Kuidas jääda eestlaseks välismaal?

Eestlaste jaoks on alati olnud jõulud väga tähtsad. Samamoodi on see ka väga tähtis inglastele. Juba mitu nädalat tagasi süüdati terves linnas jõulutuled, avati jõulukülad, -laadad ning poed on täis igas mõõtmes jõuludekoratsioone. London on tuledest valge ning enamustel linlastel on juba ammu jõulukingid pakitud ning plaanid ammu tehtud.

Üle linna on avatud uisuväljakud, mis on lahti hilise õhtuni, kus saab külmal talveõhtul kakaod juues ning tuledesäras mööda jääd liuelda. Peamine ostutänav Regent Street on kaetud inglikujuliste kaunistustega ja Oxford Circus’i “laes” on sajad lumepalle meenutavaid tuled.

uisutamine

Pühade ajal aga kodust eemal olla on omamoodi väljakutse. Alati tuleb koduigatsus ning pereliikmetele saab häid jõule soovida vaid Skype teel, mis ei ole just ideaalne variant, aga paremat võimalust pole. Seega tuleb vaeva näha, et koduseid traditsioone elus hoida niikauaks, kuni saab jälle koju külla minna.

Me kõik teame E. Hemingway ütlemist – “igas maailma sadamas on üks eestlane”. Olles elanud erinevatel mandritel, olen ka ise tihti samamoodi tundnud.

Olen täheldanud, et väliseestlased on üldiselt väga altid organiseerima kõikvõimalikke eestilikke üritusi.

Kanadas Montreali Eestlaste Selts korraldab alati suure jõulupeo ning mitu nädalat ette saad tellida verivorste, mis valmivad käsitsi ja värskelt Eesti Jaani Kirikus Montrealis. Selle luksuse näiteks saad sealt kätte 10 $ (per pound), ära ainult unusta varakult tellimus sisse anda.

On hea teada, et kuhu iganes sa maabud, alati on kuskil eestlaste kommuun sind ees ootamas. Äärmiselt tore on näha, et pühade lähenemisel leidub alati neid ettevõtlikke inimesi kes võtavad vaevaks midagi korraldada. Sel aastal korraldab Londoni Eesti Selts näiteks jõulupeo 3. detsembril, kus peaesinejaks on Marko Matvere ja Väikeste Lõõtspillide Ühing. Loomulikult käib selle juurde “söö palju jaksad” jõulubuffee, Eesti toidukaupade lett, kust saab koju osta suitsuvorsti, kohukesi, piparkoogitainast ja palju muud. Garanteeritud lõbus kodune õhtu välismaal.

Taolised üritused on ideaalne võimalus tutuvustada enda välismaa perele Eesti kultuuri ja traditsiooni. Võib kindlalt väita, et ka välismaal olles on võimalik elus hoida vanu traditsioone ning jääda siiski eestlaseks!

Ilusat detsembrikuud ning jõuluootust kaasmaalastele!

NB! Lugu ilmub sarjas “Kuidas jääda eestlaseks välismaal?”

EESTLASED ÜLE MAAILMA – kuidas jääda eestlaseks välismaal? JUTUSTA OMA LUGU! Ootame kirju (kuni 4000 tähemärki) detsembri jooksul aadressile hello@edasi.org. Üllatusauhind 3-le loetavamale loole (31.01.2017 seisuga). NB! Edasi jätab endale õiguse otsustada kirjade avaldamise üle. Loe ka Edasi kasutustingimused.

Liina Tuvi on optimistlik ja pealehakkaja noor välis-eestlane, kes on viimased 5 aastat elanud Kanadas. Hetkel töötab Inglismaal, Londonis ettevõtluse arenduse juhina kohtumenetlust toetavas ettevõttes (Business Development Manager in E-Discovery and Litigation support). “Usun, et igas olukorras peitub võimalus ning ka kõige keerulisemates situatsioonides on lahendus.” Paar korda kuus kirjutab Liina Tuvi Edasi lugejatele elust Inglismaal ja Kanadas läbi eestlase pilgu.