Podcast “Caliphate”: pilguheit ISISe maailma

Siinseid podcaste ehk taskuhäälingu saateid jälgides võib jääda mulje, et podcastid ongi peamiselt vestlussaated. Eestis suhteliselt vähekasutatud žanr on aga ingliskeelse nimetusega storytelling podcastid, mida eesti keeles võiks tinglikult kuuldemänguks nimetada.

Tõsi, kuuldemäng on tavaliselt fiktsioon. Ja kuigi ka selliseid podcaste on palju, siis seekordne soovitus on segu storytellingust ja ajakirjandusest. New York Times’i podcast Caliphate on viimase aasta üks tähelepanuväärsemaid taskuhäälingu saateid maailmas. Saate autoriks on ajakirjanik Rukmini Callimachi, Rumeenia päritolu Ameerika ajakirjanik, kes enda elu ohtu seades kohtub saatesarja jooksul nii endise ISISe võitlejaga kui reisib mitmel korral sõjapiirkonda leidmaks erinevaid tõendeid ISIS-e tegutsemise kohta. Nii kuuleme saates endise ISIS-e võitleja suu läbi, kuidas sõdureid ette valmistatakse ja milliseid katseid nad läbima peavad. Saame teada, miks ISIS oli nii mõjukas ja mida kõike sellest õppima peaksime.

Saatesari on produtseeritud tasemel mis viib kuulaja sündmuste keerisesse. Veidigi elavama kujutlusvõimega inimese peas hakkab jooksma midagi Välisilma parima dokfilmi sarnast.

Caliphate kuulub ka selliste podcastide hulka, mis paisati huvilisteni korraga, nagu audio raamat. Sellel on esimene ja viimane peatükk ning soovi korral võib kõik osad järjest ära kuulata. Arvestades kui haarav see on, siis enamus ilmselt selle korraga ka läbi kuulavad. Kokku on sarjas 12 pooletunnist episoodi, alljärgnev on sarja proloog 6min. Kõiki episoode saad kuulata siin: Caliphate koduleht.

Kuldar Kullasepp

Kuldar Kullasepp on meedia, kommunikatsiooni ja turunduse maailmas tegutsenud üle 15 aasta. Oma esimese podcastiga alustas enam kui seitse aastat tagasi, ta on töötanud ka Raadio 2 ja Energy FM heaks. Täna produtseerib ja juhib turundus- ja ettevõtlussaadet Idea360 ning on võtnud Eesti podcastide arendamise südameasjaks, tuues neist parimad palad ka Edasi lugejateni. Loe artikleid (17)