Viljar Arakas: kuidas saada järjest enam eestimaalasi Edasit lugema? “Edasi on ka minu mõte”

Viljar Arakas. Foto Jaanika Jalast

Juulist detsembrini ilmub Edasi veergudel meie kirjastuse 5. sünnipäeva puhul lühiintervjuude sari “Edasi on ka minu mõte”, kus uurime oma kaasautoritelt, lugejatelt, toetajatelt ja sõpradelt, mida nad Edasi juures väärtustavad. Viljar Arakas on ettevõtja, Edasi toetaja ja kaasautor.

Mis on sinu esimene mälestus Edasiga seoses ja kuidas vaatad meie toimetamiste peale täna? Mis on muutunud?

Konkreetset päris esimest mälestust ei suuda aastate tagant meenutada. Edasi on minu jaoks alati olnud ajakirjanduslik iPhone – visuaalselt minimalistlik, disainilt puhas ning sisult väga tuumakas. Selles osas ei ole õnneks aastate jooksul midagi muutunud. Kui Apple toob uue telefoni turule igal sügisel, siis Edasi teeb seda füüsilisel kujul kvartaalselt.

Edasi filosoofia meeldis mulle lugejana sedavõrd, et pidasin vajalikuks väljaande tegevust EfTEN Capitali poolt toetada. Läksin isegi nii kaugele, et otsisin Edasile veel neli püsitoetajat lisaks oma sõprade, tuttavate hulgast. Pole säärase sponsorite otsimisega enne ega ka hiljem elus tegelenud ja küllap see tõik räägib enda eest.

Kantar Emori uuringust “Meediabrändid 2020-2022” selgub, et lugejate meelest on Edasi tugevuseks eristumine peavoolust ja teistest väljaannetest. Kas sa oled selle järeldusega päri ja kui, siis kuidas sina seda tõlgendad, milles see eristumine seisneb/väljendub ja mis rolli sa Edasil Eesti ajakirjandusmaastikul näed?

Kvaliteetaeg parimas seltskonnas. Illustratsioon: Meelis Arulepp

Edasi on Eesti ajakirjandusmaastikul aeglase ajakirjanduse etalon või siis lõbusamalt väljendades – tualetis lugemise ajakiri. Edasi ajakirjanumber on mul mitmeid kuid kontorilaual ja ma ei pea kiirustama, et sealset infot kaanest kaaneni koheselt ammutada. See on päris hea tunne. Paljude teiste väljaannete puhul tunnen vaimset survet kohe lugeda, kuna pakutav info rikneb (loe: vananeb) kiiresti. Edasi on selles žanris täielik erand, meeldiv erand.

Edasi üks lubadusi lugejatele on teha ajakirja, mille artikleid on ka hiljem kasulik ja põnev lugeda. Soovita palun 3 lugu, mida võiks uuesti üle lugeda ja miks.

Alati kui ma Edasi avan, otsin Kadri Liigi kirjutisi või mõnda tema tehtud head intervjuud, mida pakkus näiteks viimane number. Kunagi ei jäta ma lugemata Hardo Pajula ega ka Tõnu Õnnepalu mõtisklusi.

Sa panustad nii eraisikuna kui ettevõtte juhina Edasi arengusse mitmel moel – nõuandjana, soovitajana, rahalise toetajana, kaasautorina. See on mõnes mõttes lisakohustus igapäevatöö kõrval – mis on sinu puhul põhjuseks, miks valisid Edasile abiks olla? 

Kuna ma tunnen, et ilma Edasita oleks Eesti vaimselt vaesem, siis ma ei tunne, et teeksin siin märkimisväärset lisapingutust – see on õige eesmärk, ideaal on ju pakkuda kirjasõnast lugupidavatele inimestele head lugemismaterjali. Pigem on väljakutse see, kuidas saada järjest enam eestimaalasi Edasit lugema. Värskelt ametisse valitud president Alar Karis on andnud hea suuna – haritud rahvas. Selle eesmärgi elluviimisel on Edasi ajakirjal väga kindel roll.

Mida ma ei küsinud, aga millele sa oleksid tahtnud vastata? 

Miks ma ise olen Edasis püsiautor? Kunagi küsiti Siim Kallase käest, miks ta läks vahepeal tagasi ülikooli õppejõuks. Härra Kallas vastas, et see paneb teda pingutama. Uuesti üle lugema asju, mida justkui intuitiivselt, näiteks oma ülikooli ajast, oled kogu aeg teadnud, aga samas detailid kipuvad ununema. Edasi on minu jaoks ka see meeldiv ora istmikus, mis paneb mind korra kvartalis mõtisklema mõnel teemal, võtma asja ette, mõtlema taustadele ja lõpuks valama sõnad paberile. Edasi lugejat ei tohi alahinnata. Lihtsalt suvaline kiiruga tehtud arvamuslugu, mida kahjuks esineb liigtihti meie päevalehtedes, ei tohiks Edasis iial ilmuda, veel vähem enda poolt kirjutatuna.

***

3 võimalust luua uut väärtust ja aidata saada Edasil tugevamaks

Hea lugeja! Kutsume Sind hakkama tellijaks. Püsitellijana aitad luua ajakirja, mis on Eestis puudu, ning teed palju head isegi siis, kui Sa ise ei jõua iga päev lugeda. Rahulik ja inspireeriv keskkond ei teki iseenesest ning see vajab püsivat hoolt. Võid mõelda ka nii, et Edasi on osa Sinu heategevuskäitumisest parema keskkonna ja ajakirjanduse nimel.

Hea asutaja, ettevõtte juht, turundusjuht! Turunduskoostöö suurtest meediamajadest sõltumatu, väikese, aga visa kirjastusega võib olla osa Sinu ettevõtte, tööandja brändi arendamisest ning tugev sõnum ka tarbijatele, mille eest Sinu ettevõte seisab ja millele kaasa soovib aidata. Edasi hoiak on ettevõtlik ja eluterve, meie lugejatele läheb korda hooliv ja jätkusuutlik Eesti. Võta ühendust ning leiame sobiva koostöövormi. 

Hea filantroop! Edasi eesmärk on teha Eesti parimat kvaliteetajakirja. Pühendume ise 100%, aga vajame ajakirja elujõuliseks muutmisel veel natuke abi. Kui Sulle on oluline valikukriteerium see, et toetatav algatus looks uut väärtust kogu ühiskonnale ja oleks tore, kui saaksid selle mõju ka ise igapäevaselt hinnata, siis ajakiri Edasi on suurepärane võimalus. Anna meile hoogu ja aita saada tugevamaks (rekvisiidid leiab siit). Iga toetaja panus läheb sisuloome kvaliteedi parandamiseks. Kui vajad otsustamiseks lisainfot, siis võta palun ühendust: janeck.uibo@edasi.org.

Edasi kohta saab rohkem lugeda siit ja siit (PDF).

***

“Edasi on ka minu mõte” on ajakirja Edasi 5. sünnipäeva puhul ilmuv lühiintervjuude sari, kus uurime oma kaasautoritelt, lugejatelt, toetajatelt ja sõpradelt, mida nad Edasi juures väärtustavad. Edasi sünnipäev on 21. septembril.

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (261)