Juhtimispodcast. Margus Rink: ettevõte peab juhi käe all tegema sammu edasi

Margus Rink. Foto: Raimo Ülavare podcast.

Juht on edukas siis, kui meeskond, organisatsioon on sammu edasi teinud. Lihtsalt olemine pole okei, ütleb värskelt Aasta Juhiks valitud Coop Panga juht Margus Rink seekordses Raimo Ülavere podcast’i osas.

Mõtteid vestlusest:

  • Ma ei taha tegeleda iga päev mingisuguste mõttetute probleemide ja teemadega. Selleks, et neid lauale ei tekiks, on elu õpetanud, et paika tuleb panna kolm klotsi. Klots number üks on see, et omanikud suudavad sulle defineerida sihi või eesmärgi. Klots number kaks on see, millega väga väheseid ettevõtteid õnnistatakse, nimelt et omanik on laiema visiooniga. Väga vähestes ettevõtetes pannakse ärilisele eesmärgile juurde missioon või antakse tööle tähendus. Need kaks klotsi tulevad omanike poolt. Kolmas, millesse ma väga usun, on juhtkonna poolt loodav ettevõtte väärtusmaailm – mis on ettevõtte DNA kood?
  • Kui need kolm klotsi – eemärk, missioon, kokkulepitud väärtusmaailm, kuidas ettevõttes asjad käivad – on paigas, siis on pool juhi tööst tegelikult tehtud. Kui need on selgelt, korralikult läbi mõeldud, on see nii tugev vundament, et nende klotsidega ei anna igapäevaselt vaielda. Ning meil juhtidena jääb teha vaid teine pool tööst. Selleks et juhina edasi tegeleda väärtust loovate ja huvitavate asjadega, pane algul need kolm klotsi paika.
  • Minu meelest värvatakse juht organisatsiooni sellepärast, et ta viiks organisatsiooni punktist A punkti B. See on ultimate goal. Ma ei saa üldse aru sellest, kui ettevõttele tuleb juht, kes lihtsalt on selle ettevõttega. Inimesi värvates, neid tiimi võttes ma tahan ka kraadida, kas neil on see vedru sees – liikuda punktist A punkti B.
  • Mulle avaldavad väga suurt muljet juhid, kelle puhul ma näen, et selle juhiga liikus ettevõte punktist A punkti B. Juhtida võib, nagu me kõik teame, vähemalt 125 erineval moel. Kõik need stiilid annavad tulemust, ei ole ühte ja õiget, kõigil meil on oma käekiri. Aga minu jaoks on alati oluline, et juht kas tõmbab eest või lükkab tagant, aga ettevõte peab tema ametiaja jooksul tegema sammu edasi. See on minu raudne põhimõte.
  • Ma saan väga kõva erutuslaksu sellest, kui ma näen, et minu kaasabil, vedamisel või lükkamisel on toimunud mingi transformatsioon. See mind tõesti laeb. Elu on mind õnnistanud ka sellega, et mul on alati olnud võimalik teha tähendusega tööd.

Raimo Ülavere

Raimo Ülavere on koolitaja ja coach, kes aitab edukatel inimestel teha oma käitumises positiivseid ja püsivaid muutusi. Loe artikleid (80)