Kuhu minna, mida teha? Edasi kultuurisoovitusi – juuli

Kultuurisoovitused on rubriik, kus Edasi pakub “vähem on rohkem” põhimõttel ideid vaba aja veetmiseks. Püüame infotulvast välja noppida mõned omanäolised ja põnevad sündmused, mis võiksid uudishimulikule ja peavoolust kõrvalegi kiikavale lugejale huvi pakkuda. Siinkohal toome teieni südasuvised soovitused ja huvitavad sündmused.

Kirjandus

Loomingu raamatukogus on ilmunud Mehhiko üheks 20. sajandi omanäolisemaks prosaistiks peetava Sergio Pitoli novellide valik “Mefisto valss ja teisi jutte”.

Teos sisaldab valimiku novelle tema lühijuttude paremikust. Neis lugudes põimuvad ülima loomulikkusega unenäod ja tegelikkus, kujutlused ja tõsielu, lood hargnevad mitmes suunas ja kutsuvad lugeja kaasa igati hämmastavatele geograafilistele, kirjanduslikele ja mõttelistele rännakutele.

Kogumiku lõpus on tõlkija Ruth Sepa põhjalik saatesõna autori elust ja loomingust. Pitol tegutses ka viljaka tõlkija ja diplomaadina, 2005. aastal pälvis tema kirjanduslik elutöö Cervantese kirjandusauhinna.

Näitus

Tallinna Portreegaleriis on avatud isikunäitus Lembit Ulfsakist. Näitamisele tuleb hulk haruldasi fotosid, mida pole Eestis varem eksponeeritud ja mis dokumenteerivad Ulfsaki edukat teatri, tele ja filmikarjääri.

Lisaks fotodele on väljas isiklikke esemeid, mis Ulfsaki eluloos olulist rolli mängisid. Näitus jääb avatuks 16. augustini. Näitusest ilmub ka fotoalbum, mida on võimalik galeriist osta.

Kunst

Maajaamas avatakse 21. juulil tehnoloogia- ja looduseteemalist näitus “Metsikud bitid” – eri maadest pärit kunstnike residentuuride tulemus.

Ajal, mil meie meeled on harali üle ilma, hajuvad ka meie kehad uutes tehnoloogilistes reaalsustes. Keskkonnad ja käitumisviisid, mis alles olid normaalsuseks, on pidevas teisenemises ja vastastikmõjus turulepaisatavate tehnoloogiatega. Iga järgnev põlvkond ärkab pärismaalastena uude tehnoloogilisesse omailma, mis on nihkes varasematele põlvkondadele harjumuspärasest. Need digitaalsed pärismaalased seiklevad metsikute bittide voogudes ja uuristavad uusi kihistusi olemasolevasse.

Meediakunsti projektiruumi MAAJAAM talumaadel, erinevate aegruumide piirialadel, toimuv näitus võtab ette, kutsub mõtlema ja valgustab läbi tehnoloogilise maailma erinevaid tahke, nende mõju meie käitumisele, tajudele ning mõtlemisele.

Osalevad kunstnikud:Varvara & Mar, Antti Laitinen (FI), Theun Karelse (NL), Steve Maher (FI/IR), Hannah Harkes, Brian House (US), Taavi Suisalu, Timo Toots, Paula Vītola (LV), Aivar Tõnso.

21. juulil toimuvale avamisele on võimalik tulla nii omal jõul kui ka tellitud bussidega, mis viivad lisaks MAAJAAAMas toimuvale näitusele “Metsikud bitid” ka Moostes toimuvale näitusele „Metsik. Käärimine normaalsuse äärealadel”. Bussid sõidavad marsruudil Tallinn-Mooste-Maajaam-Tallinn ning Riia-Maajaam-Mooste-Riia. Rohkem infot siit. Sündmus Facebook’is.

Festival

Sel nädalavahetusel, 6.-8.juulini, teist korda toimuv festival “Mägede hääl” on laiendanud oma programmi ja esinejate nimekirigi on eelmisest aastast kõvasti toekam. Festivali teeb eriliseks toimumispaik – Ida-Virumaal asuv Kohtla-Nõmme nüüdseks suletud ja Eesti kaevandusmuuseumi nime kandev põlevkivikaevanduspark. Tööstuslikult muudetud maastikul seatakse sisse 3 lava, kus esinevad artistid nii siit kui välisriikidest. Teiste seas astuvad üles: Ajukaja, Antoxa (RUS), Badass Yuki, Leslie da Bass, Orelipoiss, Robert Nikolajev, Zahir, Winny Puhh, Golden Ivy (SWE), Lolina (UK) ja Zolaa (UKR).

Mägede hääl I Foto Markku Tiidumaa

Lisaks sellele on võimalik käia festivali jooksul ekskursioonidel külastamas Ida-Virumaa põnevaid paiku. Samuti seab end sisse maa-alune kaevanduskino “Rahvaste sõprus”: maa-alune kino oma spetsiaalse Ida-Viru maigulise programmiga koostöös kino Sõprusega, kus tulevad näitamisele erinevad kaevandus- ja Ida-Viruteemalised (dok)filmid.

Lisaks: Juulis-augustis toimuvatest erinevatest muusikafestivalidest lähemalt saab lugeda Edasi helifiltrist.

Muusika

Jazzi suurkuju, saksofonist Kamasi Washington üllitas juuni lõpul uue, kaheosalise albumi “Heaven and Earth”. Küllusliku helikeelega kauamängivat peetakse eelmise albumiga võrreldes filosoofilisemaks, intuitiivsemaks ja veelgi selgemaks Washingtoni muusikalise nägemuse väljendajaks. Album koosneb kahest osast: Earth kirjeldab autori sõnul maailma, milles ta viibib, väljaspoolt tunnetatavat maailm, Heaven peegeldab aga tema sisemist maailma ja seda, mis on tema kui inimese osa. Lisaks kuulub albumi juurde ka samavõrra virtuoosne kolmas osa Choice. Lugudes on tähelepanuväärne panus ka Kamasi Washingtoni bändiliikmetel: paljud intrumentalistid on mänginud sisse võimsad soolod.

Emotsiooniderohke album sobib heaks kaaslaseks sumedatel suveõhtutel, kui on soovi otse muusikasse sukelduda.  Albumit saab soetada ja alla laadida nii Washingtoni esindava plaadifirma Young Turks lehelt kui ka näiteks Itunes’ist.

Kino

Uus, viimaste aastate üheks õudseimaks peetav film “Pärilik” (“Hereditary”) vaatleb ühe perekonna lugu. Pärast Annie Graham’i ema surma hakkavad naise vaikses kodumajas toimuma üleloomulikud asjad, mis seavad ohtu ta lähedased. Iga päevaga tulevad ilmsiks aina uued kõhedusttekitavad peresaladused. Peategelane mõistab, et sünge vari saadab nende suguvõsa juba ammustest aegadest ning naine püüab teha kõik, et murda needus ja päästa oma pere. Võõristust ja ebamugavust tekitava tunnetuse ja suurepärase kinematograafiaga linateos kaasab nii paranormaalseid nähtusi kui ka eksistentsialistlikke küsimusi meie suurimatest hirmudest, pugedes nõnda vaatajale naha alla rohkem kui tavapärane õudukas. Õnnestunud žanrifilm, mida kriitikas on võrreldud omal ajal furoori tekitanud filmiga “Vaimude väljaajaja” (“The Excorcist”). Film linastub kinodes üle Eesti.

Teater

Sel suvel saab Eesti pinnal näha kokku koguni 60 suvelavastust. Etendused toimuvad nii maapiirkondades kui linnades, nii mõisates kui ka taludes, lavastuste teemaring haarab nii klassikat kui ka uudisteoseid. Eesti Päevaleht on loonud ka interaktiivse suvelavastuste kaardi, millelt saab iga huviline leida endale sobiva lavastuse ja etenduspaiga. Suvisel ajal on eriti mõnus kogeda teatrielamust just õues, hämarduvas valguses.

Varia

22. juulil 2018 kell 10-17 toimub neljandat korda üle-eestiline avatud talude päev. Sind ootavad külla paljud talupidamised ja põllumajandustootjad, nii suuremad farmid kui ka väiksemad talud, põnevad loomad ja taimed, vinge põllumajandustehnika, päris talutoit, ekskursioonid, töötoad ja veel palju põnevat. Igal talul on oma programm, milles näidatakse oma talu eripärasid.

Avatud talude päev annab hea võimaluse näha, kuidas kasvab kodumaine toit ja mida kujutab endast üks tänapäevane talupidamine või põllumajandusettevõte.

Millal sa viimati said kitsega tõtt vaadata või proovida kombaini rooli istuda? Tule 22. juulil maale, siis saad. Rohkem infot: Avatud Talud ja Facebookis