Swami Chibuzo Jelani: spirituaalsus ei ole võidujooks

Swami

Swami Chibuzo Jelani spirituaalsusest Eestis. Usutlus Vello Vikerkaarega.

Kõigepealt suur tänu teile, swami, selle võimaluse eest teid küsitleda. Ilmselt peab kohe alguses ära märkima, et te olete ainult kaheksa-aastane. Isegi dalai-laama asus valitsejakohustusi täitma alles viieteistkümneaastaselt, seega võib vist öelda, et te olete varakult kaugele jõudnud?

Namaste, sri Vikerkaar. Tõesti, minu hing elab poeglapse kehas, kes praegu on alles kaheksa-aastane. Aga loodetavasti te näete, et meie kahekõnes on rohkemat, kui 8-aastaselt võib oodata! [Madalahäälne naer.] Saage ka aru, et mul ei ole üldse mingisugust poliitilist võimu. Mina ei ole dalai-laama. Swami tähendab sanskriti keeles lihtsalt „see, kes on“. Selleks ei ole isegi õpilasi vaja, et olla swami. Niisiis mul ei ole mitte mingit võimu peale selle, mis teie mulle omistate või ise endalt võtta lasete. Ja palun olge alati valvas, mu sõber, kui te lasete kellelgi enda üle võimu võtta.

Minu esimene kokkupuude teiega oli festivalil Burning Man. Hiljem ma nägin teid kõnelemas Googleplexis, kus te samuti soovitasite inimestel olla ettevaatlikud oma võimu äraandmisega.

Õigus. Kui me juba Eestis oleme, siis võtame mõne näite kohapealt. Üks õigeusu preester ütles mulle eile, et Eesti on Euroopas esikohal inimeste hulga poolest, kes peavad ennast spirituaalseks, aga samal ajal kõige viimane maa usklike osakaalu poolest. Hämmastav!

Paar päeva tagasi ma viibisin ühel noorte Eesti inimeste kokkusaamisel. Üks noor naine, kes tegeleb aktiivselt joogaga, rääkis mulle, kuidas usk on halb ja spirituaalsus on hea. Ma küsisin sellelt noorelt inimeselt, kas ta teab, et yoga tähendab „ühendama“. Ja et religio, millest tuleneb religiooni mõiste, tähendab „uuesti siduma“. Neil on sama tähendus! Niisiis kõigil, kes on tõrksad religiooni suhtes ja on avatud spirituaalsele, tasub meeles pidada, et need kaks ei erinegi teineteisest kuigivõrd. Oluline on meeles pidada, et mitte miski ei sunni meid üht teisele eelistama, või isegi valima mingit keskteed.

Sellel samal kokkusaamisel arutas üks grupp noori inimesi, kui spirituaalsed nad on – kui edasijõudnud nad spirituaalsuse teekonnal on ja kui lähedal nad enda arvates on valgustumisele. Minu arvates on oluline meeles pidada, et spirituaalsus ei ole võidujooks. Las see olla pigem individuaalala, kus iga asi tuleb omal ajal.

Te olete öelnud, et liiga paljud inimesed on tormanud ühinema New Age’i liikumisega.

Ema Teresa ütles, et inimkonna suurim probleem on nälg – nälg inimese südames! Meil on puudus armastusest. Kui meie elus ei jätku armastust või inimlikku soojust, siis võib juhtuda, et seda puudujääki hakatakse palavikuliselt täitma millegi muuga. New Age’i puhul võib minu arvates oht olla selles, et see pakub tihti keerukatele probleemidele lihtsustatud lahendusi. Probleeme ei saa alati loitsu teel olematuks teha. Mõnikord on vaja midagi ette võtta.

Ma ei oska öelda, kas see on liikumine või mitte, ma ei saagi aru, mida see New Age tähendab. Aga kui selle juhtmõte on, et kohelge teisi nii, nagu te soovite ennast koheldavat teiste poolt, siis minu arvates selles ei ole midagi halba, olgugi et ma päriselt ei saa aru, mis see on! Aga teie küsimuse juurde tagasi tulles, jah, ma ei ole kindel, et kõige aktiivsemad osalised isegi aru saavad, mis see on.

Ma oletan, et te olete näinud New Age bullshit’i generaatorit?

Oh, muidugi, väga tore asjandus! Kui ma selle avastasin, siis ma klõpsisin mitu tundi järjest enter-klahvi, see oli nii naljakas. Ma olen paljudele sõpradele selle edasi saatnud. Seda on nii tore tsiteerida!

Selle asemel, et tsiteerida „Bhagavadgītād“?

Oh, sri Vikerkaar, te olete ikka väga stampides kinni ühe kirjaniku kohta. [Madalahäälne naer.] Lubage üllatada teid ühe tsitaadiga Mayer Hillmanilt, mille ma hiljuti leidsin The Guardianist. „Fossiilkütuste põletamine tuleb lõpetada. Väga paljud asjad meie elus sõltuvad fossiilkütustest, välja arvatud muusika ja armastus ja haridus ja õnnetunne. Need on asjad, mis peaaegu üldse ei vaja fossiilkütuseid ja millele me peame keskenduma.“ Ja veel üks tsitaat teile, sri Vikerkaar. See on minult: „Päästame oma planeedi! See on võimalik.“

Suurima lugupidamise juures, swami, tegelikult see ei ole ju võimalik. Teadlased ütlevad, et me oleme juba piiri ületanud. Inimkond on väljasuremise teel.

Üks täpsustus, sri Vikerkaar! Teadlased ütlevad, et kõik on kadunud juhul, kui ei leita võimalust süsinikdioksiidi eraldamiseks atmosfäärist. Aga mina usun inimeste armastuse jõudu. Küllalt on ajaloos juhtunud, et inimesed on püsimajäämise nimel oma jõud ühendanud ja võidelnud. Tõsi, see on tihti toimunud rahvusriikide puhul, aga ma usun, et inimkond suudab vajaduse korral egoistlikest huvidest kõrgemale tõusta. Miks ei võiks USA, Venemaa ja Hiina panna pead kokku, tuua oma teadlased ja insenerid kokku, ja anda neile ülesanne välja mõelda, kuidas süsinikku atmosfäärist eemaldada? Või miks ei võiks see olla mõni Eesti teadlane, kas üksi või koos paari kolleegiga mõnes iduettevõttes? Kui me keskendume tõelistele probleemidele ja unustame mõneks ajaks oma egoismi ära, siis minu arvates meil on kõik võimalused olemas!

Kas seda võib võtta kui teie sõnumit eestlastele? Leidke võimalus süsiniku eraldamiseks atmosfäärist?

Miks mitte! Aga vastupidi levinud ootustele ei ole swamil varrukast võtta õpetusi nagu Ameerika presidendil sajadollarilisi jootrahaks oma hotellide koristajatele. See oli nali. Loodetavasti te saite aru. [Naerab ise madalal häälel.] Kui mul on üldse mingi sõnum, siis ma tahan, et see oleks austuse ja teistest lugupidamise sõnum. Need tulevad kasuks kõikidele, olenemata ametist või valitud teest. Minu soov on, et me armastaksime ja oleksime armastusele avatud.

Mina usun karma seadusse, nii nagu see on kirjas veedades. Üks noor inimene näitas mulle hiljuti videot, mille nimi oli Instant Karma Fails“. See oli hästi naljakas. Ma nii naersin. Ma nägin ise ka juhtumit, millest oleks saanud lõbusa video, kui ma olin autoga teel Tallinnast Tartusse. Üks Porsche sõitis meist mööda, kiirus oli nii umbes 170 kilomeetrit tunnis. Mõni minut hiljem seisis seesama Porsche teeservas, tema taga oli politseiauto. Ma nii naersin.

Mida me siis üldse saame teha, swami?

Midagi muud ei saa teha kui armastada! Ja teed juua, loomulikult. Jooge selle tootja teed, kes sponsoreeris minu reisi, mis iganes see nimi oligi.

***

See usutlus sai võimalikuks tänu lahkele toetusele kaubamärkide Girl Power ja Tantric Orgasm all turustatavaid teesid valmistava ettevõtte poolt. Teed on müügil Cha teepoes (Kollane 4, Kadriorg) ja kohvikus Kursiiv (Kalevi 42, Kalamaja).