Vice Versa: Maarja Nuut & jonas f.k

Jonas f.k & Maarja Nuut.

Mõnusalt valgusküllasesse, ent kargust õhkavasse sügisesse sobivalt mitmekihilisi helisid toovad Maarja Nuut ja jonas f.k.

Kui Jonas Kaarnametsa tuntakse kitarristina nii Frankie Animalist kui ka näiteks Erki Pärnojaga koostööst, on tema persona nimega jonas f.k üha avarduvaid žanriseguseid radu vallutav karakter. Tema uus EP “TLL.02”, mille esitlus toimub 23. oktoobril klubis Uus Laine, pakub muretut seisundit ööst hommikusse tantsimiseks ja olemiseks – selles ööoaasis vaid mõneks tunniks ilmnevate sädelevate hetkedega.

Maarja Nuudi uus album “Hinged” on elektrist õrnalt särisev salamaailm, kuhu minekuks oleks ehk hea end teadlikult kohale hingata. Et siis järjest avanevate lugude kui jutustustega kaasa mõelda, avastades helisid ja kontseptsioone, mis ei pruugi olla kohe äratuntavad. Lubada nii muusikal põnevust pakkuda.

Maarja Nuut jonas f.kst: “Tahaks kuulda Jonast kontrolli kaotamas, mulle tundub, et seal on potentsiaali”

Maarja Nuut. Foto: Taavi Arus.

“Esimest korda puutusin Jonasega kokku paar-kolm aastat tagasi Torontos Kanadas. Seal toimus Eesti muusika nädal ja kohale oli lennutatud suurem ports eriilmelisi artiste, Jonas oli seal Erki Pärnoja bändiga. Mäletan, kuidas hilisõhtul rampväsinuna oma hotelli ette jõudsin ja kohe sealsamas ligidal kampa eestlasi nägin ning registreerisin, et ahah, mingi uus tüüp… pole nagu varem näinud… või olen? Müts oli niiviisi peas nagu korralikul hipsteril ikka ja pilk kaval nagu rebasel. Mõtlesin, et äkki mängib kitarri… või klahve… ja piigadest austajaid on tal ka kindlasti ohtralt. Järgmine päev nägin bändi mängimas ja no ega ma puusse ju ei pannudki. Hilisema suhtluse käigus tuli veel välja, et Jonas on ka väga viisakas inimene, see on tore,” kirjeldab Maarja Nuut Jonas f.kd.

“Meeldib, et kui ma seda lugu kuulan, siis kohe kangastub silme ette artist meelalt puusa nõksutamas. Jonas kuskil kirjutas, et see album on ood seljataha jäänud aastaajale suvi – kerge, veidi vallatu, ja see vaib on mu meelest väga hästi kinni püütud. Mulle tundub ta üldse siuke suvine tüüp olevat (mis on muidugi üsna süüdimatu lahterdamine siin) – limpsib jäätist ja teise käega tõmbab läbi meresoolaste juuste, auto vuhiseb pigem tasaselt mööda rannikuäärt, roolis keegi teine, sest Jonas on busy jäätisega. Sõnadest jäävad kaikuma “Don’t do it like your mama”. Ja siis lemmikhetk, kui ilmub saksofon, seda tahaks nagu rohkemgi ja metsikumalt… et maitsekasse suvebriisi veidi kaost tuua. Tahaks kuulda Jonast kontrolli kaotamas, mulle tundub, et seal on potentsiaali,” mängib Maarja nüansside ja ideedega.

jonas f.k Maarja Nuudist: “Hindan Maarja puhul detailirohkust, vaoshoitust, samas on kõik kokku intensiivne ja stiilipuhas”

Jonas.f.k. Foto: Silver Mikiver.

“Ma süvenesin Maarja tegemistesse pingsamalt pärast seda, kui mul õnnestus ühel reisil Torontosse tema ja Hendrik Kaljujärve kontserti tabada. Enne seda olin siit-sealt kuulnud ühest viiulihaldjast, kellel Eesti piiri taga jube hästi läheb, aga ju ma mõtlesin, et see pole päris minu teetass, ja ma ei pööranud sellele liialt tähelepanu. Toronto kontserdist olin ma aga täiesti lummatud. See detailirohkus, vaoshoitus, samas intensiivsus ja stiilipuhtus tabas mind väga õigel hetkel ja ma arvan, et need ongi märksõnad, mida ma Maarja puhul ja tema muusikas ka üldiselt hindan,” illustreerib jonas f.k Maarja Nuudi muusikalist olemust.

“Käisin Maarja plaadiesitluskontserdil ja see lugu jäi mulle juba seal kõrvu. Kindlasti kehtivad eelmainitud märksõnad ka selle loo puhul. Sellel pole standardses mõttes biiti ega gruuvi, aga see gruuvib sajaga. Lugu kuulates jäi mulle tunne, nagu oleks see aken kahe inimese väga intiimsesse momenti. Hea suvisel pärastlõunal aja peatamiseks,” muljetab jonas f.k Maarja Nuudi muusikast.

Vice Versa on Edasi rubriik, kus artistid kirjeldavad vastastikku teineteise muusikat.

 

Liisi Voolaid

Liisi Voolaid toimetab igapäevaselt muusika- ja kommunikatsioonivaldkonnas, toetades kodumaiseid artiste, ettevõtmisi, üritusi ja teeb kaastööd meediaväljaannetele. Suure osa oma ajast veedab Liisi ka DJ rollis, mängides mõnusatele inimestele enda lemmikmuusikat, mille ühisnimetajateks on soul, funk, mahe värskus ja maailma tummiseima gruuvi aluseks olev pill – basskitarr. Liisi kirjutab Edasile muusikast ja sellega seotud inimestest, püüdes tuua nende olemust lugejatele lähemale. Ja inspireeruda. Loe artikleid (80)