Kristel Kruustük: Edasi puhul jääb silma sisu puhtus, siirus, teemade mitmekesisus, lihtsasti loetavus. “Edasi on ka minu mõte”

Kristel Kruustük. Foto: erakogu

Juulist detsembrini ilmub Edasi veergudel meie kirjastuse 5. sünnipäeva puhul lühiintervjuude sari “Edasi on ka minu mõte”, kus uurime oma kaasautoritelt, lugejatelt, toetajatelt ja sõpradelt, mida nad Edasi juures väärtustavad. Kristel Kruustük on ettevõtja ja Edasi lugeja.

Mis on sinu esimene mälestus Edasiga seoses ja kuidas vaatad meie toimetamiste peale täna? Mis on muutunud?

Minu ajalugu Edasi väljaandega pole olnud väga pikk, küll aga on mulle vaieldamatult kõige rohkem silma jäänud Janecki kirg ja sihikindlus. Kohtusime eelmisel aastal ning tema visioon ja kirg oli väga inspireeriv.

Kantar Emori uuringust “Meediabrändid 2020” selgub, et lugejate meelest on Edasi tugevuseks eristumine peavoolust ja teistest väljaannetest. Kas sa oled selle järeldusega päri ja kui, siis kuidas sina seda tõlgendad, milles see eristumine seisneb/väljendub ja mis rolli sa Edasil Eesti ajakirjandusmaastikul näed?

Edasi puhul jääb silma sisu puhtus, siirus, teemade mitmekesisus, lihtsasti loetavus.

Edasi üks lubadusi lugejatele on teha ajakirja, mille artikleid on ka hiljem kasulik ja põnev lugeda. Soovita palun 3 lugu, mida võiks uuesti üle lugeda ja miks.

Mulle meeldivad kõige rohkem ettevõtlusteemalised postitused ning neid loen ka alati huviga.

Mõned artiklid, mida soovitan:

Sa oled võtnud üheks oma missiooniks julgustada noori naisi ettevõtlusega tegelema. Mis on kõige sagedasemad küsimused, mida sulle neil kohtumisel esitatakse, ja mis on olnud sinu soovitused sel juhul?

Kolm kõige sagedasemat küsimust on: kuidas alustada; mis siis, kui keegi mu idee ära varastab; kuidas leida idee? Mul ei ole kunagi teoreetilist vastust ning jagan alati enda kogemust Testlio ehitamisel.

  • Kuidas alustada? Testlio sündis minu isiklikust probleemist. Kuna lahendust polnud, pidin selle ise ehitama. Alustasin idee valideerimisest klientide ja testijate juures.
  • Idee vargus? Loeb tegutsemine. Spanxi asutaja Sara Blakely on öelnud, et kõigil inimestel on olnud elus miljoni dollari idee, aga kõik taandub sellele, kas sa oled valmis tegutsema.
  • Tahad olla ettevõtja, aga puudub idee? Küsi endalt, mis sulle kõige rohkem muret valmistab. Uuri, mida teised teevad.

Mina julgustan tugevalt kõigil kasvõi kord elus proovida ettevõtlust. Just eelmisel nädalal käisin hindamas kutsekooli õppurite ettevõtlusoskusi. Võistlus oli erialadeülene (võistlustules oli näiteks ilutehnik, harvesteri operaator, raamatupidaja) ning oli väga põnev vaadata, kuidas noored püstitasid probleeme ning nendele lahendusi pakkusid. Elus peab tihti palju asju proovima, et leida üles enda tee.

Mida ma ei küsinud, aga millele sa oleksid tahtnud vastata? 

Mida ma lugeda soovitan? Mu viimase aasta lemmikraamat on Arlan Hamiltoni “It’s About Damn Time: How to Turn Being Underestimated Into Your Greatest Advantage”. See on raamat tohutust eneseusust ja sihikindlusest.

***

3 võimalust luua uut väärtust ja aidata saada Edasil tugevamaks

Hea lugeja! Kutsume Sind hakkama tellijaks. Püsitellijana aitad luua ajakirja, mis on Eestis puudu, ning teed palju head isegi siis, kui Sa ise ei jõua iga päev lugeda. Rahulik ja inspireeriv keskkond ei teki iseenesest ning see vajab püsivat hoolt. Võid mõelda ka nii, et Edasi on osa Sinu heategevuskäitumisest parema keskkonna ja ajakirjanduse nimel.

Hea asutaja, ettevõtte juht, turundusjuht! Turunduskoostöö suurtest meediamajadest sõltumatu, väikese, aga visa kirjastusega võib olla osa Sinu ettevõtte, tööandja brändi arendamisest ning tugev sõnum ka tarbijatele, mille eest Sinu ettevõte seisab ja millele kaasa soovib aidata. Edasi hoiak on ettevõtlik ja eluterve, meie lugejatele läheb korda hooliv ja jätkusuutlik Eesti. Võta ühendust ning leiame sobiva koostöövormi. 

Hea filantroop! Edasi eesmärk on teha Eesti parimat kvaliteetajakirja. Pühendume ise 100%, aga vajame ajakirja elujõuliseks muutmisel veel natuke abi. Kui Sulle on oluline valikukriteerium see, et toetatav algatus looks uut väärtust kogu ühiskonnale ja oleks tore, kui saaksid selle mõju ka ise igapäevaselt hinnata, siis ajakiri Edasi on suurepärane võimalus. Anna meile hoogu ja aita saada tugevamaks (rekvisiidid leiab siit). Iga toetaja panus läheb sisuloome kvaliteedi parandamiseks. Kui vajad otsustamiseks lisainfot, siis võta palun ühendust: janeck.uibo@edasi.org.

Edasi kohta saab rohkem lugeda siit ja siit (PDF).

***

“Edasi on ka minu mõte” on ajakirja Edasi 5. sünnipäeva puhul ilmuv lühiintervjuude sari, kus uurime oma kaasautoritelt, lugejatelt, toetajatelt ja sõpradelt, mida nad Edasi juures väärtustavad. Edasi sünnipäev on 21. septembril.

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (261)