Silvia Pärmann: suvine meestemood. Smart casual, kontor, pidulik, suveõhtud

Suvi toob lisaks puhkepäevadele, kui maika ja plätudega koduhoovis kellegi silma alla sattumata liikumine on tõesti okei, kaasa ka hulga sündmusi, mille puhul talvel absoluutselt igasse olukorda sobiv tume ülikond kohe mitte ei sobi. Alljärgnevalt nõuandeid enamlevinud olukordadeks.

Suvine smart casual

Smart casual, mis on kõige sagedamini esinev stiil kõikidel kutsetel ja mis vahetab suvel ka muidu range stiiliraamatuga kontorites välja ülikonnad, on stiil, mille tegeliku tähenduse väljaselgitamine võib põhjustatada pöörast peavalu.

Kui selle tähendust guugeldada, ilmub fotodele nii lühikesi pükse crocsidega – mis nüüd väga smart kindlasti ei ole – kui keerulisi lipsusõlmi, mis ei mõju isegi talvel kui väga casual, rääkimata siis suvest.

Smart casual on stiil, mis on ajaloo jooksul kõige enam muutunud ning kui see kunagi tähendas väga viisakat, ent siiski vabamat riietust kui tavapärane formaalne kolmeosaline ülikond, siis ajal, kui formaalne pole enam midagi väga levinut igapäeva (kontori)elus, on smart casual kaotanud ka oma definitsiooni. Seega – see võib tähendada absoluutselt kõike.
 Kui ürituse stiil on smart casual, siis ei tähenda see aga ikkagi mitte mingil juhul seda, et oma välimuse nimel ei peaks natuke vaeva nägema ega riietusega pingutama.

Tänapäeval ei ole smart casual enam mitte niiväga riiete stiil, kui nende väljanägemine – pressitud, korralikult triigitud, läikima löödud on märksõnad, mis tuleks meelde jätta. Ehk et säravpuhtad kingad, korralikult triigitud teksad ning väga heast materjalist ja hea disainiga t-särk näevad kindasti rohkem smart casual välja kui kulunud ja kortsunud pintsak, viigipüksid ja tolmused kingad.

Kõige lihtsam trikk oma igapäevane casual muuta smart casualiks on teksadele ja T-särgile tõmmata peale pintsak. Ehkki suvi soosib heledaid toone, on tumedatel üks võlu – need mõjuvad alati formaalsemalt, asjalikumalt. Nii et kui on vaja mugavates riietes olles siiski elegantne välja näha, vali alati tumedam toon.

Tänapäeval on spordijalatsid muutunud normiks juba iga riietuse juures, ent kui sa pole kindel, et oled väga särav, isikupärase väljakujunenud stiiliga ja suudad need igal juhul šikilt välja kanda, mine parem kindla peale ja vali alati kingad.

Suvine pidulik

See on olukord, kus alati sobib kanda heledat ülikonda – pulmade, Roosiaia vastuvõtu jne puhul oleks kolmeosaline ülikond veel eriti hea valik. Kui tegemist on õhtuse üritusega, pole kohatu ka tume ülikond – kindlasti mitte teie kõige paksem ja soojem ülikond – , ent lips võiks olla siis ehk suviselt heledam.

  • “Tule sellisena, nagu sa oled.”

Kui saate kutse peole, kus peremees või perenaine on riietuse osas niimoodi kirjutanud, siis teadke, et viimane, mida ta tahab näha, olete te sellisena, nagu tavaliselt olete. Te peate ilmuma iseenda parima versioonina – selle loomisele on õnneks pühendunud väga mitu disainerit.

Foto: Väga hea valiku šikke meesterõivaid, mis sobivad nii tööle kui kõikvõimalikele mitteametlikele üritustele minekuks, leiab Tallinna vanalinnast kodumaise brändi GUILD uuest esinduspoest.

Suvised kontoririided

Mida on sobiv kanda suvel kontoris, on ja jääb kõige suuremaks mõistatuseks. Reegleid on tegelikult ainult üks – jälgi seda, mida kannab su boss. Kui ta käib heleda ülikonnaga, on täiesti kohatu ilmuda välja lillelises särgis ja lühikestes pükstes.

Montoni kollektsioon Freedom 2018

Ent olukord muutub märksa keerulisemaks juhul, kui olete ise boss. Vabama atmosfääriga päeval, mil te ei allkirjasta ühtegi miljonitehingut, on hommikul riidesse pannes kolm märksõna kingad, teksad ja hea disain. Trendikad teksad sobivad juba mitu aastat peaaegu igasse olukorda, aga palun jälgige siis tõesti, et need näeks hea välja. Et teksad ei pea olema ilmtingimata sinised, ei tule teile loodetavasti üllatusena. Nii nagu on vahe kingadel ja kingadel, on vahe ka teksapaaridel. Stiilne käekell ja päikseprillid lisaks ning selle komplekti juurde võib täiesti vabalt kombineerida isegi T-särgi.

Kui kalendris on rida olulisi kohtumisi, siis hankige endale suvine ülikond. Veelgi parem – hoidke ühte igaks juhuks alati kontoris kapis. Ärge kartke “üle riietuda”, see on meeste maailmas praktiliselt võimatu. Isegi kui kohtumise teine pool ilmub välja vanas tennisesärgis ja matkapükstes, ainsaks aksessuaariks õllekõht, ei ole te oma uues ülikonnas ja uue lipsuga kuidagi kohatu suvises linnapildis.

  • Lühikesed püksid – kus neid üldse võib kanda?
Zara Suvi 2018

Mitte igasse kontorisse ei sobi lühikesed püksid, kuid enamus Eestis elab nii mitteformaalses rütmis, et teatud tingimustel on lühikeste pükstega tööle minek täiesti normaalne.

Sest lühikestel pükstel ja lühikestel pükstel on ikkagi suur vahel. Kui tõmmata jalga ühevärvilised väheste detailidega ja pigem tumedad püksid, siis annab neid nii triiksärgi kui T-särk ja pintsaku kombinatsiooniga edukalt ka väga stiilselt välja kanda.

Jahedad suveõhtud

Ebamaiselt soe suvi saab varem või hiljem läbi ja eriti kiiresti muutuvad jahedamaks õhtud. Pärast päikeseloojangut aiapeol või välikohvikus istudes sobib alati oma seljakotist (mis on mõne Eesti nahadisaineri loodud ja mitte matkapoest ostetud) välja tõmmata kodumaise kudumibrändi Woolish kampsun – ja pigem jätta tuulejoped ootama sügisesi nädalavahetusi matkarajal.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (259)