Suur lugu. Maria Helen Känd: kas Eesti kunsti kiratsemise lõpp?

Detsembri alguses avalikustatav alusdokument ning selle pinnalt elluviidav tegevuskava peaks muutma senist kunstivälja toimimist märkimisväärselt. Pildil Eesti kunstnike Maarit Murka ja August Künnapu tööd ArtVilniusel. Foto: Haus Galerii.

Erinevalt Eesti filmi esindusorganisatsioonidest ja võtmeisikutest ei ole Eesti kunstiväli kuulutanud Eesti kunsti lõppu manifesti näol, kuigi ka meie kunstnike, näitusemajade ja kunstitöötajate jätkusuutlik tegutsemine kapitalistlikes ühiskonnaoludes on olnud ränkades raskustes.

Eelnenud koroona-aastatel pandi aga seljad kokku ning tähtsamad kunstiinstitutsioonid (EKL, KKEK, EKKAK) koos kõikide osalemissoovi üles näidanud asutuste ning huvilistega tegid ühiselt tööd “Kunstivaldkonna arengukava 2021–2025” ehk KUVA koostamiseks. Nüüd detsembri alguses avalikustatav alusdokument ning selle pinnalt elluviidav tegevuskava peaks muutma senist kunstivälja toimimist märkimisväärselt, muu hulgas nendes punktides, mille tõttu on senine olukord kunstnike ja kunstitöötajate jaoks kujunenud väljakannatamatuks.

Maria Helen Känd

Maria Helen Känd on kuraator-projektijuht Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumis (EKKM), kes ülejäänud ajal õpetab keskkoolis ja viljeleb kultuurikriitikat. Edasile kirjutab Maria Helen kunstiteemadel. Loe artikleid (19)