Vice versa: Cool D vs. 5miinust

5miinust ja Cool D

Vice versa võõrustab nüüd käredat verbaalset nähtust – üksteise muusika on hambus kohaliku räpi alustalamehel Cool D‘l ja modernsetel käima tõmbamise etalonidel – koondnimega 5miinust.

Cool D andis äsja välja singli “Mihkel Raud”, mille sisu ei pea rohkem lahti seletama, aga tasub enda jaoks lahti mõtestada ehk kuulata. Palju on Sinus Raua sisaldust? Räpimeeskond 5miinust sõitis just kõlarisse uue EP-ga “Niid For Spiid”, mida saab kogeda kõige tulemuslikumalt ilma eelarvamuse filtrita. Nii tajud mingi hetk, kuidas suvilasse sõites on muss autos liiga kõvasti ja “hüppad nagu maakas Zaras”.

Annamegi nüüd kirjamikri kangelastele üle, räpparite leksikoni vahele ei hakka hetkel enda sõnastikuga rohkem pretendeerima.

Cool D: “5miinust on nagu ropp-räpi 2 Quick Start ja uut Quick Starti pole ju mõtet enam teha.”

“Pean kohe alustuseks mainima, et kui ma esimest korda 5miinust kuulsin, siis oli selgus majas – teist nii ropu sisuga kohalikku räpipunti pole juba ammu kuulnud. Ma julgeks sisu poolest isegi pisikese paralleeli enda esimeste lugudega tõmmata, kuigi need tegelased on vulgaarsuse lati oluliselt kiiremini, kõrgemale ja kaugemale nihutanud.”

Nad on nagu sprinterid, kes üritavad kiirelt finišisse jõuda, sest tundub, et nad on ka ise mõistnud, et ilmselt väga kaua nad sellist muusikat teha ei jaksa.

“Olen kuulnud kõlakaid, et meeste tervis hakkab raju artisti elu elades ja kontserte tehes pisut märku andma, et ehk oleks aeg veidi tagasi tõmmata. Vahepeal tekkis küll meeletult palju wannabegangster-räppareid, aga siiski mitte ühtegi nii julge sõnavaraga artisti ja tõenäoliselt poleks praegu enam nende meestega mõtet võistlema tulla. 5miinust on nagu ropp-räpi 2 Quick Start ja uut Quick Starti pole ju mõtet enam teha.”

“Trenažööri-loos on räpp ja moodne EDM sound ilusti kokku voolitud, puhas klubilaks. Sõnum kipub korduma, st et midagi uut teksti koha pealt pole kuulajateni toodud. Aga see ongi neile omane maailm, mida järjepanu ja halastamatult edastatakse, armu ei anta. Sellele vaatamata suudavad nad luua päris lahedaid ja naljakaid võrdlusi ning see ongi see, mis iga uue loo puhul muutub.”

“Räpp-tekstide puhul võib juhtuda, et esmakordselt kuulates ei suuda kõike hoomata, siis ongi hea, kui pakutakse võimalust teksti visuaalselt näha. Aga siia midagi lisada oleks üsna keeruline, sest 5miinust on juba niigi kõik ära öeldnud. Nende tekstides on kõik maksimumi peal, isegi üle selle. Vähemaga pole nendega võistlema mõtet hakata. Kui paned 5miinuse kombel pidu, siis ikka nii et surm silme eest läbi vilksatab ja mitu päeva katki oled. Kui oled kahe lahja õlle mees, siis ära nendega bättlit pidama hakka. Kuigi ma kasutan siin sõna “räpp”, siis antud lugu kuulates tundub, et muusikaliselt on 5miinust küllaltki paindlik ning käib ajaga kaasas. Tegelikult on need ajad ka läbi, et kui algselt siiski hip-hop ansambliks tituleeritud seltskond sämplib mõnda diskolugu, või keerab biidi ebanormaalselt kiireks, siis neid selle eest kusagil süva-ringkondades risti lüüa. Kunagi see siin niimoodi oli, aga enam mitte. Ja 5miinust teab seda ning nende sündsusetu masinavärk sööb kõiki žanre ja rekonstrueerib need oma kommetele vastavalt.”

Kui võtta arvesse seda, kui palju on 5miinusel kuulajaid ja et nende lava ees on alati tohutu pidutsejate kätemeri, võib neid pidada justkui praeguse aja pidutseva noorsoo sotsiaalseks

peegliks.

“Kõik need teemad, jupid, triibud, viinad, vitud jne, pole ju mingi ulmevaldkond, vaid bänd räägib publikuga nende omas keeles. Mina näen 5miinust ja ka seda antud lugu kui täiesti ehedat kräumussi, või siis rämmari muusikat, kui end täpsemini väljendada. Et 5miinust kuulata, siis selleks peab endas teatud moraalsed pidurid natuke lõdvemaks laskma, osadel juhtudel üldse täiesti maha võtma ning aeg-ajalt meelde tuletama, et tegemist on siiski muusikaga, meelelahutusega. 5miinust kas meeldib või ei meeldi üldse – siin vahepealseid variante pole.”

Kui 5miinust oleks all inclusive puhkusepakett…

“..siis oleks see mõeldud väga tugeva tervisega inimestele. Kui juba mehed ise kurdavad, et bänditegemine hakkab tervisele, mis siis veel tsiviilisikutest rääkida. Sellist paketti tarbides peaks enne korralikult oma võimeid hindama, igaks juhuks tasuks ka see üle kontrollida, kas hiljem võimalik ka võõrutusravile või paastulaagrisse minna, igaks juhuks tasuks koht enne ära broneerida. Täispidu kõikvõimalike meelemürkide ja ettekujutlematute eluohtlike lollustega!” soovitab minireisi eesti räpi üks alustaladest.

5miinust Eesti esimesest räpparist: “Tema järgi võib kella paika sättida, alati löögil.”

“Keegi kunagi ütles, et kuul on nii täpne räppar flo poolest, et tema järgi võib kella paika sättida, alati löögil. Lisaks sellele, et ta on esimene Eesti räppar, on tunne, et nime Kolsar olen kohand vähemalt viies eri valdkonnas. Kaks muusikud (ilmselgelt), üks vana spordimees, üks tuttava abikaasa ja üks on guugeldades esimene etteviskuv kohtutäitur. Niiet kolsarception kuivõrd blond lipp lehvib. Ei saa Kolsarita. Statistiliselt on raske Eestis elada ja Kolsariga mitte kokku puutuda,” tõdeb 5miinuse Põhja-Korea.”

“Mihkel Raud” annab märku, et Cool paugutab edasi ja õige ka, mis ikka passida, räpp on käpas, sis liti peale nii, nagu uued tuuled suunavad. Seles suhtes on loost kuulda – refiosas see uuekoolile tüüpiline rõhuasetus fraasis ning salmide kohapealt ka esimesed neli tiksub regulari ja siis jätab viimased neli õhku, struktuuryo. Tundub, et Mihkel Raud on vastupidav vennike (või noh vennike on liiga diminutiivne võib-olla Raua kohta) ja see Better Call Sauli viide  – mulle karakterina Saul üsna meeldis ja veel tema enda spinoffis oli ta hoopis südamlikum kui esialgu välja paistis. Lumani kohta ma ei tea midagi, Saul tundub sümpaatsem. Võrdlen siin nüüd siis televiisorireaalsust ja pärisinimest, meediumiporno. Igatahes. Järeldan, et eestlane on sitke sell, nõnda Cool D, nõnda Raud ja selle loo võiks panna Raua telfi talle äratuseks hommikul. Või kui keegi temaga kunagi mingi sarja ära teeb, et Raud käib ja koputab ustele nagu Võsapets või Riisalu või Krimireporterikäli või miski, siis saaks sinna introsse panna.”

Kui Raud oleks “Laulge Kaasa” saates Reet Linnaga…,

…siis võiks ka seda laulda. Tegelt võib Reet Linna Mihkel Raua juurde salaja saata ja siis äratavad Raua sünnipäevahommikul kell 7.15 ukse taga selle lauluga… jaanuaris, 18 on sünkar, fantaseerib 5miinuse sõnaguru Põhja-Korea, ja lisades: “Kui oleks seda lugu ise teinud, oleks reffi veel meie venelase juurde pannud, ta teeb kõik paremaks niikuinii, küll ta juba oleks osanud. Laivile kutsuks Raua enda ka esitama… hiphopfestil näiteks, too kõige sümboolsem ja suurem koht seks otstarbeks, võib ka seda hologrammiasja korraldada. Või mingid Mihkel Raua kujulised karatepostid oleks ka hea mõte, puust, keegi käega naljalt katki ei kolgi, oleks irooniline ka, et rauast ei ole jne”.

Lõpetuseks üks visuaalne harjutus ehk Cool D uus potentsiaalne logo, autoriks 5miinust

Räpireisi isu puhul saab end kursis hoida:

Vice versa on Edasi rubriik, kus artistid kirjeldavad vastastikku teineteise muusikat.

Liisi Voolaid

Liisi Voolaid toimetab igapäevaselt muusika- ja kommunikatsioonivaldkonnas, toetades kodumaiseid artiste, ettevõtmisi, üritusi ja teeb kaastööd meediaväljaannetele. Suure osa oma ajast veedab Liisi ka DJ rollis, mängides mõnusatele inimestele enda lemmikmuusikat, mille ühisnimetajateks on soul, funk, mahe värskus ja maailma tummiseima gruuvi aluseks olev pill – basskitarr. Liisi kirjutab Edasile muusikast ja sellega seotud inimestest, püüdes tuua nende olemust lugejatele lähemale. Ja inspireeruda. Loe artikleid (80)