Edasi #21 kaanepildi autor Tanel Veenre: püüan kõike mitte liigtõsiselt võtta ja tegeleda asjadega, mis pakuvad avastamisrõõmu

Tanel Veenre ja tema loodud Edasi esikaas.

Edasi värske paberajakirja kaanepildiks on kerge, õhuline, tundeline akvarell, mis sobib suvve ju imehästi! Autoriks Tanel Veenre, kes avab alljärgnevalt pisut teose sünnilugu ja oma elamusterohkeid tegemisi.

Meie suvise numbri juhtmõte on elamused ja emotsioonid. Mis sulle nende sõnadega seostub?

Reisiromantika. Joobuda kuskil Vahemere kandis ööst ja suudlustest. Öised linnatuled, valge vein, lainete kohin.

Esikaanel on sinu akvarell, kuidas see töö sündis?

Ma olen mõnda aega laadinud end akvarelli. Kõigepealt hiivasin laste akvarellikarbi ja pintslid, kuid peagi soetasin omad… Akvarell on kiire, just nimelt emotsionaalne oma intuitiivsuses. Värvi valgumise suunda ja intensiivsust ei arvuta välja ükski tehisaru, vesivärvi maagia on vastand AI kunstile. Kusjuures see suudluse motiiv on mind saatnud ligi pool aastat, olen seda üha uuesti ja uuesti läbi maalinud. Selles suude ühtesulamises on elu mekki.

Tanel Veenre on üks Eesti tuntumaid ja tugevamaid disainibrände: sa teed ehteid, lood moodi, aga sul on ka lauanõude sari. Kuidas sa oma kaubamärki juhid, kuhu pürid? Ja mis on sinu brändi tuum, millest oma loomingus ja kollektsioonides lähtud?

Uhhh… elan hea hooga, kütan kirega. Eks mus möllab ikka üks laps, kes ei taha leppida olemise raamidega. Võtan elu kui laborit, usutavate vastuste saamiseks ei piisa teooriast, pean järele proovima. Eks täna võtab olulise osa ka strateegiline juhtimine, kohati vägagi ratsionaalsed tootearendusprotsessid ja turundustrikid, aga püüan sedagi mitte liigtõsiselt võtta. Ma lähtun enim oma vaistust – tundes ära õhus kuju võtvaid ajastu ihasid – ja kindlasti ka eksperimenteerimislustist. Ma ei viitsi norutada asjade kallal, mis ei paku avastamisrõõmu.

Jaga palun üht endale meelde jäänud elamust või emotsiooni. Varasemast või viimasest ajast.

Minu jaoks kõige raputavam oli ikkagi mu enda etenduse “Les Fleurs du Mal” lavastamine ja sellest siis läbi tulemine. Kõige kokkujooksmine hetkes – modellid, maskid, siid, helid, luule, liikumine, publik – liigutas pisarateni, olin siis häbemata uhke enda üle. Sai loodud miskit kordumatut, jagatud päris oma maailma.

Mis on sinu soovitus lugejatele suveks?

Lugeda. Üks mu enda viimase aja raamatuelamusi on Édouard Louis’ “Muutuda: meetod”, üsna raputav ajastu peegel.

Suvenumbri tutvustust saab lugeda siit.

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (274)