Kristjan Port: avan Edasi suvalisest kohast ja saan, mida ei otsinud. Elus on olulisi avastusi, mida ise ei teaks endale lubada. “Edasi on ka minu mõte”

Lühiintervjuude sarjas “Edasi on ka minu mõte” uurime oma kaasautoritelt, lugejatelt, toetajatelt ja sõpradelt, mida nad Edasi juures väärtustavad. Kristjan Port on spordibioloog ja Edasi kaasautor.

Milline on sinu esimene mälestus Edasiga seoses ja kuidas vaatad meie toimetamiste peale täna? Mis on muutunud? 

Nimi! Edasi oli Tartu leht. Sellega käis kaasas lapsena ehmatanud hull mõte, miks Tapa linnal ei tohtinud sellise nimega lehte olla. Ja siis see, et sa kutsusid kokkusaamisele Moskva kohvikusse. Olin seal viimati käinud umbes kümneaastasena. Mäletan, et jooksime õega mööda kõverat treppi, kuni ovaalse vineerist kandikuga ettekandja käskis lõpetada ja lauda tagasi minna. Imelik täiskasvanu tunne oli ajada seal nüüd Edasi asja.

Kantar Emori uuringust “Meediabrändid 2020–2023” selgub, et lugejate meelest on Edasi tugevuseks eristumine peavoolust ja teistest väljaannetest. Kas oled selle järeldusega päri ja kui, siis kuidas sina seda tõlgendad, milles see eristumine seisneb/väljendub ja mis rolli sa Edasil Eesti ajakirjandusmaastikul näed?

Edasit oli alles lühikest aega välja antud, kui seda märkasin. Esimesena tuli pähe seos The New Yorkeriga: julge ning mõtlema noriva visuaalse nalja taga on pikemas sõnastuses päevapoliitika sügavamad käsitlused, inimeseks olemise vaeva üle mõtisklused ning unistama meelitavad kultuuriavastused. Põhjuseks polnud reflektoorne pessimism, vaid väljakutse raskuse adumisest tingitud küsimus, kas seda joont õnnestub hoida. Kui ilmus paberversioon, mõtlesin, et näe, Eesti pole hukas!

Edasi üks lubadusi lugejatele on teha ajakirja, mille artikleid on ka hiljem kasulik ja põnev lugeda. Soovita palun 3 autorit, keda võiks uuesti üle lugeda ja miks.

Loen vist rohkem paberväljaannet. Avan suvalisest kohast ja saan, mida ei otsinud. Elus on olulisi olukordi ja avastusi, mida ise ei teaks endale lubada. Selles mõttes olen varjatult tänulik kõigile kirjutajatele. Teen ka teadlikke valikuid. Mulle meeldib Peeter Koppeli pragmaatika, Tõnu Õnnepalu viis sõnu kasutada nii, et need vajuvad sujuvalt ajju, aga aru ei saa, kuidas ta seda teeb. Ja need suured intervjuud.

Oled ise ka üks Edasi kaasautoreid, aitäh! Mida sa väärtustad Edasi juures, miks oled valinud meiega koostööd teha?

Tunnen väljakutsest rõõmu. Tee siiani pole olnud sugugi sirge ega tunne mugav või turvaline. Thomas Mann teadis, et kirjanik on keegi, kelle jaoks kirjutamine on raskem kui teistele inimestele. Kuulun kindlalt nende teiste hulka, aga saan temast aru. Edasi sunnib end avalikult proovile panema, ja siis pole võimalik poole peal kõhklema hakata. Seega Edasi!

Räägi palun mõne sõnaga ka oma tööst ja mida sulle meeldib teha vabal ajal.

Osutus “vabale ajale” tekitab sellise koirohu ja vanade riiete hõngu. Vabrikute ajastul hoiti natuke paremaid riideid vaba aja puhuks. Siis osati lasta aega vabaks. Täna on ärkveloleku aeg pigem kas tootlik või raisatud, kuna “aja” peaks täitma millegi kasulikuga. Püüan omada huvitavat aega, sõltumata kas saab palka või D-vitamiini. Pole vaja eksida morbiidsesse, aga aeg-ajalt on innustav mõelda, et “hea surm eeldab head elu”. Mulle meeldib käeline tegevus. Vahel nõuab seda kodune olukord (töö?), aga sagedamini sisemine vajadus. Töisemalt püüan nii õpetamise kui uurimise kaudu mõista keha ja selle loodud vahendite töövõimet. Millega seoses panen ka oma töövõime aeg-ajalt proovile. Süüdistades kehvades tulemustes ratast. Mulle tõeliselt meeldib ja pakub rõõmu pikem arutelu huvitavatel teemadel, kas kahekesi või väikeses rühmas. Siis on kahju, et aeg saab otsa.

Kui oleks sinu otsustada, siis mida ja miks võiks teha Eestis teistmoodi, et muuta meie elu paremaks?

Usun, et “hea” sündimiseks on vaja 99% teisi inimesi ja ainult 1% iseendaga arvestamist. Tunnen, et individuaalselt ja grupiviisiliselt tehakse vahel asju mitte sellepärast, et on õigem, vaid kuna paistab edukana. Selline edevusest punnitatud tegevus toodab ebaühtlust, kulutab vähestki, mis meil on, ja koormab kadedusega. Et seda meie inimestest välja ei aja, tean enda näitel. Ent isegi kui kõik mõtleks kasvõi korraks, kui hea oleks elu, kus hoolitakse ka võhivõõrastest, oleks Eestis hetkeks hea olla.

***

3 võimalust luua uut väärtust ja aidata saada Edasil tugevamaks

Hea lugeja! Kutsume Sind hakkama tellijaks. Püsitellijana aitad luua ajakirja, mis on Eestis puudu, ning teed palju head isegi siis, kui Sa ise ei jõua iga päev lugeda. Rahulik ja inspireeriv keskkond ei teki iseenesest ning see vajab püsivat hoolt. Võid mõelda ka nii, et Edasi on osa Sinu heategevuskäitumisest parema keskkonna ja ajakirjanduse nimel. Siit leiab põhjusi, mida teised lugejaid Edasi juures väärtustavad.

Hea asutaja, ettevõtte juht, turundusjuht! Turunduskoostöö suurtest meediamajadest sõltumatu, väikese, aga visa kirjastusega võib olla osa Sinu ettevõtte, tööandja brändi arendamisest ning tugev sõnum ka tarbijatele, mille eest Sinu ettevõte seisab ja millele kaasa soovib aidata. Edasi hoiak on ettevõtlik ja eluterve, meie lugejatele läheb korda hooliv ja jätkusuutlik Eesti. Võta ühendust ning leiame sobiva koostöövormi. Siit leiab põhjusi, miks reklaamida Edasis.

Hea filantroop! Edasi eesmärk on teha Eesti parimat kvaliteetajakirja. Pühendume ise 100%, aga vajame ajakirja elujõuliseks muutmisel veel natuke abi. Kui Sulle on oluline valikukriteerium see, et toetatav algatus looks uut väärtust kogu ühiskonnale ja oleks tore, kui saaksid selle mõju ka ise igapäevaselt hinnata, siis ajakiri Edasi on suurepärane võimalus. Anna meile hoogu ja aita saada tugevamaks (rekvisiidid leiab siit). Iga toetaja panus läheb sisuloome kvaliteedi parandamiseks. Kui vajad otsustamiseks lisainfot, siis võta palun ühendust: janeck.uibo@edasi.org. Siit leiab toetajate arvamusi, miks nad meile toeks on otsustanud olla.

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (275)