Video. Kultuuri tulevik – elu ilma aplausita? Arvamusfestival

Ühiskond on võidelnud viirusega pea 2 aastat ja me oleme avastanud, et me jääme alles ning kohaneme kõigega, majandus isegi kasvab. Majandus kasvab aga põhivajaduste arvelt. Kultuuri nende hulka ei ole arvatud, sest inimene ei pea teatris või kontserdil käima, küll aga elama soojas toas ja sööma.

Kuude kaupa arvati, et kultuur mahub ekraani taha, kuni avastati, et ei, keegi ei jaksa neid lõputuid videovahendusi jälgida, ja muusikud lähevad toidukulleriteks. Kuidas säilitada teatrid, kontserdiühingud, festivalid, promootorid, helitehnikud, kunstigaleriid, eramuuseumid, kinod, bassimehed ja DJ-d? Mida me oleme senisest COVID-kogemusest õppinud ja mida teha kolmanda laine puhul teisiti? Ka kirjanik tahab oma raamatu esitlusel tähelepanu ja kunstnik näituse avamisel pokaale kokku lüüa. Tseremoonia on kultuuris pea sama tähtis kui teos, need kaks kokku loovad sündmuse.

Arutelu juht: Valner Valme (Edasi kultuuritoimetaja). Osalejad: Mudlum (kirjanik), Meelis Kubits (Kultuuripartnerlus), Helen Sildna (kontserdikorraldaja), Kristjan Järvi (muusik). Arutelu toimus Arvamusfestivalil 14. augustil 2021 Paides, Edasi arutelualal “Keeruline lihtsaks, lihtne põnevaks”.

Mõtteid vestlusest:

  • Helen Sildna: Kui me räägime, milline on tulevikukindel kultuuriorganisatsioon, siis see ei ole ainult koroonaküsimus, vaid kätkeb igasuguseid moodsaid teemasid laiemalt, nagu näiteks digipööret: kuidas me võistleme digitaalse superkvaliteetse sisuga, kuidas Eesti muusik võistleb Netflixiga.
  • Kristjan Järvi: Me räägime kultuurist, aga tegelikult keegi ei saa aru, mida see sõna tähendab. Minu jaoks eesti keel on kultuur, terve meie olemine on kultuur ja meie siin kõik koos oleme kultuur, aga tavaliselt, kui räägitakse kultuurist, siis räägitakse justnagu mingist getost.
  • Mudlum: On tulemas kolmas aasta, kus me ei tea, kas kulka kirjanduspreemiad antakse pidulikult kätte või ei anta. Tuleks ennetavalt välja mõelda, kuidas selliste tseremooniatega toimida, kuidas elav kultuur saaks toimuda. Selge on see, et virtuaalkultuur elavat suhtlust ei asenda.
  • Meelis Kubits: Eesti kultuur on kogukonnalugu, ning suveräänsust annavad kodanike jõukus ja iseseisev mõtlemisvõime, mis ei sõltu valitsusest. Meil ei julgeta avalikult midagi välja öelda, sest oodatakse kulka preemiaid ja toetusi, samal ajal on meil olemas kodanikud, kes on nõus esimesena toetama just kultuuri, kui neisse viisakalt suhtuda. Riik peab tulema erasektorile vastu ja lõpetama topeltmaksustamise ning annetaja mõnitamise.
  • Valner Valme: Riik peab aru saama, et kultuur on kõige esimeste vajaduste hulgas, mitte ainult küte ja katus ja söök. Kultuur on see, mis teeb inimese ja maa.