Karmen Reinpõld: kuidas saab sport toetada minu heaolu? “Treeneripäevik”

Tihti piisabki regulaarsest füüsilisest pingutusest, et saavutada n-ö runner's high ehk endokannabinoidide tulv organismis, mis vähendavad valu, tõstavad tuju ja just need trigerdavadki paljuräägitud dopamiini ja endorfiini sisaldust meie kehas. Foto: Shutterstock.

Lihtne on kiirel elukarussellil tiireldes unistada naudinguterohkest ja stressivabast elust, sest tundub, et inimesena otsime elust rahuldust. Aga kas ainult unistamisest piisab? Või peaks me kuidagi teisiti oma igapäevast heaolu toetama?

“Ma ei tahtnud teisipäeval kirjutada, oleksin ebaadekvaatselt olukorda kirjeldanud! Füüsiliselt polnud ilmselt siiski viga – eks ikka ju pingutasin ka! Tegelikult oli vaimne pool takistuseks. Mul oli teisipäeval kõik kella peale – töölt vägisi minema (asjad pooleli), et jõuda trenni, et mitte ämma juubelile hilineda… Räige tahtejõuga läksin trenni ja veelgi suuremaga punnisin lõigud ära sõita! Mitu korda mõtlesin pooleli jätta! Pärast ühtlase hooga minek oli kergem, kuid panin nats vihaga! Siis oli tunne isegi suht ok ja jalg kestis!”

Karmen Reinpõld

Karmen Reinpõld on ratturite ja triatleetide treener, tervisekäitumise ja heaolu õppekava doktorant Tallinna Ülikoolis. Ta teeb koostööd nii tipp- kui harrastussportlastega, püüdes juhtida treeningprotsessi, kombineerides teadust ja igapäevast treeningpraktikat – numbrid ja graafikud on sama olulised kui kuulamine, mida sportlane räägib ja tunneb. Ka ühiskonna kehakultuuri trendid kõnetavad – kuidas panustada, et pikendada tervelt elatud elu? Loe artikleid (15)