Kaidi Ruusalepp: mõtlev ajakiri, mida reisidel kaasas kanda. “Edasi on ka minu mõte”

Kaidi Ruusalepp. Foto: Iris Kivisalu

Juulist detsembrini ilmub Edasi veergudel meie kirjastuse 5. sünnipäeva puhul lühiintervjuude sari “Edasi on ka minu mõte”, kus uurime oma kaasautoritelt, lugejatelt, toetajatelt ja sõpradelt, mida nad Edasi juures väärtustavad. Kaidi Ruusalepp on ettevõtja, Edasi kaasautor ja lugeja.

Mis on sinu esimene mälestus Edasiga seoses ja kuidas vaatad meie toimetamiste peale täna? Mis on muutunud?

Kui Janeck oma Edasi mõtte ja demoversiooniga kunagi aastaid tagasi minu juurde tuli, siis ma ei kahelnud hetkegi, et Edasi tuleb ära teha. Eestimaa on üks isepärane paik. Väike, aga rikas. Rikas inimestest, mõtetest, suure pildi tõlkimisest eestipäraseks ja vastupidi. Meil on hullumeelseid ideid ja tasakaalukust nende vahel. See kõik tuleb kinni püüda ja kirja panna. Ja Edasi on seda suutnud. See on mõtlev ajakiri, mida eriti nüüd, paberväljaandena, saab pidevalt reisidel kaasas kanda ja lugeda. Sest lood on sügavad ja ajaülesed.

Kantar Emori uuringust “Meediabrändid 2020” selgub, et lugejate meelest on Edasi tugevuseks eristumine peavoolust ja teistest väljaannetest. Kas sa oled selle järeldusega päri ja kui, siis kuidas sina seda tõlgendad, milles see eristumine seisneb/väljendub ja mis rolli sa Edasil Eesti ajakirjandusmaastikul näed?

Paljud on juba öelnud ja ütlen siin minagi, et Edasi tugevus on tema lugude autorid ja portreteeritavad. Meie päris oma inimesed ja meie päris oma mõtted. On olnud suur kergendus Edasit omada, toetada ja kaasa panustada. Ajal, mil rumalast räuskamisest on saanud trend, ujub Edasi vastuvoolu. Ja see vastuvoolu mulle sobib. Ikka Edasi ja ikka vastuvoolu.

Edasi üks lubadusi lugejatele on teha ajakirja, mille artikleid on ka hiljem kasulik ja põnev lugeda. Soovita palun 3 lugu, mida võiks uuesti üle lugeda ja miks.

Ma nimetaksin autoreid. Loen alati Viljar Arakat tema mahlase mõttelennu ja sõnakasutuse tõttu; Kadri Liiki, kelle tekstide mitmekihilisus käib minuga veel pikalt kaasas, ja mulle meeldis väga ka Peep Jahilo tekst – tema kõne Marju Lepajõe mälestuskonverentsil.

Millised on sinu tähelepanekud üle maailma (kuivõrd sinu juhitav kauplemisplatvorm Funderbeam on globaalne ettevõte), millel põhineb tänapäeval ettevõtete väärtus?

Kui vaadata Teslat, siis ettevõtte väärtus põhineb eelkõige juhi karismaatilisusel ja sellel maailmavaatel, mida ta esindab. Aga muidugi esindab Tesla ka viimase sendini timmitud ja läbimõeldud tuleviku (rohe)tehnoloogiat. Kui me mõtleme väärtust kui P&L (profit & loss – ingl k) küsimust, siis eelistatakse kiiret kasvu rohkele kasumile. Pehmemate sfääride väärtus on eelkõige jätkusuutlikkus ja lugupidamine. Jätkusuutlik ettevõte, mis ei kasva looduse ja inimeste arvelt, vaid toimetab lugupidamisega mõlema suhtes.

Mida ma ei küsinud, aga millele sa oleksid tahtnud vastata? 

Olen tähele pannud, et paljud on hakanud arvamust avaldama teemadel, milleks puudub igasugune pädevus, ja siis oma arvamuse kohaselt ka käituma. Vaktsineerimisest kuni koolikohustuseni välja. Kui me kõik arvame igas valdkonnas, siis on oht lõhkuda koostoimiv kogukond. Olgu see siis pere, küla või riik.

***

3 võimalust luua uut väärtust ja aidata saada Edasil tugevamaks

Hea lugeja! Kutsume Sind hakkama tellijaks. Püsitellijana aitad luua ajakirja, mis on Eestis puudu, ning teed palju head isegi siis, kui Sa ise ei jõua iga päev lugeda. Rahulik ja inspireeriv keskkond ei teki iseenesest ning see vajab püsivat hoolt. Võid mõelda ka nii, et Edasi on osa Sinu heategevuskäitumisest parema keskkonna ja ajakirjanduse nimel.

Hea asutaja, ettevõtte juht, turundusjuht! Turunduskoostöö suurtest meediamajadest sõltumatu, väikese, aga visa kirjastusega võib olla osa Sinu ettevõtte, tööandja brändi arendamisest ning tugev sõnum ka tarbijatele, mille eest Sinu ettevõte seisab ja millele kaasa soovib aidata. Edasi hoiak on ettevõtlik ja eluterve, meie lugejatele läheb korda hooliv ja jätkusuutlik Eesti. Võta ühendust ning leiame sobiva koostöövormi. 

Hea filantroop! Edasi eesmärk on teha Eesti parimat kvaliteetajakirja. Pühendume ise 100%, aga vajame ajakirja elujõuliseks muutmisel veel natuke abi. Kui Sulle on oluline valikukriteerium see, et toetatav algatus looks uut väärtust kogu ühiskonnale ja oleks tore, kui saaksid selle mõju ka ise igapäevaselt hinnata, siis ajakiri Edasi on suurepärane võimalus. Anna meile hoogu ja aita saada tugevamaks (rekvisiidid leiab siit). Iga toetaja panus läheb sisuloome kvaliteedi parandamiseks. Kui vajad otsustamiseks lisainfot, siis võta palun ühendust: janeck.uibo@edasi.org.

Edasi kohta saab rohkem lugeda siit ja siit (PDF).

***

“Edasi on ka minu mõte” on ajakirja Edasi 5. sünnipäeva puhul ilmuv lühiintervjuude sari, kus uurime oma kaasautoritelt, lugejatelt, toetajatelt ja sõpradelt, mida nad Edasi juures väärtustavad. Edasi sünnipäev on 21. septembril.

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (263)