Vice Versa: EiK vs. Gram-Of-Fun

EiK vs Gram-Of-Fun

Üksteist silmitsevad ilus, mõtlik, värske lüürika ja eriti mõnusa minekuga tantsumuusika. Kodumaise uue muusika mikstuuris on sel korral kokku keerelnud sõnakunstnik EiK ja mõnusa-tunde-bänd Gram-Of-Fun, et üksteise muusikasse süüvida.

EiK on luuletaja ja muusik, kelle esimene salm sai paberile umbes 6-aastasena, muusikaline tegevus algas aga 2014. aasta juulis. Tema looming kätkeb endas poeetilisemat hiphopi ning spoken word’i, sisaldades enamasti melanhoolset temaatikat, vahetute emotsioonide peegeldamist ja püüdlust ilu suunas. Käesoleva aasta 25. septembril ilmus plaadifirma TIKS Rekords alt artisti kolmas täispikk album “unerohi”, millelt on käesolevas rubriigis fookusesse võetud lugu “M”.

Gram-Of-Fun on hinge ja keha vürtsitav uudne kooslus, kelle põhituumikuks DJd/produtsendid Muudu, Philgood, JaanJaago ning laulja Kristel Aaslaid. Gram-Of-Funi muusika on loodud inimesi õõtsuma ja kaasa tantsima tõmbama. Nagu ka nimest järeldada saab, on tõesti tegemist helidega, mille saatel end hästi tunda. Nii toimib ka nende värskeim singel “Getaway”.

EiK Gram-Of-Funist: “Puhasttõugu tänapäeva tantsumuusika!”

“Kui eelnevalt olin kokku puutunud vaid PhilGoodiga, kes mulle Rejjie Snow soojendamise sebis ja nii mõnigi kord ürituste tagaruumides kasulikke nõuandeid on jaganud, siis kogu rühmitust nägin laval ja kuulsin nende palasid esimest korda alles hiljuti, UK neo-soul-bändi Jungle kontserdi soojendajatena. Tuleb tõdeda, et karakterid, kes värvipiiskadena puhtale lehele langesid, tegid mind enese peale isegi pisut pahaseks, et ma polnud netis bändi singlilinke nähes neid lähemalt uurinud. Pärast paari lugu jäin hüpnotiseerituna jälgima, kuidas mängleva kerguse ja nõtkusega oma lühikese tegutsemisaja vältel loodud palasid ette kanti. Kõigil osalistel, kes ilmselgelt juba varasematest projektidest meelelahutusmängu tunnevad, näis olevat lisaks kogemusele ja loomingulisele pulbitsemisele ka faktor, mida ma igasuguse lavalise kohaloleku juures kõige enam imetlen: oskus tekitada pause ja nende vältel puhata. Puhasttõugu tänapäeva tantsumuusika,” lõpetab EiK kiitval noodil.

Gram-Of-Fun “Getaway”

“Tegu on lihtsa ja loogilise poplauluga: 3 minutit, kristallselgeks miksitud instrumendid-vokaalid ja salm-refrään-ülesehitus. Sädeleva rütmi ja mürisevate bassiradade peale on kontrastselt laotatud tegelikkuses küllaltki tumeda sõnumiga tekst, mida on inimhäält ülejäänud terviku sisse instrumendiks sulatades esmapilgul üsna keeruline märgata. Nõnda ilmnebki laulu juures naljakas vastuolu, kus pealiskaudsel kuulamisel kerkivad mu vaimusilmas pildid õhtustest autosõitudest sõprade seltsis, südaöistest muusikalokaalidest ja lugudest, mida patuse rõõmuna hommikuti duši all kuulan, ent sõnadesse süübides avaneb hoopiski sürreaalsem, ometi inimlikum tahk. Eluaegne põgenemine enesest, teistest, rutiinist, surelikkusest, mis paneb läbipõlemisohus inimese plahvatama ja otsima kõiksuslikku paika, kuhu ära joosta ja end maha laadida,” kirjeldab EiK.

Gram-Of-Fun EiKist: “Tundub taassündinud hing noore mehe kehas”

Kristel: “Noorelt nii palju eksistentsi peale mõelda on päris raske, kuid tundub et EiK’il on oma nooruse ja samas hingevanaduse tõttu oma perspektiiv, mida vanem enam ei mäletaks. EiK oskab selle ka kaunilt sõnadesse panna, ilma, et ta kõlaks nagu luuletav emokid, and that’s cool. Veidi hirmutav. Ma ei oska siiamaani maailma niimoodi analüüsida. Aga võib-olla on EiK meist kõigist vanem ka,” mõtiskleb bändi vokalist Kristel.

EiK “M”

Jaan: “”M”on jutustus noorte inimeste sõprusest, armastusest ja südamevalust, mida EiK annab edasi talle omaselt väga poeetiliselt ja kaasakiskuvalt. Peaaegu 8-mintsane lugu möödub megakiirelt ja viib kuulajat läbi erinevate meeleseisundite ja emotsioonide. Tegemist on väga personaalse story-ga ja seega usun, et selle loo kuulamiseks sobiks samamoodi hetk iseendaga. Kas kuskil looduses trippides või kusiganes on kuulajal õige mindset ja valmidus süvenemiseks. See ei ole mingi suva käma taustamuss. Gram-Of-Funil on kindlasti vahendeid, mis aitaks kontserdil selle loo emotsiooni ja vaibi toetada ning edasi anda. Kandev roll siin on kindlasti vokaalil ja lüürikal, kui me peaks seda track-i koos EiK-iga kunagi esitama, siis kindlasti oleks Raul Ojamaal mõni väga hästi fittiv kidrakäik või leiaks Muudu meie bändi au ja uhkuse Juno 60 sündi seest mingeid retse saunde,” kujutleb bändiliige Jaan.

Vice versa on Edasi rubriik, kus artistid kirjeldavad vastastikku teineteise muusikat.

Liisi Voolaid

Liisi Voolaid toimetab igapäevaselt muusika- ja kommunikatsioonivaldkonnas, toetades kodumaiseid artiste, ettevõtmisi, üritusi ja teeb kaastööd meediaväljaannetele. Suure osa oma ajast veedab Liisi ka DJ rollis, mängides mõnusatele inimestele enda lemmikmuusikat, mille ühisnimetajateks on soul, funk, mahe värskus ja maailma tummiseima gruuvi aluseks olev pill – basskitarr. Liisi kirjutab Edasile muusikast ja sellega seotud inimestest, püüdes tuua nende olemust lugejatele lähemale. Ja inspireeruda. Loe artikleid (80)