“Saja lugu”: portree Eesti inimestest

Kuidas portreteerida ajastu vaimu? Kuidas koguda mõnekümnele ruutmeetrile kokku 45 339 ruutkilomeetrile laotunud inimtunded? Kuidas portreteerida korraga kümneid inimsaatusi, sadu hetkeaimdusi ja mälestusi, lainena tulvavat uhkust, ausaid etteheiteid ja hoolega peidetud salarõõme? Kuidas portreteerida sadat inimest korraga? Kuidas portreteerida maad ja rahvast ühes mööduvas ajahetkes? Üks võimalus – läbi muusika ja fotokunsti.

Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks sünnib kontsertlavastus “Saja lugu”, mis on dokumentaalne portree Eestist läbi tema inimeste. Neid on sada ja nad on pärit sajast erinevast Eesti paigast. See ei ole autahvel, nad on tavalised inimesed, kes on hoolega välja valitud soovinute seast. Ja nad on erinevad ja ometi ka sarnased. Jazzkaare avaõhtul 20. aprillil 2018 on nad kõik laval Noblessneri sadamalinnakus erilises katedraallikus tehaseangaaris, mis muutub üheks õhtuks ainulaadseks kontserdipaigaks.

“Saja lugu” võtab visuaalse vormi ka Kaupo Kikkase suureformaadilises ja mahukas fotoraamatus, mis portreteerib neid sadat Eesti inimest fotodel ning nende endi kõige isiklikumates mõtetes. Sellest põimub kokku rahvuslikkusest kaugemale ulatuv teos, mis laseb kogeda ühiskonna taga inimesi ja inimeste taga ühiskonda. Tekstid Kaupo Kikkase portreede juurde koostab inimeste jutustuste põhjal Laur Kaunissaare.

Oleme külastanud neid sadat eestlast 2017. aasta aprillist ja neil fotodel on lugejal võimalik sellest teekonnast saja eestlaseni osa saada.

Kontsertetendus “Saja lugu” jõuab publikuni 20. aprillil 2018 Noblessneri sadamalinnaku Shipyard tehaseangaaris ja kuulub Eesti Vabariik 100 muusikaprogrammi. Noblessneri sadamalinnaku laevaehitusangaaris toimuva lavastuse muusika autor on Erki Pärnoja ja lavastaja Jaak Prints. Kontsertetenduse aitab publikuni tuua Viru Keskus. Lähemalt ettevalmistuste, sündmuste ja muusikaprogrammi kohta www.ev100.ee.

“Saja Lugu” meeskond: Kaupo Kikkas (foto), Erki Pärnoja (muusika), Jaak Prints (lavastus).

Vaata lisaks: Saja Lugu tegijad räägivad projektist (13min)

Saja lugu” on dokumentaalne portree Eestist läbi tema inimeste. Neid on sada ja nad on pärit sajast erinevast Eesti paigast. Portreed valmimisprotsessist ilmuvad eksklusiivselt ajakirjas EDASI kogu 2018. a jooksul, igal nädalal 2 lugu. Kõik lood on leitavad siit.

Saja Lugu

“Saja lugu” on Eesti vabariigi sajandaks sünnipäevaks valmiv žanriülene suurteos Eesti inimestest. “Saja lugu” portreteerib neid fotodel ja muusikas ning nende endi sõnadega. Fotograaf Kaupo Kikkas jäädvustab saja eestlase näod ja paigad ning loob sellest koos dramaturg Laur Kaunissaarega ainulaadse fotoraamatu. Helilooja Erki Pärnoja kirjutab mitmeosalise piiridele püüdva teose, mille lavastab Jaak Prints ja kus laval on “Saja loo” peategelased – sada eestlast. Kontsertlavastuse “Saja lugu” maailmaesiettekanne toimub festivali JAZZKAAR avasündmusena 20. aprillil 2018 Noblessneri sadamalinnakus. “Saja loo” aitab publikuni tuua Viru Keskus ja Eesti Vabariik 100. Loe artikleid (70)