Silvia Pärmann: sügise sisustustrendid laenavad palju moelavadelt. Kodusisustus

Päike paneb veel silmi kissitama, kuid järjest lühemad päevad ei valeta – aeg on oma kodu mõnusateks pikkadeks õhtuteks valmis panna.

Viimase kümnendi kõige olulisem sisustustrend on olnud paindlikkus ruumi muutmisel. Trendid muutuvad kiiresti ja koju kõige värskemate meeleolude toomine on kujunenud nii oluliseks, et juba enne sisse kolimist ruumi planeerides on kõik alateadlikult mõelnud sellele, kuidas soovi korral tubade meeleolu vaid mõne tunniga muuta saaks.

Ehkki sisustustrendid tulevad ja lähevad, toob sügis alati sügavamad ja murtud toonid, pehmemad ja soojemad materjalid ning rohkem suurlinnadest inspireeritud ideid, jättes Vahemereäärsete rannakülade mõjutused seljataha. Ka mõned tegelikult juba eelmisel aastal tekkinud trendid ei kao selleks sügiseks kuhugi – need on ka suvest energiat juurde saanud ning neid oleks õigem nimetada uueks normaalsuseks kui trendiks.

Iittala valikust leiab palju samblarohelist, mida on lihtne kombineerida olemasolevate neutraalsete esemetega

Nii näiteks ei kao juba mitu hooaega järjest interjöörides kanda kinnitanud metallitoonid ja rohke toataimede kasutamine mitte kuhugi. Ükskõik, kas kodus värskenduskuuri tegemine oli tegelikult juba su uusaastalubaduste nimekirjas, ent meeletu suvi ei lubanud sekunditki siseruumidele raisata või on paratamatult rohkem kodus olema sundiv sügis pannud enda ümber ringi vaatama ja tekitanud soovi midagi muuta – siin on seitse ideed, kuidas oma kodule selle sügise look anda.

1. Samblaroheline

Põhjamaiselt rahulikku atmosfääri loovad samblarohelised toonid hakkavad silma ka moelavadel ja tänavapildis. Sisustusmaailm läheb selle sügisrahu ja pehmusega kaasa, nii et kui looduses hakkab roheline muude värvide ees taanduma, siis ruumi toovad rohelust nii lauanõud, küünlajalad kui ka muud aksessuaarid.

2. Toataimed on uued lemmikloomad – võta kohe terve pesakond!

Iga aastaga on kasvanud uudiste hulk avastuste kohta, mis tõestavad taimede kasulikkust meie tervisele. Tänu sellele on tavalisest tagasihoidlikust potitaimest saanud sisustuselement number üks.

Kui kõigi muude trendiaksessuaaride puhul kehtib reegel, et vähem on rohkem, siis taimedega on vastupidi – rohkem on rohkem.

Taimedeta enam ei saa. Ferm Livingu taimekast

Paiguta lillepotte julgelt igasse tuppa ja loo rõdu asemel nüüd rohelus siseruumidesse. Osta rippuvaid lillepotte ning leia toataimedele üllatavaid asukohti, nagu näiteks raamaturiiul või vannituba. Viimane eeldab seal küll päevavalguse olemasolu. Ehkki moes on taimed üleüldiselt, on erinevate palmide kõrval trendikaim vahepeal aastakümneteks unustusse vajunud efektsete lehtedega monstera.

3. Ülinakkav viirus – kullapalavik

Juba paar viimast hooaega end interjööris järjest enesekindlamalt sisse seadnud metalsed toonid ei ole kuhugi kadumas. Soojad kuld, messing ja vask, mis on pehmemad kui hõbe, toovad ruumi dekadentliku puhkusemeeleolu ja elegantsi. Mida enamat võiks pärast pikka kontoripäeva kodus diivanile vajudes enda ümber tunda tahta?

Maakri tänaval uksed avanud Perfect Home pakub valikut trendikaid aksessuaare

Otsi võimalusi lisada väikseid kuldseid detaile – näiteks vaheta ära kapinupud või uksekäepide, vaheta lauavalgusti kuldse jalaga lambi vastu või asenda valged pildiraamid peente kuldsetega, lisa seina kuldse raamiga peegel või investeeri uude pilkupüüdvasse laevalgustisse. Pehmed roosad toonid ja smaragdroheline aitavad soojadel metalsetel toonidel eriti hästi esile tõusta
Ilmselt seetõttu ongi hetkel eriti trendikas roheliste ja kuldsete või vasetoonide kombineerimine: mõtle näiteks laialehelistele palmidele ja metalsetes pottides või kuldsele uksenupule šiki tumerohelise kummuti ees.

4. Naturaalsetes toonides vaibad, julgemad katsetavad monokroomseid loomamustreid

Vaibad on hetkel sisustusmaailma üks kuumemaid trende. Vaip on eriti hea võimalus ruumile vaid ühe elemendi lisamisega totaalselt uus ilme anda.
Vaibamoest pole kuhugi kadunud Maroko mustrid, ent nende kõrval on tugevalt esindatud naturaalsed toonid, ennekõike beežid ja pruunid – nagu ka rõivakauplustes mantlivalikut vaadates näha võib. See on kindlasti suurepärane uudis neile, kes mitu aastat võidukäiku teinud halliga veel leppida ei suutnud ja oma soojades toonides liivabeežid ja kakaopruunid vaibad välja vahetamata jätsid.

Taani tootja HC Taepperi vaipu müüb Eestis Nordin Sisustus

Kui põrand või mööbel on väga tumedad, mõjub hele või isegi valge vaip veel eriti trendikalt, sest 80ndate monokroomsus on tugevat comebacki tegemas. Eriti julged sisustajad proovivad ka kodus monokroomseid loomamustreid (musvalge sebra, mustvalged ussinahast imiteeritud tekstiilid) – moelavadel on loomamustrid kogu oma värvikirevuses, sisustust on õnneks inspireerinud vaid “konservatiivsema” karvkattega loomad.

5. Investeeri disainiklassikasse – aga selle sügistalve värvides

Trendidega kaasajooksmise vastand on disainiklassika – mille kasutamine on paradoksaalsel kombel üks tugevamaid trende. Juba kümmekond aastat sisustusmaailmas hinnas olnud möödunud sajandi 60ndatest ja 70ndatest pärit klassika ei ka kuhugi. Viimasel paaril aastal on hakanud rohkelt tulema klassikute “juubelite” puhul kergelt värskendatud versioone. See on hea võimalus investeerida klassikasse, ent samas ikkagi väga kaasaegne puudutus anda ruumile. See sügis toob näiteks Iittala legendaarse sarja Ultima Thule, mis valmis Finnairi Helsingi – New Yorgi lennuliini avamise puhul selle äriklassi 50. juubeliks. Esmakordselt ajaloos muudab aga Ultima Thule värvi, tulles sel sügisel müügile tumesinisena.

6. Abstraktsed mustrid, abstraktne kunst

Kui muidu soovitaks neil, kes kodu sisustust liiga tihti värskendada ei taha, vältida mustreid (peale Marimekko ei ole suurt keegi suutnud luua ajatut ja klassikalist mustrit, klassikud on klassikud tänu oma vormile), siis sel sügisel tulnud abstraktsed mustrid ei mõju eelmise hooaja omadena ka paari aasta pärast.

Kui interjöör suuremalt ette võtta, siis kunsti investeerimine on alati hea mõte – hetkel domineerivad ka interjöörides abstraktsed teosed.

Abstraktne kunst seinal loob hetkega väga kaasaegse ja värske interjööri tunde, isegi kui ruum on sisustatud ajatu mööbli ja valgustitega. Soodsate teoste otsingul hoia silm peal Noore kunsti oksjonil ja kunstitudengite lõputööde näitustel, kindla peale head investeeringut otsides küsi julgelt abi galeristidelt.

7. Väike must

Kui moes on must tõesti alati moes, siis sisustuses on selle värviga ettevaatlikumalt ringi käidud. Sel sügisel on aga väike must kleit tõesti iga interjööri hädavajalik osa – toas siis mustade aksessuaaride kujul. Vaasid, konsoollauad, kerged riiulid – mida iganes teil parasjagu vaja on, selle valimine läks hulga lihtsamaks, sest see peab olema must.

BoConcepti uus kohvilaud Madrid on trendika musta jala peal.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (260)