Cannes Lionsi parimad reklaamid: Mondelez International. Garage

Oma brändi sidumine musta huumoriga ei ole just kõige igapäevasem lahendus. Tavaliselt üritatakse võistelda selles, kelle toode on positiivsem, isuäratavam, nunnum jne… Paraku on sellistele seostele ka kõige tihedam konkurents.

Uue toote turuletoomise puhul on tähelepanu saamine esimene ja ülioluline samm. Kui tähelepanu saada ei õnnestu, siis on kõik järgmised kommunikatsioonisammud mõttetud, sest keegi ei märka, mida sa räägid.

Tähelepanu pärast ei pea võitlema ainult reklaamide kontekstis, vaid kogu infovälja ulatuses. Klikipõhine ajakirjandus toodab lugusid, mis arvestavad uudisekünnise ületamise kuldreegliga: kui mees, siis surnud, kui naine siis paljas. Anonüümses meemide maailmas ei pea üldse millegagi arvestama. Tähtis on ainult hetke tabamine. Paraku võistleb uue brändi looja tähelepanu mõttes nii meemide kui ka kollase ajakirjandusega.

Siit edasi arutledes tundub uue šokolaadi sidumine musta huumoriga juba päris loogiline samm. Esimese etapi ehk tähelepanu võitmisele aitab see kindlasti kaasa. Paraku on tähelepanu hea reklaami puhul alles esimene samm. Saadud tähelepanu tuleb ka ära kasutada ja luua seos oma tootega.

Mis on siis pistmist šokolaadil ja mustal huumoril? Tegelikult on ühist päris palju.

Šokolaad on pisut paheline toode. Teeb paksuks, tekitab sõltuvust jne… Samamoodi on pahelisus sees ka mustas huumoris. Kindlasti on palju korralikke inimesi, kellel on selle kampaania kohta oma negatiivne arvamus. Lisaks õigele tundele tuleb sisse ka tootekeskne lähenemine. Kui ära unustada must huumor, siis räägivad kõik lood tegelikult sellest, kuidas erinevad komponendid šokolaadi sisse sattusid ja karamelliga üle ujutatud said.

Kommentaari autor Ahto Aaremäe on reklaamiagentuuri Age Creative loovjuht.

Klipp: GARAGE
Klient: MONDELEZ INTERNATIONAL
Teostaja: WIEDEN + KENNEDY SÃO PAULO

Auhinnad:
Cannes Lions 2019
Gold Lion Campaign – Film Craft – Animation

Koostöös loovfestivali Cannes Lions Eesti ametliku esindajaga Northern Lights Group tutvustab Edasi igal reedel maailma kõige tuntuma ja hinnatuma reklaamikonkursi tähelepanuväärsemaid töid.