Tarmo Ulla: treening on investeering

Pojaga jooksmas.

Spordis saadud kogemused annavad suurepärase aluse olla edukas mistahes vallas – olgu selleks siis pangandus või mõni muu eluvaldkond, kirjutab Swedbanki eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla.

Swedbank on Edasi paberajakirja sügisnumbri partner.

Kaheksakordne olümpiavõitja ja mitme lühimaajooksu maailmarekordi omanik Usain Bolt on öelnud: “Ma treenisin järjepidevalt neli aastat, et joosta üheksa sekundit.” Keeruline on leida paremat lauset, mis võtaks kokku kogu pühendumuse, pingutuse ja vaimse tugevuse, mida sportlased kogevad olümpiaks valmistudes. Aga mitte ainult olümpiaks. See inspireeriv mõte kehtib minu hinnangul laiemalt pingutuse kohta, mida kõik sportlased teevad oma mistahes eesmärgi nimel.

Pariisi olümpiamängud lõppesid alles hiljuti ja pakkusid vaieldamatult kõikidele spordisõpradele kustumatu elamuse. Usun, et iga tippsportlase peamine eesmärk ja unistus on esindada oma riiki olümpial ja teha seda võimalikult hästi. Ent ettevalmistust ning pingutust, mida mängudel osalenud üle 10 000 sportlase selle verstapostini jõudmiseks tegema pidid, võime vaid ette kujutada.

Samas, pingutust ja tahtejõudu nõuab sport igal tasemel, ka harrastajate tasemel. Minu enda jaoks ei ole sport lihtsalt hobi, vaid elustiil, mis on kujundanud mind nii era- kui tööalaselt. Päevatöö on mul Swedbankis, kus juhin eraisikute pangandust; minu kirg ja hobi on aga sport, eelkõige käsipall.

Eesmärkide ja fookuse seadmine

Julgen väita, et ilma eesmärkide ja selge fookuseta arengut ei toimu. Selged ja mõõdetavad sihid on alati edasiviiv jõud, olenemata sellest, kas valmistatakse ette võistkonda meistrivõistlusteks või arendatakse isiklikus plaanis mõnda oskust.

Sama peab paika panganduses. Swedbankis töötades püstitame pidevalt eesmärke nii endale kui oma tiimile. Olgu selleks klientide rahulolu suurendamine või uute finantsteenuste väljatöötamine – selged eesmärgid aitavad saavutada parimaid tulemusi.

See kehtib tegelikult ka investeerimise kohta – mis on eesmärk? Muretu elu pensionipõlves? Laste toetamine nende iseseisva elu alustamisel? Nii nagu spordis ei saa hommikul üles ärgata mõttega, et alustan täna ja lähen võidan nädalavahetusel tiitleid, ei saa ka prisket investeerimisportfelli teadmisi omandamata, kogemusteta, ebaõnnestumistest õppimata ja veel suurema sihi poole püüdlemata. See pole lihtsalt võimalik. Aeg, tunnid ja higipisarad on need, mis päriselt loevad ning tulemuse toovad. Pühendumine mingile konkreetsele tegevusele on samas millestki muust loobumine. Seda peame teadvustama.

Distsipliin

Sport õpetab distsipliini. Sport ON distsipliin. Olgem ausad, mõnikord on ikka väga raske ennast motiveerida vara ärkama ja tegutsema. Regulaarne treeningkava järgimine nõuab enesekontrolli ja pühendunud olekut. Käsipallis tähendab see varajasi hommikuid jõusaalis, pikaks venivaid õhtuid ja suurt pühendumust, et olla parimas vormis. Suhtumisega, et täna ei viitsi trenni minna, tiitleid ei võida. Panganduses ei ole see teisiti: distsiplineeritud töökorraldus, täpsus ja järjepidevus on klientide usalduse võitmise ning ettevõtte edu tagamise juures võtmetähtsusega.

Meeskonnatöö

Mulle meeldivad Michael Jordani sõnad, et talendiga võidab mänge, aga tiimitöö ja intelligentsusega meistrivõistlusi. Üks tähtsamaid õppetunde, mida spordist saanud olen, ongi meeskonnatöö väärtus.

Juba noores eas meeskonda kuulumine ja sealses dünaamikas toimetamine õpetab palju ka ühiskonnaelu kohta ning on üks olulisemaid kogemusi inimese arengus. Tänu sellele tekib arusaam inimeste erinevatest tugevustest, pingega toimetulekust stressirikastel hetkedel, distsipliinist ja enesekindlusest. Meeskonnas sõltud kaaslastest ja omandad oskuse teistega arvestada, sest ilma ühe lülita tervik ei tööta.

Minu arengus on olnud oluline roll meeskonnamängul. Tagasi mõeldes meenub ka eriti õpetlikke olukordi. Näiteks käsipallivõistlused Moskvas, kus ma 12-aastasena eksisin otsustava finaalmängu karistusviskel ja me kaotasime. Sellest kogemusest sain väga vajaliku õppetunni: kui kukud, tõuse püsti ja proovi uuesti. Kordamine ja pingetaluvus viivad edasi, mitte tagasi. Lihtne öelda, raske kogeda! Ebameeldiva kogemuse taustal nõuab parajat eneseületust leida endas julgus uuesti samalaadne vastutus võtta. Sellised hetked teevad aga tugevamaks.

Tiimitöö Swedbankis tähendab samuti igapäevast koostööd kolleegidega eri osakondadest, et pakkuda klientidele parimaid lahendusi ja teenuseid. Milline on aga meeskonnatöö roll investeerimisel? Investeerib ju eelkõige igaüks ise? Siingi on kokkupuutepunkte rohkem, kui esialgu tundub. Algaja investorina ei saa teadmisi üksnes raamatutest, selle kõrval võib jälgida sotsiaalmeedias mõjuisikuid, liituda sarnaselt mõtlevate inimeste grupiga, arendada end klubides, kooskäimistel, teadmisi jagada… Kokkuvõtvalt julgen väita, et just koostöö on õnnestumise alus.

Planeerimine ja sihikindlus

Spordis ega ka investeerimises ei tule tulemused üleöö. Spordis peab mänguks või võistluseks valmistudes treeninguid ja strateegiaid planeerima, panganduses kliendiportfelliga toimetades või uut finantslahendust välja töötades iga sammu hoolikalt läbi mõtlema. Planeerimine annab kindluse liikuda vapralt edasi ning saavutada pikaajalisi tulemusi.

Sihikindlus mängib suurt rolli nii spordis kui panganduses edukaks olemisel. Sihikindluseta võib pärast esimeste raskuste ilmnemist kergesti alla anda. Just sihikindlus aitab ületada takistusi ning viia ellu seatud eesmärgid. Spordis võib kimbutada vigastus, investeerimise võrrandis tulla aga ette tegureid, mida sinna ise panna ei soovi, kuid millega peab hakkama saama. Geopoliitika mõjutused, majanduskõverad, suured sündmused – need kõik kõigutavad tugevalt turgu. Samas aitab selge strateegia püsida joonel ja turgude luksatustest heitlikke otsuseid tegemata edasi liikuda.

Teadmised, kogemus ja tehnika

Edu saavutamiseks nii spordis kui investeerimises on tarvis teadmisi ja õiget tehnikat. Spordis tähendab see teadlikku treenimist, taktika ja oskuste omandamist mänguväljakul parimate tulemuste tagamiseks. Panganduses pidevat õppimist ja arengut, et olla finantsvaldkonnas toimuvate muutustega kursis ning pakkuda klientidele kõige moodsamaid lahendusi. Investeerimine on jällegi elukestev õpe. Meie eilsed teadmised on head, aga täna tuleb omandada uusi. Ei tasu ära unustada ka kogemusi. Kuulame targemaid inimesi enda kõrval, kel on elukogemust ja -tarkust, oskame seda hinnata.

Spordis saadud kogemused annavad suurepärase aluse olla edukas mistahes vallas – olgu selleks siis pangandus või mõni muu eluvaldkond. Eesmärkide seadmine, distsipliin, meeskonnatöö oskus ning planeerimisvõime aitavad ka igapäevaselt oma tööd paremini teha ning pakkuda klientidele ja kolleegidele parimat tulemust.

Mõni aeg tagasi toimus Swedbanki Tallinna Maraton. Osalejana pani end kirja kümneid tuhandeid spordisõpru. Juba osalejaks registreerimine on esimene samm eneseületuse suunal.

Treening on investeering, mis viib meid edasi! Nii nagu ajakiri Edasi, mille loojate peamine eesmärk on viia Eestit edasi.

***

Swedbank toetab hariduse, ettevõtlikkuse ja jätkusuutliku ühiskonna arengut:

  • Ma armastan aidata” annetusplatvorm – 43 võimalust head teha. Milline organisatsioon puudutab Sinu südant?
  • Eesti Terviserajad – üle 120 terviseraja üle Eesti, et igaüks leiaks võimaluse värskes õhus liikuda ja tervena elatud aastaid oleks rohkem.
  • Swedbanki Tallinna Maraton – treening on investeering, seega tule jooksma või kõndima sügise suurimale jooksuüritusele.
  • Noored Kooli – rohkem kui 300 inimest on oma karjääris kannapöörde teinud ja alustanud tööd õpetajana.
  • Tagasi Kooli – 13. üldpädevuse e-tunnid, et toetada aineõpetajaid koolitundide läbiviimisel.
  • sTARTUp Day – festival, kus saab kokku iduettevõtluse kogukond: ettevõtjad, investorid, juhid, üliõpilased, teadlased, uuendajad, programmeerijad, turundajad jne.
  • Prototron – visioonist prototüübini mentorite ja rahastuse toel. Kümne aasta jooksul on Prototron rahastanud 102 projekti ligikaudu 1,3 miljoni euroga.
  • Meeste ja naiste golfikoondise peatoetaja.