Kuidas võita oma sisemist vastast? Tennisemängu näitel

Tänapäevasesse juhtimisse on coaching tulnud spordist. Timothy Gallwey (tenniseekspert ja coachingu üks vanaisadest) tekitas 30 aastat tagasi palju segadust väitega, et tennisemängija peamine vastane ei asu teisel pool võrku, vaid tema enda peas.

Gallwey väitis, et kui suudad oma sisemise vastase “kõrvaldada”, alles siis avalduvad inimese tegelikud loomupärased võimed. 30 aastat tagasi oli see üsna skandaalne väide ja Gallwey näitas ajakirjandusele mitmel korral reaalselt ette, kuidas ta seda teeb.

Gallway on oma revolutsioonilisest meetodist kirjutanud raamatu The Inner Game of Tennis. Kuigi täna me seda kõike teame, ei kasuta me seda sugugi üleliia ei (tava)spordis ega ka oma elus ja juhtimises. Seetõttu, kui see Sind intrigeerib nii nagu 30 aastat tagasi spordiüldsust, siis vaata, kuidas Gallwey õpetab umbes 50-aastase Molly – keda ta näeb esimest korda, kes pole varem tennist mänginud ega ole viimased paarkümmend aastat teinud mingit sporti -, 20 minutiga tennist mängima ja seda kaamera silma all.

Mõned olulised tähelepanekud uue oskuse omandamiseks:

  1. Fookus paika. Gallwey teeb kõigepealt lihtsa fookuse juhtimise ülesande – “bounce” ja “hit”. See aitab keskenduda “bounce-hit protsessi” ja unustada kaamerad, välised segajad.
  2. Praktika. Gallwey ei kiida kogu protsessi jooksul Mollyt ega ei anna ka kuidagi märku, et miski võiks olla kehvasti. Õpiprotsess toimub läbi harjutamise, iga õppimine on uus katse ja kohendamine, mitte katse ja viga. See on enda käitumise pealt õppimine, kus inimene korrigeerib ennast ise ja see juhtub väga kiiresti.
  3. Mängulisus. Gallwey õpetab servi läbi rütmi ja tantsu “da-da-da”.
  4. Visualiseerimine. Gallwey laseb Mollyl ette kujutada ennast servimas ja palub kohe proovida.

Molly edenemisele aitab kaasa see, et ta on tugevalt hetkes kohal, ta on kontsentreerunud ja samas lõdvestunud – stressivaba õpikeskkond on hinnanguvaba (nii positiivsetest kui korrigeerivatest hinnangutest). Mollyl ei ole aega iseennast oma mõtetega segada. Hinnangutel iseenda kohta pole lihtsalt ruumi.

Ja mis välja tuleb – Mollyl on annet, millest ta ise ei tea. Ta õpib väga kiiresti, Molly keha justkui teaks, kuidas tennist mängida. Tema tulemus näitab tema potentsiaali ja peegeldab ka seda, mida tema treener (antud juhul Gallwey) usub tema kohta. See ongi coaching.

Ruti Einpalu

Ruti Einpalu on üle kümne aasta viinud läbi juhtide arenguprogramme ja koolitusi, mis on suunatud tulemuslikumale inimeste ja muutuste juhtimisele. Viimastel aastatel on koolitamisele lisandunud töö mentori ja coachina. Coachingust on saanud minu tõeline kutsumus. Näen selles kõigile ammendamatut arenguvõimalust. Ruti Einpalu kuulub International Coach Federation Estonia (ICF Estonia) ühingusse. Rohkem artikleid leiad blogist rutieinpalu.com. Loe artikleid (40)