Hundred: brändiarendusega tegelemine loob sihtrühmaga tugevama suhte

Foto: Shutterstock

Kiire. Kiire! KIIRE! Meil kõigil on aina suur rutt peal. Kell tiksub ka e-poe nurgas: kui sa kindla aja jooksul ei osta, siis soodustust ei saa. Mis oleks, kui võtaksime pöördeid pisut maha?

Artikli autor on digiturundusagentuur Hundred. Promotsiooniartikkel on lugejale kasulikku ja huvitavat sisu pakkuv reklaamiformaat, kus ettevõte saab teksti, pildi või video vahendusel tutvustada oma parimaid kogemusi, tooteid ja teenuseid. Kõik “Promotsioon” lood on märgistatud ja Edasi poolt heaks kiidetud kui lugeja jaoks kasulikku sisu sisaldav materjal. “People don’t read ads. People read what interests them, and sometimes it’s an ad.” /Reklaamiguru Howard Gossage/

Vaatame õige üht valdkonda, kus sihile viib just tasa ja targu tegutsemine: vahel lausa agressiivselt kiirustama ja ostma utsitava turunduse üht osa – bränditeadlikkuse arendamist. See on tegevus, mis tekitab positiivseid emotsioone üldjuhul nii meis tarbijatena kui ka ettevõttes endas, sest eesmärk ei ole kedagi otse ostma suunata, vaid kinnistada konkreetne kaubamärk ja selle meeldiv kuvand meie teadvusse. Ja kui õigel hetkel toodet-teenust vaja, tuleb tuttav bränd juba ise meelde ja leiame firma üles.

Bränditeadlikkuse suurendamine on kui aeglane toit, mille jaoks tuleb enne maitsva lõpptulemuseni jõudmist omajagu kannatust varuda.

Seda saab teha hästi plaanitud suurejooneliste mainekampaaniatega. Meenutame näiteks Coop Panga paari aasta tagust kampaaniat, kus eri taustaga inimesed jutustasid oma loo, rääkides seejuures ka inimliku näoga pangast, kes aitas neil oma eesmärkideni jõuda.

Samuti mõjub bränditeadlikkusele turgutavalt, kui ettevõte lööb sponsorina kaasa sobiva sõnumiga ürituste või ettevõtmiste juures. Näiteks toetab Monton juba aastaid Eesti Olümpiakomiteed ja loob meie olümpiasportlastele esindusrõivaid.

Kui ettevõte ei ole just hiiglane, käivad mahukad kampaaniad ja sponsorlepingud talle pahatihti üle jõu. Leidub siiski võimalusi ka kõige pisematele firmadele. Loominguliselt lähenedes ja läbimõeldult tegutsedes saavad ka nemad endale nime teha ja seda üsna piiratud eelarvega. Näiteks aktiivselt digikanalites oma lugu jutustades ja huvitavat sisu postitades.

Sotsiaalmeedia tasulise reklaami võlud ja valud

Sotsiaalmeedias toimetavad ühelt poolt kasutajad ehk meie, tavalised inimesed. Kes ammutab sealt infot maailmas toimuva kohta, kes suhtleb sõprade-tuttavatega, kes jagab teiste või iseenda loodud sisu. Teiselt poolt aga on sotsiaalmeediaplatvormid väga tähtsad ettevõtete jaoks, kes konkureerivad seal meie tähelepanu pärast.

Kõige lihtsam viis märgatud saada on kasutada platvormil tasulist reklaami. Ettevõte valmistab reklaami ette, maksab platvormile ja see omakorda suunab reklaami vaid teatud omadustega inimestele, sihtrühmale, mille reklaamija on määratlenud.

Sageli näevadki ettevõtjad sotsiaalmeediat kui järjekordset kanalit, kuhu reklaami osta. Võrreldes traditsiooniliste reklaamikanalitega, nagu televisioon, väli- ja printreklaam, on veebis pakutavad reklaampinnad – Facebooki, Instagrami, YouTube’i ja teiste platvormide võimalused – ka võrdlemisi soodsad. Kui aga piirduda vaid otseste müügipakkumiste ja klassikalise reklaamiga, võib küll saavutada kiire efekti, kuid enamasti kipub see olema lühiajaline ning loomata võib jääda väärtuslik kliendisuhe. Me tarbijatena küll näeme reklaami, teeme oma ostuotsuse, kuid ei mõtle kaubamärgile pikemalt.

Paraku (või teisalt vaadates ka õnneks) kehtib müügiski laialt tuntud Pareto ehk 20-80-printsiip: püsikliendid, kes moodustavad ettevõtte klientidest keskmiselt 20%, toovad lausa 80% tuludest. Samuti on märgatud, et mida kauem on ühist teed käidud ja mida sagedam on olnud suhtlus, seda tähtsamaks muutub reeglina konkreetse kliendi osakaal. Seega on väga tähtis kliendiga tihedamalt suhelda ja teda „poputada“, pakkudes talle veebis näiteks inspireerivat, meelelahutuslikku või harivat sisu.

Tuleme tagasi ostetud reklaami juurde sotsiaalmeedias. Kuna ettevõte saab sotsiaalmeedias järgida paljusid indikaatoreid, mis näitavad, kui hästi või halvasti me kasutajatena kampaaniale reageerime, võib tekkida kiusatus paisata vaatajate ette aina uusi pakkumisi. Näiteks, kui on näha, et perioodil, mil reklaame aktiivselt näidatakse, kasvab müük märkimisväärselt, tahaks ju kogu aeg reklaamiga väljas olla.

Tuleb aga silmas pidada, et kuigi üksikud kampaaniad ei käi ettevõtetele tavaliselt üle jõu, kasvatavad ka n-ö kiired kampaaniasutsakad, kui neid liiga sageli teha, lõpuks lumepallina kulusid. Samuti võivad hoolega ettevalmistatud reklaamid mõne aja pärast muutuda justkui tapeediks, mida küll näidatakse, kuid ei panda enam tähele. Veel üks oht pidevalt soodustustele mängides on tarbijate tähelepanu liigne hinnale suunamine, mistõttu me jäämegi sellelt firmalt alati vaid allahindlusi ootama, kaubamärgi väärtus ettevõtte jaoks aga saab kannatada.

Kaasahaarav sisu ahvatleb

Kellele meist ei meeldiks olla seltskonnas, kus jagatakse põnevaid kogemusi, häid nippe, inspiratsiooni, meelelahutust? Nii nagu huvitav inimene tõmbab teisi enda ligi, mõjub ahvatlevalt ka firma, kes mitte ainult ei müü oma tooteid-teenuseid, vaid loob nende juurde ka muud lisaväärtust, näiteks harib meid.

Sotsiaalmeedia on selle jaoks ideaalne kanal. Postitades firma sotsiaalmeedia kontol regulaarselt kaasahaaravat sisu, võib üsna peagi märgata, et firma jälgijate arv hakkab kasvama, postitused saavad senisest enam meeldimisi ja neid ka jagatakse meelsamini, rohkem inimesi hakkab käima ka firma kodulehel jne.

See kõik juhtub otsekui iseenesest, orgaaniliselt, mistõttu nimetataksegi sellist tegevust, n-ö kaubamärgile sarmi lisamist, orgaaniliseks turunduseks.

Kui ettevõtte eesmärk on jõuda pikaajaliste tulemusteni, tasub ostetud reklaami aeg-ajalt kindlasti kasutada, kuid selle kõrval on hea teha ka orgaanilist turundust ehk püüda bränditeadlikkust muu seas tõsta regulaarsete sotsiaalmeedia postituste ja vahetu kliendisuhtluse kaudu.

Regulaarne tähendab siinkohal, et katta tuleb nii müügi kõrgperiood kui ka madalhooaeg, sest just viimasel on konkurents tähelepanu pärast mõnevõrra hõredam ja on võimalik luua omamoodi hüppelaud, millelt kibekiirele ajale julgelt vastu minna.

Suurem huvi madalhooaja kiuste

Just sellise strateegia valis möödunud aasta suve lõpul puidust aiamaju, saunu ja muud tootev Tene Kaubandus, kes pani koos digiturundusagentuuriga Hundred kokku plaani muuta firma sotsiaalmeedia kontod kaasahaaravamaks. Leiti üles teemad, mis võiksid potentsiaalseid ostjaid kõnetada: inspireerivad videod ja fotod, kasulikud näpunäited, info toodete kokkupanemise ja eri valmidusastmete kohta, tootmise telgitaguste tutvustamine, mis näitab firma inimlikku poolt, jne. Otsustati tuua sisse uudset pildimaterjali ja ka videoid, mis muutuvad sotsiaalmeedias järjest populaarsemaks. Postitama asuti kord nädalas.

Vaatamata puitmajade müügi madalhooajale kasvas Tene Facebooki lehe külastuste arv koguni 2,5 korda, postitustele lisati kordi rohkem püstisi pöidlaid, kolme kuuga lisandus enam kui 200 fänni.

Kevadel, kui sula väljas võimust võttis ja inimesed hakkasid jälle suvekodude või koduaias viibimise peale mõtlema, muutis Tene pisut sotsiaalmeedia strateegiat, tegi aktiivsemaid müügipostitusi, korraldas kampaaniaid ja asus täpsemalt sihtides ka reklaami tegema.

Vahepealsetel kuudel tehtud töö, järjepidevad ja pehmematel teemadel postitused aga toovadki juba konkreetsemaid vilju, sest jälgijatega on loodud usaldusväärne suhe.”

Kui klient ettevõttesse positiivselt suhtub, hakkab toimima ka väga mõjus suust suhu turundus, mis aitab leida nii sõpru kui ka ostvaid kliente.

Jõuame taas paralleeli juurde inimestevaheliste suhetega. Nii nagu hoiame kontakti oma luust ja lihast sõpradega, peab loodud suhet iseenesestmõistetavalt edaspidigi hoidma ja kasvatama ka ettevõte. Miks mitte kaasata tulevikus sisuloomesse ka näiteks meid endid ehk kasutajaid, luues meist omamoodi mikrosuunamudijad. Kui hindame ettevõtet ja selle tooteid-teenuseid, tekitab see meis ka omamoodi uhkustunnet – minu silmis väärtuslik firma avaldab minu loodud postituse!

Võimalusi on palju ja tuleb osata neid tõhusalt kombineerida. Õigeid hoobasid liigutades aga on väga tõenäoline, et nii, nagu vesi uuristab tilk tilga haaval augu kivisse, jõuab ka järjekindel turundaja soovitud eesmärkideni, hoides samas sõbralikult ka meie kui klientide kätt. Win-win!