Video. Platvormitöö – tööampsudega vaesusesse? Arvamusfestival

Platvormidel nagu Bolt ja Wolt töötab Eestis igal nädalal 56 000 inimest, mitte-eestlasi veelgi rohkem, kuid nende kohta puudub statistika. Euroopa lõikes tehakse platvormitööd enim riikides, kus sissetulekud on madalad, seega on toidukulleri ja sõidujagaja suurim motivaator pääseda vaesusest. Miks pole sellistel võtmetöötajatel aga tervisekindlustust, pensionit, vanemapuhkust ega haigushüvitist? Kas töötajate vajadusi ignoreeriv äpp on jätkusuutlik äriidee?

Arutelu juht: Marian Võsumets (ajakirjanik, filmitegija ja Edasi kaasautor). Osalejad: Tanel Kiik (tervise- ja tööminister), Kaire Holts (TalTechi platvormitöö teadur), Henri Arras (Bolti valitsussuhete juht), Boris Golovenski (Taksokoondise liige ja taksojuht).

Arutelu toimus Arvamusfestivalil 14. augustil 2021 Paides, Edasi arutelualal “Keeruline lihtsaks, lihtne põnevaks”.

Mõtteid vestlusest:

  • Marian Võsumets: Seda teemat uurima hakates oli minu jaoks väga huvitav, et tõepoolest, Bolti taksosse istudes ma kunagi ei mõtle selle peale, kas see inimene on puhanud, on tal load (ilmselt on), kui hea sõitja ta on. Ma polnud seda ust oma peas varem kunagi lahti teinud. Väga huvitav on sellele mõelda – seda enam, et me linnapildis näeme ka üha rohkem neid inimesi, kes platvormide jaoks töötavad.
  • Henri Arras: Bolt on täna ikkagi oma teekonna alguses – loodetavasti. Tegutseme hetkel 45 riigis, 70 miljonit inimest kasutab meie teenuseid, aga me sihime miljardit. Minna on veel palju. Ambitsioon on riik riigi haaval, linn linn haaval laieneda.
  • Kaire Holts: Mina sooviks näha natuke kriitilisemat suhtumist paindlikkusesse. Mulle tundub, et paindlikkus, millest me räägime, on nagu püha lehm, mida tuleb kaitsta ja mida kõik tahavad. Kas me räägime paindlikkusest, mis lubaks inimestele paremat töö- ja eraelu tasakaalu, või me räägime paindlikkusest, mis võimaldaks inimestel rohkem tööd teha? Mina näen oma uuringust, et inimesed, töötajad tahavad paindlikkust selleks, et nad saaksid teha mingi töö kõrvalt veel lisatööd. Ja see lõpeb sellega, et nad töötavad 70–80 tundi nädalas. Ja nad tahavad paindlikkust ka selleks, et kui neil on mingi peresündmus, on vaja aega vabaks võtta või nad tunnevad, et on väsinud, siis nad saavad ise otsustada, millal nad lähevad magama, millal nad välja puhkavad. Aga kas meil on vaja sellist paindlikkust kaitsta? Minu meelest me võiks pürgida hoopis selle teise paindlikkuse poole. Paindlikkus põhimõtteliselt soodustab ületöötamist. Mina näen siin lahendusena dialoogi – istuda töötajatega ühe laua taha ja tingimused läbi arutada.
  • Tanel Kiik: Regulatsioon ja paindlikkus ei ole vastandsõnad. Regulatsioon saab olla ka paindlik. Nagu me kõik eeldame, et autole kehtivad nõuded, kindlustusest kuni hoolduseni, juhiloa olemasolu, kui räägime kulleritest, taksoteenusest – need kõik peavad ju olema. Küsimus on, mis on see garantii, et töötaja autoroolis on nii endale kui teistele ohutu. Päris nii me ei saa teha, et inimene ise otsustab, paraku inimene alati ei pruugi teha otsuseid 100% haldustundlikult, 100% riigi, ettevõte, kliendi huvidest lähtuvalt. Toome äärmusliku näite: inimene on suures rahahädas, arusaadavalt tahab ta palju tööd teha, kuid ületab mõistliku piiri, mis lõpeb sellega, et ta satub suuremat sorti õnnetusse. Kahjuks selliseid juhtumeid maailmast on. Teatud regulatsioon peab olema. Ma olen nõus, et üle ei tohi reguleerida, aga alareguleerimine võib ka ohtlik olla.
  • Boris Golovenski: Kui ma tahan töötada arstina, siis ma pean litsentsi saama. Taksoturunduses on sama asi tegelikult – sa peab olema litsents. Kui mina hakkasin taksojuhina tööle, siis ma pidin tegema testi, eksami, ma pidin teadma keelt, seadust. Ma sain aru, et ma pean maksma makse. Ja pärast seda ma sain taksotunnistuse, mis on nagu meil praegu juhiload. See kaart lubas mul seda tööd teha. Praegu mul seda vaja pole. 20 euro eest teen endale teenindaja kaardi, võtan auto ja hakkan inimesi vedama. Ma olen nõus, et platvorm võib inimesele selle võimaluse anda – aga enne ta peab saama litsentsi. Ta peab tundma seadusi, keeli. Miks ma sõidujagamiseks ei pea litsentsi saama, aga takso sõitmiseks pean? Kui keegi tellib endale rakenduse kaudu arsti koju, ta usaldab seda rakendust – aga kui ma praegu tellin Bolti kaudu takso, siis ma ei tea, kes mind veab.