Lühifilm. Vabasukelduja Guillaume Néry“One Breath Around the World”

Kui kaua suudad sina hinge kinni hoida? Ühe minuti? Kaks? Viis? Vabasukeldujate jaoks on see elu ja surma küsimus. Kui pead lootma ainuüksi ühele hingetõmbele, oleneb veealuse maastiku avastamiseks jääv aeg sinu kopsumahust. Teisest küljest ei koorma sind ei raskus, müra ega sukeldumisvarustusega seotud piirangud.

Prantsuse vabasukeldumistšempionid Guillaume Néry ja Julie Gautier tunnevad vabasukeldumisega (ekstreemsport, süvaveesukeldumine ilma hingamisvarustuseta) kaasneda võivaid ohte väga hästi. Mõlemad on maailmarekordi omanikud ja teavad vabasukeldujaid, kes on kaotanud elu kas liiga sügavale sukeldumise tagajärjel või liiga kaua vee all olemise tõttu.

Vabasukeldumises võistluskarjääri lõpetanud, otsustasid pikaajalised partnerid-kaaslased, kel on ühine tütar, hakata tegelema täisajaga filmitegemisega. Nad tahtsid teistele edasi anda seda unikaalset hapnikuta oleku elevust, millest oli saanud nende elu suurim kirg. Samal ajal kui Néry jookseb, sukeldub ja keerutab merepõhjas üheainsa hingetõmbega (ta suudab hinge kinni hoida enam kui seitse minutit), on operaator Gautier kohe sealsamas, samuti ilma hingamisvarustuseta, jäädvustades igat liigutust.

Oma lühifilmis “One Breath Around the World” viivad Néry (37) ja Gautier (39) vaatajad veealusele rännakule üle kogu maailma. Nad filmivad paikades Mauritiusest kuni Mehhiko ja Jaapanini ning külastavad veel paljusid kohti nende vahel; toetudes oma suurtele kogemustele, uurivad nad veealuseid varemeid, ujuvad paksu jää all ja veedavad aega koos magavate kašelottidega. Protsessi käigus jäädvustavad nad meie planeedi paiku, mida enamik selles maailmas elavaist inimestest pole iial näinud.

Allikas ja lühiusutlus: National Geographic