Janeck Uibo: Eesti jonn. Ajakirja #1 tutvustus

Edasi paberajakirja kahe esimese numbri esikaaned.

Hea lugeja! Kutsun Sind tellima uut ajakirja. Püüame teha väljaannet, mida me ise tahaks lugeda ja mis oleks nii hea, et tekib tahtmine seda alles hoida. Ehk isegi Eesti parimat, kuigi see kõik on mõistagi ju suhteline.

Nagu Eesti, nii on ka Edasi väike ime, mida ratsionaalselt võttes ei tohiks olemaski olla. Aga me oleme. Edasi on tehtud samast puust, meie sees on sama jonn. Sel on mitmeid varjundeid, nagu viimase aja poliitikaelu on eredalt välja toonud. Minule seostub jonn aga “positiivse kannatamatusega”, mida president Lennart Meri on nimetanud Eesti tugevuseks ja mis on meid rahvusena kesta aidanud.

Väike Eesti jääb suures maailmas ellu siis, kui meil on maailmale anda midagi unikaalset, et maailmal oleks kahju, kui me peaks kaduma. Mõtleme samamoodi ka Edasist. Ja samas teame, et see eeldab igapäevast tööd, midagi ei saa võtta iseenesestmõistetavusena. Apple’i legendaarne peadisainer Jonathan Ive on öelnud tabavalt: “It’s very easy to be different, but very difficult to be better.”

Peale 2,5-aastast pühendunud tööd veebiajakirjaga oleme sealmaal, et aprillis nägi päevavalgust meie esimene paberajakirja number ja nüüd plaanime regulaarset ilmumist. Veebis ilmumine on üks asi, aga regulaarselt paberis ilmuma hakkamine on juba pikemaajalisema vastutuse võtmine lugejate ees.

Miks me seda teeme? Leiame, et see teenib meie lugejate huve ja toetab Edasi kontseptsiooni kvaliteetsest ja aeglasest ajakirjandusest. Mõistame, et ujume fast food’i ajastul vastuvoolu, aga see on meie tee. Ja meile annab julgustust asjaolu, et Edasi lugejaskond kasvab. Ka oleme saanud esimese numbri järel palju toetavat ja julgustavat tagasisidet.

Mille poolest Edasi siis eristub ja parem püüab olla?

Pakume alternatiivi neile lugejatele, kes on tähelepanumajandusest väsinud ning hindavad läbimõeldud ja kallutamata tekste, mis pakuvad ühtviisi intellektuaalset pinget, aga aitavad ka elus paremini hakkama saada. Ajakiri on puhta ja rahuliku disainiga, mis teeb lugemise lihtsaks ja meeldivaks.

Väärtustame kultuuri ja hariduse edasikestmist ning olgu selle väliseks kinnituseks kasvõi see, et meie ajakirja esikaanel saab alati olema mõne Eesti kunstniku teos.

Avanumbri esikaant ehib fragment kunstnik Marko Mäetamme tööst “Pühapäev”. Kaanepildist rääkivas artiklis (ilmus paberajakirjas) ütleb kunstnik teose sünniloo kohta, et see töö sai tehtud kolmanda kursuse tudengina joonistuskateedrisse majandusabi korras saabunud välismaiste vildikatega ja tavalise papitüki peale. Mingit filosoofilist tagamõtet sel polnud (kaabu!) ja sai tehtud seda, mis torust tuli. Ja et kõvakübaraga vanaaegne mees ürgse jalgrattaga kuldkollases valguses andis edasi pühapäevast atmosfääri, sest kes siis tööpäeval ikka nõnda sõidab! Sellest ratturist on saanud omamoodi Edasi sümbol, mis väljendab tegelikult päris hästi Edasi mõtteviisi – positiivset ja tegusat, olles samal ajal humoorikas.

Uue, septembris ilmuva, numbri esikaane autor on Heiki Trolla (kunstnikunimega Navitrolla).

Edasi paberajakirja kahe esimese numbri esikaaned.

Tänusõnad

Millegi uue alustamine on seotud paljude tõkete ületamisega. Uus on ju tundmatu ja seega seotud riskidega. See, et oleme tänasesse päeva jõudnud ja valmis ilmuma ka paberajakirjana, on saanud teoks tänu väga paljudele inimestele alates nendest, kes on aidanud veebilehe püsti panna ja seda püsti hoida – seda nii tehnilises kui ka sisulises tähenduses.

Olen südamest tänulik kaasautoritele julge sammu eest uue väljaandega koostööd teha; teie olete need, kes suuresti loovad Edasi brändi: see, millest kirjutate, kui innustavalt, kui harivalt, millise keelekasutuse ja kujundirikkusega. Edasi kaasautorid on eranditult inimesed, kel on midagi öelda, mitte lihtsalt meediamüra tekitada, ja kelle mõtete lugemine loob väärtust, mitte ei väsita ega õhuta vaenule.

Kõikide Edasi arengule kaasa aidanud inimeste nimede üles lugemine läheks siinkohal pikale – sh kahes Hooandja kampaanias osalejad kokku ca 500 inimest –  aga soovin nimelist tänu avaldada suurematele reklaamiandjatele ja rahalistele toetajatele, kes on Edasi ideesse ja vajalikkusesse algusaastatel uskunud, näinud potentsiaali ja aidanud uuel sündida, areneda ja kasvada: Margit Kotkas ja LHV, Anne Aland ja Lõunakeskus, Katrin Isotamm ja Telia, Hedwig Meidra, Raili Somelar ja Luminor, Merilin-Ingrid Kaalep ja Tallink. Eraisikutena Ahti Heinla ja Lauri Meidla. Aitäh kõikidele, kes on aidanud uuel ajakirjal sündida.

Tunnen suurt rõõmu meie väikese tegusa meeskonna saavutuse üle: aitäh, Andi, Egle, Signe, Silvia, Ivan, Lauri. Ja tänan oma perekonda, abikaasat Kristit ning lapsi Antonit ja Mariet, kes on olnud mulle selle väljakutse igapäevasel eestvedamisel hindamatuks toeks.

Kuidas edasi? Telli paberajakiri ja aita Edasil edasi liikuda. Tellimiskampaania peaauhinnaks on aasta ülikoolis!

Tänan, kui oled olnud Edasi teekonnaga veebis juba kaasas, lugejana või tellijana. Kui aga avastad meid alles nüüd, siis loodan, et toode meeldib ja hakkad tellijaks. Sinu otsusel on Edasi arengule tugev mõju, teeme seda ajakirja kõik koos, see on ühine pingutus ja ühine rõõm kasulikult veedetud ajast. Loe paberajakirja tellimiskampaania kohta lähemalt siit: Aasta ülikoolis.

NB! Paberajakirja esimene, aprillis ilmunud number on müügis suuremate kaupluste ajakirjandusletis või lehekioskites. Head tutvumist ja lugemiseni.

Uuele lugejale: mis on Edasi?

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (261)