Janeck Uibo: Edasi 5 – vaimsel kõrgtemperatuuril edasi

Edasi asutaja ja peatoimetaja Janeck Uibo. Foto: Jaanika Jalast.

Ajakiri Edasi tähistas 21. septembril oma 5. sünnipäeva. Ajakirja asutaja ja peatoimetaja Janeck Uibo tervitus lugejatele ning koostööpartneritele.

Miks ma Edasi asutasin?

Tahtsin luua väärtust. Olla kasulik. Ma usun, et kõigi jaoks, kes Edasiga mingil moel kokkupuudet omavad, olgu lugemislaual või koostööpartnerina, on põhjus suuresti selles, et usute või näete/kogete, et Edasil on õige eesmärk ja me loome väärtust. Et meist on kasu.

Tänapäeval läheb nii inimestele kui ettevõtetele järjest enam korda, kellele ja millele nad annavad oma ressurssi – aega, energiat, raha – ja küsivad järjest sagedamini: millele ma oma panusega kaasa aitan?

Edasi on meediaväljaanne, aga see on ka omalaadne haridusprojekt. Innustav ja hariv ajakiri. Kui vastvalitud uus president Alar Karis ütles, et “Eesti eesmärk võiks olla haritud ja tark rahvas”, siis Edasi sobitub sellesse mustrisse ja eesmärki toetama väga hästi.

Hiljuti avaldasime Ekspress Grupi asutaja Hans H. Luige arvustuse Edasi kohta, kus ta ütleb et “Edasit on küll raske avada, aga hea lugeda. Targad tekstid rahustavad.” Ja et “ta on kirjastajana alati Edasit kadestanud meie kolumnistide tõttu.” Hans H. Luik on väga õigesti aru saanud Edasi kontseptsioonist: me ei otsi iga hinna eest odavat tähelepanu ja et…

…Edasi ongi kolumnistid.

See, millest ja kuidas kirjutatakse, millise keelekasutusega, kui põnevalt. Oleme valinud autoreid selle järgi, et nad oleksid omal alal midagi tähelepanuväärset korda saatnud, asjatundjad, head teejuhid, ning samal ajal oleks näha ja tunda, et nad armastavad seda, millega tegelevad. Või nagu meie püsiautor Rein Veidemann on sõnastanud sihi Edasi autorkonnale: “Inimesed, kellel on, mida öelda, ja kes suudavad seda öelda vaimsel kõrgtemperatuuril.” Usume, et nii on oma sõnumitega võimalik jõuda teiste südamesse.

Esimene Edasis avaldatud tekst oli Edasi kontseptsioon ja kandis pealkirja “Hüüdja hääl kõrbes?”.

Tsiteerisin selles Mihkel Mutti ja rakendasin ühe tema mõtte meie ambitsiooni väljenduseks. Nimelt, ta ütleb oma essees: “Traditsiooniline tõlgendus sellest ütlusest on teada, aga seda võib võtta ka hoopis võtmes: “Mõelda vaid, isegi kõrbes on keegi! Isegi sealt kajab üks hääl. Tähendab, kõik pole veel kadunud. See hääl võib kasvada valjemaks ja nakatada teisigi.””

Kui me 2016. aastal alustasime, siis ei olnud aeglane ajakirjandus veel moesõna ja me eristusime oma plaaniga pikemate ja rahulikumate käsitluste suunas ehk rohkemgi kui täna. Paar aastat hiljem alustas ilmumist meie paberajakiri – täiesti vastu turuloogikat käitumine.

Meie unistus oli luua väljaanne, mis oli Eestis puudu. Eesti parim ajakiri. Kuidas meil on läinud?

Nagu näha, oleme 5 aastat vastu pidanud, oleme näinud, et nõudlik lugeja on olemas. Seda, et Edasi eristub peameediast ja teistest väljaannetest, toob Edasi tugevusena välja ka Emori uuring. Küllap oleme ka suuri meediamajasid omal väiksel moel nüginud, julgustanud ja inspireerinud. Täna me näeme, et läbimõeldud sisuloomest, nn aeglasest ajakirjandusest räägitakse üha enam, lisandunud on ka uusi tegijaid. Usun, et meist on olnud kasu ühiskonnale. Aeglase ajakirjanduse hääl on valjem.

Edasi on olnud ka mulle endale Suureks Õpetajaks

Ajakiri sai alguse, kui otsisin endale rakendust. See sündis kaosest, tagasilöökidest, nagu sageli juhtub. Kaotasin 3 aasta jooksul 3 korda oma töö.

Kõik need tagasilöögid viisid mind aga sõna otseses mõttes edasi, Edasi loomise juurde. Ma ei saaks olla õnnelikum.

Ehk kõige olulisem asi, mida Edasi on mulle õpetanud – tänulikkust. Mul on töö, mille nimel pingutada, lähen ikka veel igal õhtul magama tundega, et ei jõua hommikut ära oodata.

Mu käest on küsitud, et miks ma sellega jändan, mida saavutada tahan, infot on isegi küll ja ajakirjandusega on majanduslikult keeruline hakkama saada. Olen öelnud, et loomulikult on see eneseteostus, samuti maailmaparandamine, aga kõige selle kohal kõrgub tunne, mis annab üldse elule mõtte, taas – see on kasulik olemise tunne. See on see, mis mind hommikul voodist välja ajab.

Lisaks, Edasi on pannud mind märkama ja armastama lihtsust. Ega asjata ei ole üks Edasi reklaamisõnumeid “Keeruline lihtsaks, lihtne põnevaks!”.

Olgu selle lihtsuse poole püüdlemise illustreerimiseks toodud Edasi nime saamise lugu: olin pikalt mõelnud igasuguste keeruliste eesti- ja ingliskeelsete nimede peale, 2xA4 oli täis variante, üks uhkem ja ilulisem kui teine, kuni ma lõpuks mäletan end seisvat Selveris ja vaatamas poes rippuvaid silte – leib, juust, liha, piim…

Sain ühtäkki aru, et väljaande nimi peab olema lihtne. Ja see võib olla eestikeelne. Aga teekond selle äratundmiseni oli käänuline ja pikk. Nii kui see teadmine minusse seal poes jõudis, pääses kogu kontseptsioon, mida olin endas kuid kaasas kandnud (aga puudus ühine nimetaja sellele), nagu paisu tagant välja ja iseenesest kerkis huulile nimi – “Edasi”. See on mõtteviis, mida Edasi kannab. Kontsptsioon sai nimeks – “Hüüdja hääl kõrbes?”.

Veel üks asi – Edasi on mulle endale ka inspireeriv.

See väljaanne on mind kokku viinud nii paljude tarkade ja põnevate inimestega, kellega mul muidu puuduks igasugune võimalus tuttavaks saada. Öeldakse, et oled 5 aasta pärast täpselt sama inimene kes täna, ainult selle vahega, milliseid raamatuid oled vahepeal lugenud ja milliste inimestega tuttavaks saanud. Olen õnnelik selle võimaluse üle Edasi autorkonnaga asju ajada ja loodan, et see on ka üks lugejate motivatsioone Edasi lugemisel, et toome särtsakad ja targad mõtlejad koju kätte! Kui kunagi ühelt reklaamipartnerilt küsisin, miks tema arvates on Edasit vaja, vastas ta iseenesestmõistetaval ilmel, et “inimesed ju tahavad olla teiste tarkade inimestega koos”.

Mida me oleme 5 aastaga saavutanud?

Oleme eesti meediamaastikku rikastanud innustava ja hariva väljaandega, mis pakub lugemist tähelepanumajandusest väsinud inimesele. Anname igapäevaselt välja veebiajakirja (sh rus.edasi.org, hetkel pausil) ja meil on selgelt eristuv kvartaalselt ilmuv paberajakiri. Samuti raamatusari “Iga tekst on lugemist väärt“, mis sisaldab meie autorite esseekogumikke (oktoobris on ilmumas Rein Veidemanni raamat).

Selle elluviimise taga on meie hajali tiim, kellel kõigil on oma roll Edasi igapäevasel toimimisel ja õnnestumises: Egle, Silvia, Valner, Signe, Lauri, Doris, Ander, Andi, Kristi.

Aitäh, kallid püsiautorid, kaasautorid, reklaamiandjad, toetajad, lugejad, sõbrad, Edasi meeskond!

Ja saatku meie kõigi päevi üks tore seik, mille noppisin sotsiaalmeediast üles juba 2 aastat tagasi, aga mis nii kenasti võtab kokku meie saavutuse ja näitab, et midagi me oleme kõik koos teinud õigesti. Nimelt sattus mulle kätte üks jõuludeaegne postitus, kus seisis: “Läksin sõbrale välismaale külla, ja mis ma kaasa võtsin – paki Kalevi komme ja Edasi ajakirja.”

Ma arvan, et see ütleb üht-teist.

Edasi on meie ühine looming. Pusime edasi! Edasi ei ole veel valmis.

Pildigalerii: fotomeenutus 21. septembril Maidla mõisas toimunud vastuvõtust. Väärtustame olnut ja vaatame tulevikku.

Video. Muusikaline kiirpilk Edasi 5. sünnipäevale

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (259)