Valner Valme plaadisoovitused: 10 värvilist lehte hõljumas puu otsast alla

Foto. Shutterstock

Kuna sügis vihiseb mühinal, aga plaadid aina potsatavad õunapuult alla, siis seekord tiir peale tavalisest rohkematele albumitele, ent see-eest, ma luban, pealiskaudsemalt!

Tont – “Raudrohi” (Trash Can Dance)

Kuulan seda Tonti aastast aastasse ja saladust lahti ei hammusta. Mis asi see lummab siin? Mängu ilu, kahtlemata. Aga kuidas jääb alles müstika, kui ma ometi mõikan: ahah, seda asja tehakse siin kitarriga, seda päris trummiga, seda lausa flöödiga, sekka elektroonilist disaini. Siin sutsuke ambienti, teisal psühhedeeliat, mõne loo põhjas aimub endiselt üks Tondi nurgakive jungle. Kõik on ratsionaalselt seletatav, samas ei ole. Ikka ma ärkan sest muusikast nagu maagilisest metsast, pea ojas. Üle kümne aasta on Siim Kuusemäe neid tondijutte muusikas rääkinud ja ikka ma lähen tagasi lapsepõlve, mil kuulsin kõiki põnevaid helisid esimest korda ja tulevikku polnud veel jõutud tehagi. 

Valner Valme

Valner Valme on kultuurikriitik. Edasi kultuuritoimetaja, Areeni podcast'i "Muusikanõunikud" liige, elektroonilise muusika saate "Lift" (IDA Raadio) juht. Loe artikleid (249)