Mari-Liis Lill: mida Sina selles olukorras teeksid?

Eesti Ettevõtlike Naiste Assotsiatsioon tähistas 11. novembril oma 25. sünnipäeva. Heitmaks valgust tänapäevastele probleemidele tööturul, toodeti ka videoklipid, mis kirjeldavad erinevaid diskrimineerimise vorme, millega naised erinevatel ametikohtadel silmitsi seisavad. Kõik videotes räägitavad kohati uskumatud lood on ometi tõestisündinud.

Ammu enne sünnipäeva tulid minu juurde Leena, Ester, Mari ja Kersti BPW Ettevõtlusklubist ja küsisid, kas ma tean, mis on “klaaslagi”, “klaaslift”, “klaaskalju”, “klaassein” ja veel palju klaasiga seotud kummalisi mõisteid. Mõnda ma teadsin, mõnele küsisin tausta juurde. Igaljuhul sai selgeks, et kui olukorrale on juba eraldi termin loodud, siis on asi tõsine. Ja et tegemist ei ole moodsa arhitektuuriga, vaid mõisted kirjeldavad naiste olukorda tööturul ega piirdu ainult klaasiga seotud kujunditega.

Kaevusin teemasse, vaatasin, lugesin ja mis peamine – ajasin juttu erinevate naistega, kellel oli endal tulnud  kokku puutuda diskrimineerimisega tööturul. Mõned lood olid uskumatud, mõned naljakad, mõned kippusid korduma, aga nad kõik olid päris. Ja nende päris lugude põhjal valmisid koostöös BFM-iga klipid (tervitan siinkohal kogu meeskonda, näitlejaid ja eriti kõiki julgeid naisi, kes olid nõus oma kogemust jagama!), mis räägivad inimeste isiklike kogemuste kaudu lahti üldisemaid probleeme.

  • Miks saab emapuhkuselt naasev naine esimesel päeval koondamisteate?
  • Millal on möödas töötaja “parim-enne”?
  • Kas noor naine võib juhtida vanemaid mehi?
  • Miks ei salli mõned naisjuhid enda kõrval teisi naistöötajaid?
  • Miks on palgaläbirääkimistel väiksemate numbrite õigustamiseks ikka veel käibel fraas: “Aga sa oled ju naine!”?

Need tõestisündinud lood kutsuvad ka kõiki vaatajaid (soost ja positsioonist sõltumata) üles mõtlema küsimusele: Mida mina selles olukorras teeksin? Ja kuidas ehitada maailma, kus selliseid probleeme ei eksisteerikski?”

Mari-Liis Lill on klippide idee autor, stsenarist. Muuhulgas tunnustas Eesti Ettevõtlike Naiste Assotsiatsioon teda ka tiitliga Aasta Naine 2017 (tiitel antakse naisele, kes on olnud ühiskonnaelu aktiivne mõjutaja).

Loe Eesti Ettevõtlike Naiste Assotsiatsiooni tegemistest siit.

Foto: Kalev Lilleorg I Allikas: bpw-estonia.ee

Mari-Liis Lill

Mari-Liis Lill on näitleja. Loe artikleid (1)