Podcast “Juhtimiskvaliteet on konkurentsieelis”Linnar Viik: peame hakkama rohkem väärtustama ebaõnnestumisi

Psühholoog ja koolitaja Veiko Valkiaineni juhtimisblogi ja podcast’i seekordseks vestluskaaslaseks on Linnar Viik, kes on õppejõud, ettevõtja ja juhtide nõustaja tehnoloogia rakendamisel ühiskonna huvides. Kõige olulisema osa Linnari tähelepanust on alati võtnud innovatsioon ja selle juhtimine – uute ideede kasutusse võtmine, seda nii ettevõtluses kui ka riigijuhtimises.

Linnar Viik töötab õppejõuna Eesti Infotehnoloogia Kolledžis, ettevõtjana on ta Mobi Solutionsi ja Pocopay kaasasutaja ning ta on nõustanud mitmeid suuremaid organisatsioone innovatsiooni juhtimises. Räägimegi temaga, mida tähendab innovatsioon organisatsiooni kontekstis ja kuidas innovatsioonikultuuri ettevõtetes üha rohkem soodustada.

Mõtteid vestlusest:

  • Tasu eksimuste eest. Küsimus, kas juhile makstakse palka ka innovatsiooni eest, võrdub tihtilugu ka intrigeeriva vastuküsimusega, kas juhile makstakse ka eksimuste eest. Innovatsioon ehk see, et mul on uus idee, mida ma tahan hakata organisatsioonis rakendama ja kasutama, viitab tõenäoliselt sellele, et ma ei ole seda varem teinud ja tõenäoliselt on see uus ka minu organisatsiooni jaoks. See omakorda tähendab, et tõenäoliselt on selle idee rakendamisel asju, mis kohe ei õnnestu ootustele vastavalt ning asju, mis võivad sootuks ebaõnnestuda. Kui ma nüüd innustan juhti toetama innovatsiooni ja olema ka ise oma organisatsioonis innovatsiooni eestkõneleja, siis selle sisse on juba eeldusena kirjutatud ka valmisolek eksida, valmisolek teha vigu. Aga mis kõige olulisem, need vead saavad olla vaid õppetunnid, millest ammutada tarkust edaspidi edukamalt toimetamiseks.
  • Väärtustame katsemist. Suhteliselt vähe on õppida õnnestumistest, veelgi vähem teiste õnnestumisest, aga kindlasti on võimalik õppida iseenda vigadest. Sellega tuleb paratamatult arvestada, eksperimenteerimist ja katsetamist tuleb lausa eraldi hakata väärtustama. Juhtimiskultuur, mis toetab innovatsiooni, sisaldab ka näiteks sellist praktikat, et me istumegi esmaspäeva hommikuti ühiselt tiimiga laua taga ja küsime üksteiselt, mis oli meie eelmise nädala kõige suurem ebaõnnestumine ning mida me sellest edasise edukama tegutsemise tarvis õppisime? Kuidas me, arvestades saadud kogemust, siit nüüd õiget rada pidi edasi saame liikuda? Need on küsimused, mida juhid peavad endalt küsima, kui nad päriselt soovivad soodustada uuendusmeelsust oma tiimis ja sisuliselt ka vastutavad innovatsioonikultuuri juurdumise eest ettevõttes. Innovatsiooni juhtimisel peame juhtidena hakkama rohkem väärtustama vigade tegemist, aga veelgi olulisemana vigadest õppimise võimekust.

Veiko Valkiainen

Juhtimisblogi ja podcasti “Juhtimiskvaliteet on konkurentsieelis” eestvedaja Veiko Valkiainen on psühholoogia ja psühhoteraapia alase hariduse ning üle 15-aastase juhtimise arendamise alase töökogemusega professionaal, kes keskendub oma töös meeskondade tulemuslikkuse kasvatamisele läbi juhi ja tema tiimiliikmete mõtte- ja käitumismustrite muutmise. Loe artikleid (81)