Romi Hasa: ja peamine – mida sugulased arvavad?

Sattusin detsembri keskpaiga argiõhtupoolikul bensiinijaama kohvikusse, kus 2,5 eurot maksev latte oli üllatavalt maitsev ja interjöör peaaegu et hubane, aga raadio mängis natuke liiga kõvasti. Jõudsin juba mõelda, et päris ärritav: nii mul küll ei õnnestu kirjutamisele keskenduda. Aga – siis läks huvitavaks!

Eetris oli pärastlõunane meelelahutus-show, laulma pääsesid näiteks Bon Jovi ja Queen. Saatejuhtideks siin riigis väga populaarne ”segapaar”. Ühtäkki alustas meessaatejuht uue teemaga, mis nö ”ei jäta külmaks mitte kedagi.”

“Käisin hiljuti vaatamas, millest siis rahvas vauva.fi foorumis tänapäeval räägib,” alustas ta. vauva.fi – (beebi) on siinne Perekool, populaarne perefoorum, kus noored emad (ja mitte ainult) maailma asju paika käivad panemas. Ilmselt haarasid juba pelgalt vauva.fi – sõna kuulmise peale kümned raadiokuulajad telefoni – kohe on kindlasti tulemas midagi mõnusalt provokatiivset!

Murekiri, mille saatejuht oli ette lugemiseks välja valinud, oli lühidalt kokku võttes järgmine.

”Palun andke nõu, mida teha. Meie teismeline tütar on ähvardanud, et kui ta ei saa jõulukingiks uut kallist nutitelefoni, siis sulgub ta terveks jõululaupäevaks oma tuppa. Aga meile on sel päeval tulemas külla hulk sugulasi, osa neist sõidab kohale kaugelt ja oleks piinlik, kui tütar niimoodi oma toas mossitab. Telefon, millest jutt käib, on hinnaklassis 750 eurot ja meil oleks see raha isegi olemas, aga – esiteks tütrel on toimiv nutitelefon ja teiseks oleme talle hankinud juba hunniku muid kingitusi. Kuidas peaksime käituma?”

No tõesti, kole lugu.

Esimesena kommenteeris kirja naissaatejuht, ise kolme lapse ema.

”No kui neiu soovib niimoodi oma jõulud ära rikkuda, siis lasku käia. Kuigi, ma ei saa jätta mainimata, et kui selline olukord, kus laps niimoodi tingimusi esitab, peres üldse tekib, on tegemist juba aastaid tagasi tehtud kasvatus- ja suhtlemisvigadega.”

Järgmisena pääses eetrisse helistaja, keegi otsekohese ütlemisega 5 lapse ema.

”Mina ei saa aru, kuidas tänapäeva vanematel ei ole mingit autoriteeti. Meie peres on reegel, et pärast õhtusööki elektroonikat ei kasutata ja kui keegi peaks tahtma sellest piirangust üle astuda, siis tõmban ruuteri seinast välja ja panen endale taskusse.”

Järgmine raadiokuulaja soovitas vanematele, et nii ebaviisaka ultimaatumi eest tuleks tüdrukule kehtestada hoopis kuuajaline telefoni kasutamise keeld.

Üldiselt olid kõik eetrisse pääsenud kommentaarid umbes samas võtmes, et selline jõuluväljapressimine on küll inetu, aga sellisesse olukorda sattunud vanemad peaksid eelkõige peeglisse vaatama – kus me mööda panime?

Halvasti käituva koera kohta öeldakse ka, et probleemide tegelik süüdlane on peaaegu alati rihma teises otsas.

Kui see kinginõudmisteema täitis ilmselgelt saatejuhtide eesmärgi ja tekitas elava diskussiooni, siis järgmise teemapüstitusega läks arutlus lausa särisema ja paukuma!

Foto: Unsplash, Pixabay
Foto: Unsplash, Pixabay

Meessaatejuht vahendas nimelt uudise, et Rootsis on otsustatud hakata piirama ilutulestikukraami müümist eraisikutele, kuna igal aastal juhtub palju õnnetusi.

”Äkki oleks targem jätta ka Soomes ilutulestike tegemine vaid professionaalide pärusmaaks, siis ei oleks traumapunktid 1. jaanuari esimestel tundidel täis purjus kodanikke, kes on üritanud endal silmi välja tulistada.”

No nagu arvata võite, nüüd alles läksid raadiostuudio telefoniliinid punaseks!

Ja helistajateks ei olnud tänulikud koeraomanikud, kelle lemmikud tihti paukudest paanikasse satuvad.

”No mida, Soomes on kõik asjad liiga reguleeritud ja piiratud, nüüd tahate veel paugutamisrõõmu ka ära võtta!? Äkki siis keelaks juba ka autoga sõitmise, mäesuusatamise, alkoholi joomise, ujumise, vettehüpped jne – need on ju ka kõik jube ohtlikud! Iga inimene võiks ikka ise oma tegude eest vastutada.”

Tundus, et ka ülejäänud raadiokuulajad olid pigem seda meelt, et vana-aasta õhtu eraviisilise paugutamiseta on veel kurvem nähtus kui lumeta jõulud.

Igatahes jättis see raadiosaade õhku mitu põnevat küsimust: kuidas ikkagi laheneb see dramaatiline nutitelefoniultimaatum selle teismelise tüdruku peres? Kas ta tuleb oma toast välja? Kas ta saab soovitud telefoni?

Ja peamine – mida sugulased arvavad?

Ja – kas tõesti võib juhtuda, et purjus peaga paugutada soovijate varustamine ei olegi tulevikus enam ilutulestikukaupmeestele megabisnes?

Pettumustevaba pühadeaega!

Romi Hasa

Romi Hasa on Edasi Helsingi-kirjasaatja. Romi on endine Eesti ajakirjanik, nüüdne Soome koduperenaine, kes elab Helsingi agulis koos muusikust abikaasa, kolme lapse ja koeraga ning vaatleb Eesti elu väikselt distantsilt. Loe artikleid (14)