tuleb loomi vaadata autost, siis Arusha pargis on relvastatud giidiga koos võimalik vabalt matkata ja seega saavutada „päris Aafrika“ tunne. Meru tippu ja sealt alla ronimine võtab umbes 3-4 päeva aega ja on füüsiliselt päris väljakutsuv.

Besseggen, Norra

Jotunheimeni rahvuspargis asuval Bessegeni seljandikul matkates saab kogeda tõelisi piltpostkaarti- Norra vaateid. Lumised mäetipud ühel pool, kitsad mägijärved all sügavikus kivid, kivid, kivid. Siinsed maastikud on Norra trollide kodu ja Besseggen konkreetselt on inspireerinud ka Norra legendaarset heliloojat Griegi.

Matk ise sobib ka algajatele, kuid võhma peab olema: kõrguste vahe on ligi 1km ja matkaraja läbimine võtab aega ca 8 tundi. Ilm on muutlik, meie saime 8 tunni jooskul tunda kõiki nelja aastaaega.

Monteverde pilvemets, Costa Rica

Monteverde on džunglikogemus, mis sobib algajatele. Tegemist on mägidzhungli ehk pilvemetsaga, see asub sõna otseses mõttes pilve sees. Õhutemperatuur on seal ühtlaselt nii pluss 20 ümber ja kogu aeg on väga märg. Matkarajad on päris hästi tähistatud ja peale madude muid suuri ohte pole (no jaaguarid ka). Mina käsin esmalt giidiga matkal ka sain seeläbi olulise info kätte. Edasi liikusin ringi juba omapäi – matkarajal kohtasin vaid mõnd üksikut uitajat. Tiheda taimestiku tõttu on loomi märgata üpris raske, kuid ahve ja ninakarusid siiski näeb. See- eest on linde palju, eriti pilkupüüdvad on koolibrid. Ja pidev udu muudab troopilised puud eriliselt nõiduslikuks.

Ostlemine

Raamatud: Waterstone’s Piccadilly, London

Kahjuks on raamatupoed kogu maailmas e-kaubandusele alla vandumas. Viimane kurb näide on see, mis juhtus Helsingis Akateeminen Kirjakauppa poega. Aga Inglismaal armastatakse traditsioone ja Londonis kohe Picadilly Circuse juures asuv Waterstones’i keti lipulaev on endiselt raamatute päralt. Kuus korrust mahutab üle 200 tuhande erineva raamatu.

Riided: Uniqlo

Uniqlo on Jaapani kiirmoe kauabamaja – umbes nagu H&M või Zara. Uniqlo hinnatase on H&M-i omast küll veidi kõrgem, aga riiete kvaliteet mäekõrguselt parem. Uniqlo ise positsioneeribki ennast kui tehnoloogiafirmat – nad on välja arendanud unikaalseid kangaid ja materjale (näiteks eriti soojapidav HeatTech). Uniqlo äri kasvab ülikiiresti, lähiaastatel möödub ta mahtudelt nii H&Mist (mis käib alla) kui Zarast.
 Eestile lähim Uniqlo pood asub Berliinis.

Alkohol: Andorra

Andorra on tõeline napsisõprade meka – mitte kusagil maailmas ei ole poodides alkoholi (ja pean siin silmas tuntud kaubamärke) võimalik osta nii soodsa hinnaga. Riik ei kuulu Euroopa Liitu ja kokkuostetud kraamiga saab lahkuda maanteed mööda kas Hispaania või Prantsusmaa suunas – ja nende riikide tollitöötajad peatavad umbes iga teise auto. Nii et suuri koguseid odavat napsi Andorrast välja vedada on üsna riskantne. Hinnainfot ka: kui näites üks liiter “Bombay Sapphire” džinni maksab meil umbes 30 eurot, siis Andorrast saab selle kätte 10 euroga.

Muuseumid

British Museum, London

Kõige ägedam muuseum maailmas, mida võiks ikka ja jälle külastada. Kui teid huvitab maailma ajalugu, geograafia ja kunst, siis see on koht just teile! Sissepääs on tasuta ja lisapunktid tulevad veel ka suurepäraste muuseumipoodide eest. Viimasel ajal kostub üha rohkem hääli, kes kutsuvad Briti Muuseumi üles koloniaalmaadest kokkuröövitud aarded tagastama.

Kullamuuseum (Museo del Oro), Bogota, Kolumbia

Kullamuuseum. | Foto: Wikipedia

See ongi Eldorado! Museo del Oro on suurepärane Kolumbuse-eelse Ameerika kunsti varamu, enamik eksponaate on kullast. Niipalju kulda ja kaunist kunsti ühes kohas korraga ei leia kusagilt mijalt maailmas. Sõna otseses mõttes jääb „karp lahti“ seda kõike nähes.

Musee d’Orsay, Pariis

Orsay muuseum jääb tihti teenimatult Louvre’i muuseumi varju, aga mulle meeldib ta igatahes rohkem. Järjekorrad on lühemad ja tunglemist vähem. Ja kuna mulle meeldivad impressionistid, siis just Orsay muuseumis on nende töödest suurepärane valik. Ja muuhulgas leiab sealt näiteks ka Vabadussamba kuju originaali. Orsay muuseum asub vanas raudteejaama hoones

Reisitähestiku teekond punktist A punkti Y:

    • A – Accra, Ghana
    • B – Botswana, Kalahari kõrb
    • E – Etioopia, Addis Abeba
    • L – Ljubljana, Sloveenia
    • P – Pariis, Prantsusmaa
    • T – Tusheti, Gruusia
    • C – Colombo, Sri Lanka
    • Q – Qatar Airways
    • M – Makati City, Manila, Filipiinid
    • K – Krügeri rahvuspark, LAV

Hando Sinisalu on korraldanud konverentse rohkem kui 30-s riigis ja turistina külastanud umbes 70 riiki. “Reisitähestik” on tema reisimuljete sari Edasis. Lood ei ilmu alfabeetilises järjekorras, aga aasta jooksul saab kaetud kogu tähestik A-st kuni Y-ni. Mõnel juhul mahub tähestiku tähe alla linn, vahel riik, aga vahel ka mõni linnaosa, tänav või lennufirma. Kõiki lugusid ühendab meeleolu – siit ei tasu otsida klassikalisi reisinõuandeid või fakte. Pigem püüab Hando edasi anda kindla kohaga seotud meelolu, tundeid, kohtumisi inimestega ja seiklusi.

Hando Sinisalu

Hando Sinisalu on Best Marketing Internationali juht. Loe artikleid (21)