EiK: “Hülgehall.” Uut Eesti muusikat

Muusik EiK avaldas oma vanaisa Ülo Vinteri 100. sünniaastapäeva puhul loo “HÜLGEHALL”, mille aluseks on Vinteri muusika palas “Majakene mere ääres”.

“Sulev Nõmmiku 1978. aasta filmi “Siin me oleme!” jaoks kirjutatud “Majakene” on eestlastel sügaval südames. Ma ei tahtnud lihtsalt üht levimuusika pärli taaselustada, nagu tänapäeval kombeks, vaid väärtustada oma juuri,” selgitas EiK laulu valmimise põhjuseid.

Ehkki terviku seob kokku “Majakesest” tuttav meloodia, haaratakse mõjutusi nii hiphopist kui brega funkist ning originaalist inspireerituna kirjutas EiK täiesti uued sõnad. Kui “Majakese” puhul on tegu ühe tuntuma eesti armastuslauluga, siis “HÜLGEHALL” on pigem lugu lootusest pimedatel aegadel vastu pidada.

Laulu elav esmaesitus toimus veebruari alguses EiKi kuuenda stuudioalbumi “ei lase sul magada” esitluskontserdil. “Tekkis spontaanne idee kutsuda kõik kavas osalenud artistid uuesti lavale, et saaks koos refrääne laulda. Nõnda oli korraga mu selja taga 11-pealine koor ja ümber lava kolm korda läbi müüdud saal ligi 500 inimesega, kes kõik kaasa hüüdsid. Paremast esmaettekandest poleks osanud unistadagi. Vinteri muusika elab edasi,” muljetas EiK. Kaadreid kontserdist näeb ka uuele laulule valminud muusikavideos.

Värske pala produtseeris EiKi pikaaegne bändikaaslane Mattias Tirmaste. Refräänides laulavad lisaks EiKile ja Mattias Tirmastele ka Katariina Tirmaste ansamblist Lonitseera ning laulja ja laulukirjutaja Haldi Välimäe. Loo miksis ja masterdas heliinsener José Diogo Neves ning seda levitab plaadifirma TIKS rekords.