Martin Varrand: 3 peamist suunda, kuhu peaksid järgmisel aastal oma turunduseelarve suunama

Turundusinimestele ja loodetavasti paljudele väikeettevõtjatele on oktoober külvi aeg: ollakse ametis järgmise aasta turundusplaani ja -eelarve koostamisega. Korralikult ja läbimõeldult koostatud turundusplaan on üks viljaka aasta aluseid. Kuna mul endalgi on turundusplaani koostamine parajasti käsil, olen kirja pannud paar mõtet turundajatele ja väikeettevõtjatele, et hilisemal viljakoristusel oleks põhjust rõõmustada.

Kolm suunda, millest mina ja ka paljud teised turundajad lähtuvad on owned, paid ja earned media. Nagu nimetustestki välja lugeda võib, on nende väljendite sisuline tähendus termini endaga päris otseses vastavuses.

  • Owned media alla kuuluvad erinevad veebiomandid, mis on Sinu digiturunduse vundamendiks – näiteks Sinu veebileht.
  • Paid media alla lähevad kõik tasulise liikluse kanalid, mis Sinu veebilehele inimesi toovad (näiteks Google ja Facebooki tasulised reklaamid).
  • Earned media on saavutatud tähelepanu tänu kvaliteetsele ja huvitavale sisule, mida pakud (mõni huvitav ja hariv artikkel, mida teised veebis jagavad).

Alusta owned media’sse investeerimisest

Lihtsuse huvides võtan siin aluseks Sinu veebilehe. See on koht, kus enamik Sinu digiturunduse eesmärke täitub (või vähemasti peaksid täituma). Kui Sinu veebileht ei ole korras, siis eesmärgid ei täitu ja kõik muudesse meediatesse kulutatud raha on suures osas raisus (brändituntust saad, aga see tänasel päeval ettevõtja põhieesmärki ei täida). Eesmärkideks võivad olla näiteks ostu sooritamine (e-poe olemasolul) või ostuhuviga külastajate andmete kogumine, et ostuprotsess hiljem lõpule viia. Järgnevalt mõned teemad, mida veebilehega toimetades ja seda luues või arendades silmas pidada.

  1. Kas Su ema saab aru, kuidas kodulehel ostu sooritada? Näita oma veebilehte emale või ämmale ja vaata, kui valulik Sinu veebilehe kasutajakogemus nende jaoks on? Sellest ei ole päeva lõpuks kasu, et Sa ise aru saad, mida veebileht pakub või kus ostukorv asub, kuhu ma just oma toote asetasin. Kogu veebilehekogemus peab olema ülimalt lihtsaks ja mugavaks tehtud. Testi esmalt emaga ja siis kaasa professionaalid!
  2. Kas nutitelefoniga on veebilehte sama lihtne kasutada kui arvutiga? Jah, ka aastal 2017 küsin ma Sinult taas selle küsimuse. Üle poole interneti kasutajatest kasutab internetti mobiilis. Kui hakkad uut veebilehte tegema, siis tee see esmalt nutiseadmele ja alles seejärel kohanda see arvutile (testi oma veebilehe mobiilisõbralikust SIIN). Siia kategooriasse läheb veel veebilehe laadimiskiirus, mis on nutiseadme kasutajale ülioluline kvaliteedimääraja. Vaid mõni lisasajandik veebilehe laadimisel võib mõjutada eesmärkide täitumist märgatavalt (laadimiskiirust testi SIIN).
  3. Kas Sinu veebileht meeldib otsingumootoritele? Veebilehe optimeerimine otsingumootoritele (search engine optimization – SEO) on väga lai teema ja sellele pühendan tulevikus paar eraldi artiklit. Täna siia teemasse liiga ei süvene, aga hea uudis on see, et kui esimese kahe punktiga on Sul hästi, siis on SEO-töödele juba alus pandud!
  4. Kas Sa üldse tead, kuidas külastajad Sinu veebilehel käituvad? Veendu, et Sinu koduleht on ühendatud Google Analytics’iga. Kui sellega korras, siis veendu, et Sul on inimene, kes Su veebilehe liiklust regulaarselt monitoorib ja sealt saadud tulemustega veebilehte paremaks teeb.

Alles nüüd investeeri paid media’sse

Kui oled Eesti väikeettevõtja ja soovid kiiresti müüki suurendada, siis on Sul kaks põhilist valikut, kuhu oma energia ja raha suunata – Google AdWords ja Facebook’i reklaam.

  • Google AdWords võimaldab Sul jõuda  inimesteni, kes Sinu toodet/teenust otsivad. Nii lihtne ongi. Kui Sa ei ole leitav või nähtav neile inimestele, kes Sind juba täna ise otsivad, siis ei ole mõtet investeerida reklaamikanalitesse, millega Sina pead neidsamu inimesi otsima.
  • Facebooki reklaam on  kanal, millega pead ise ostuhuviga inimesteni jõudma või inimestes ostuhuvi tekitama. Kirjutan ka Facebookist siin tulevikus lähemalt, aga esmast huvi rahuldab näiteks see Facebooki teemaline artikkel.

Minu soovitus: Õpi nii palju digiturundust kui võimalik. Selge on see, et alguses on mõistlik võtta hea partner, kes Sinu reklaamidega tegeleb. Ise ja valesti tehes on kogu asi lihtsalt palju aja-, raha- ja närvikulukam. Kuid kliendina tuleb sul küsida ja vastuseid salvestada. Ideaalis on hea, kui mõistad, kuidas partner Sinu reklaamidega toimetab – kuhu ja kui tulemuslikult raha kulutab.

Earned media – tee oma asja & tee seda hästi

See on kategooria, kus saad tagasisidet tehtud tööle (või mitte). See on word of mouth (WOM) ehk suusõnaline reklaam digiturunduse stiilis. Kui klient ostis Sinu toote/teenuse ja talle meeldis see, siis hea õnne korral jagab ta oma kogemust (eestlastega muidugi raskem): kirjutab sellest sotsiaalmeedias, paneb Facebooki lehele 5 tärni ja/või soovitab sõpradele. See on earned media.

Kui Sul on väga hea veebileht, see sisaldab väärtust lisavaid artikleid, suurepäraseid tooteid ja muud huvitavat, siis tõenäoline on, et teised veebilehed (mitte konkurendid) mainivad Sinu ettevõtet oma kodulehel ja panevad ka lingi veebilehele. See on earned media. 

Loomulikult on turundusvõimalusi veel, kuid nendest juba edaspidi.

Martin Varrand

Martin Varrand on (digi)turundaja ja väikeettevõtja. Ta on juhtinud digiturundust Eesti suurimas digiagentuuris FCR Media ja aidanud paljudel Eesti väikeettevõtetel küllaltki keerulisel digimaastikul enda jaoks mõistlikumaid otsuseid teha. Edasi vahendusel toob Martin lugejateni lood ja õpetused digiturundusest, mis võiksid olla abiks igale tänasele ja tulevasele väikeettevõtjale. Loe artikleid (8)