"Breaking News!" – Tanel Kiik esitas Martin Helmele ultimaatumi: “Homme kella kolmeks olgu rahad välja makstud või ei juhtu midagi”

Tanel Kiik ja Martin Helme.

Vahendame portaali Lugejakiri.ee kokkuvõtet Eesti Vabariigi valitsuse töödest ja tegemistest.

Tanel Kiik esitas Martin Helmele ultimaatumi: homme kella kolmeks olgu rahad välja makstud või ei juhtu midagi

Sotsiaalminister Tanel Kiik saatis täna rahandusminister Martin Helmele ultimaatumi: homme kella kolmeks olgu rahad sotsiaalministeeriumiga lepinguid omavatele MTÜ-dele makstud või ei juhtu mitte midagi.

Sotsiaalminister peab võrdõiguslikkust edendavate MTÜ-de toetuste väljamaksmise peatamist täielikult õigusvastaseks, kuid mingeid tegelikke samme koalitsioonipartneri märatsemise peatamiseks siiski ette ei võeta.

Kodurahu nimel

„EKRE retoorika peab muutuma, olen seda korduvalt öelnud. Aga kui ei muutu, ei juhtu ka midagi hullu,“ märkis Tanel Kiik.

„Ma tegin oma kirjas rahandusministrile pihuks ja põrmuks tema otsuse peatada võrdõiguslikkust edendavate MTÜ-de toetuste väljamaksmine, aga see ongi see, mida praegune valitsus kõikide otsustega teeb – avalikkuse ees tülitseme, aga no tegelikult ju keegi meist midagi ette ei võta – oleme seaduslikud pantvangid siin kõik koos,“ kommenteeris Kiik.

„Riigi Tugiteenuste Keskusel tuleb maksta viivitamata Sotsiaalministeeriumi strateegilistele partneritele välja kehtivate taotluste rahuldamise otsuste kohased toetused. Maksete teostamise kohta palume saata Sotsiaalministeeriumile kirjalik kinnitus hiljemalt 17.07.2020 kell 15.00,“ kõlab Kiige ultimaatum.

„Aga kui te selleks ajaks rahasid ära ei maksa, ei juhtu ka midagi,“ seisab kirja Kiige kirja lõpus.

„Kõik loomulikult rahva tervise ja töörahu nimel,“ sõnas sotsiaalminister kommentaariks.

Helme ja Luik jõudsid kokkuleppele: sisekaitsereserv moodustatakse Ukraina võõrtöölistest

Sel nädalal puhkes Kaitseministeeriumi ja Siseministeeriumi vahel tüli kavandatava sisekaitsereservi otstarbekuse osas. Täna suutsid kaitseminister Jüri Luik (Isamaa) ja siseminister Mart Helme (EKRE) kokku leppida, et loodava sisekaitsereservi isikkoosseis tuuakse võõrtöölistena Ukrainast.

Kaitseministeeriumit häiris ettepanek, millega võetaks loodava Politsei- ja Piirivalveameti (PPA) kriisireservi üle Kaitseväe ja Kaitseliidu isikkoosseisu ja ülesandeid.

Tüli ressursside pärast

„Meie jaoks oli arusaamatu, kust kavatseb PPA värvata nelja aasta jooksul oma kriisireservi tuhat vabatahtlikku? Kõik need inimesed, kes soovivad vabatahtlikult Eesti kaitsmisse panustada, on juba ammu kaitseliitlasteks ja abipolitseinikeks ära värvatud,“ avaldas kaitseminister Jüri Luik eile imestust.

„Meile jääb tunne, nagu tahetaks meie inimesi omale värvata. Selline paralleelstruktuuride loomine on täiesti otstarbetu,“ leidis kaitseminister.

Siseminister Mart Helme võttis Jüri Luige kriitikat kuulda ja kinnitas eile hilisõhtul, et Kaitseväelt ja Kaitseliidult midagi ära ei võeta. Et kusagilt mujalt reserviste võtta pole, otsitakse neid nüüd Ukraina võõrtööliste hulgast. Sellega jäi täna Kaitseministeerium nõusse.

Helme mõtleb kastist väljas

„Kogu Eesti rahvas teab, et Mart Helme on see, kes leiab ise probleemid ja ise leiab ka lahendused,“ rääkis siseminister endast kolmandas isikus. „Mulle on alati omaks olnud kastist väljaspool mõtlemine ja sealt tulevadki sellised geniaalsed ideed, nagu see siin. See on suurepärane lahendus, suurepärane lahendus!“ hindas Mart Helme oma ideid kõrgelt.

„Meile oli üks probleem ka kulude kokkuhoidmine. Kahjuks tuleb kaitseliitlastele kriisiolukordades liiga palju maksta ja ukrainlased on nõus selle töö ära tegema kolmandiku tasu eest,“ selgitas Helme otsuse tagamaid.

„Lisaks on ukrainlased oma kodumaal toimuvast sõjast palju õppinud ja neil on sisekonfliktide vallas palju kogemusi, mida saame meie ära kasutada,“ lisas siseminister.

Vanad diplomaadid Helme ja Luik said lõpuks omavahel kokkuleppele.

Ukrainlased tulevad rõõmuga

Donetski Rahvavabariigis tegutseva paramilitaarse organisatsiooni Donetski Rahvamiilitsa võitlejad on võimalusest elevil.

Lahingutes hüüdnimed Sadist ja Nasilnik teeninud Donbassi sõdalased soovivad Eestisse tulla kohe, kui koroonapiirangute tõttu lennud uuesti avatakse. Oma pärisnimesid nad avaldada ei soovi, sest kardavad Haagi sõjatribunali.

„Raisk, kui ikka palk mitu korda kasvab, siis tuleks sõdiks selle Helme eest küll,“ ütles võitleja Sadist.

„Kui seltsimees Putin meid tagasi tahab, siis maksku inimväärset palka! Kui me öösiti kohalike elanike vara rekvireerimas ei käiks, siis ei saakski üldse vorsti leiva peale,“ lisas suusamaski taha peitunud mehemürakas.

„Helme vaenlased, värisege!“ hüüdis selle peale tema sõjakamraad Nasilnik. „EKRE uue esinaise Martina Helme kõne järel kestis aplaus pühapäeva südaööni, misjärel tõmmati Toompea lossi lipuvardasse uus sinimustvalge lipp, mille keskel haakrist ja Hitleri vuntsid.

Pärast kongressi lõppu naasesid uus esinaine Martina Helme, uued aseesinaised Marta Helme, Simona Pohlak, Hanna Põlluaas ning Simona Pohlak tagasi kööki oma loomupäraseid kohustusi täitma.

Valitsus: olgu Kadai ja Jürilo lahkumine õppetunniks kõigile ekspertidele, kes arvavad, et teavad meist paremini

Vabariigi Valitsus andis tänasel pressikonverentsil selge hoiatuse igale riigi palgal olevale eksperdile: kõik Kadaid ja Jürilod saavad ka tulevikus sule sappa, kui nad peavad ennast valitsuse liikmetest targemaks.

Valitsuse hinnangul ei ole võimalik, et üks ekspert on targem kui 15 ministrit kokku.

Kollektiivne aju

„Oleme kuskilt lugenud, et inimene kasutab oma aju mahust korraga ca 15%, poliitikute puhul tehtud arvutused näitavad, et see number jääb sinna 2% kanti,“ märkis peaminister Jüri Ratas täna.

„Lihtne arvutus näitab, et kui üks ekspert kasutab korraga 15% oma aju mahust, siis jääb ta ikka kaugele maha valitsuse liikmete korraga ühe teema kallal töötavatele ajudele,“ selgitas peaminister.

„Meil on täna Eestis kokku 15 ministrit ja kui teha lihtne arvutus 15 korda 2, siis teeb see kogusummana  välja ca 30% – seda on ju 100% rohkem kui eksperdi oma!“ rõhutab peaminister.

“Ja see arvutus peab paika, sest osad meist arvutasid selle kokku sõrmede peal ja osad kontrollisid kalkulaatori peal üle – sama tulemus!”

Vallandamised jätkuvad

„Kuigi meil pole Jürilo (Merike Jürilo, Terviseameti endine juht, toim) tööle mitte mingeid sisulisi etteheiteid, pidas ta end meist targemaks ja näiteks ei tahtnud ta mitte midagi kuulda Urmase (Urmas Reinsalu, toim) agendast, kes oli saanud posu teste oma erakonna sponsoritelt ja pidi need kuidagi maha parseldama. Kuid Jürilo keeldus sellest,“ sõnas peaminister.

„See näitabki, et ta ei adunud mingit moodi Urmase ega valitsuse teiste liikmete tegelikku agendat, ei kuulanud endast targemat valitsuse liikmete kollektiivaju ja seetõttu ka sule sappa sai,“ kommenteeris Ratas.

„Tanel (Tanel Kiik, toim) küll tõrkus alguses vastu ja ei tahtnud seda otsust teha aga kui ähvardasime ta kiilaks lasta ja paljastada soengu all peidus oleva, leebus lõpuks temagi,“ selgitas Ratas.

„Olgu nüüd siis Jürilo lahtilaskmine ja Kadai minek hoiatuseks kõigile riigi palgal olevatele niinimetatud ekspertidele – teie aju võib ju suurem olla aga meie kollektiivne aju on veel suurem!“ lisas Ratas.

„Ja iga ekspert, kes peab end tulevikus meist targemaks ja ei allu endast kollektiivselt targemate käskudele, lendab ametist,“ lubab peaminister Jüri Ratas.