Hardo Pajula: minu meelest täidab Edasi sama rolli, mis oli Eesti Ekspressil 1980-ndate lõpus. “Edasi on ka minu mõte”

Hardo Pajula. Foto: Iris Kivisalu

Juulist detsembrini ilmub Edasi veergudel meie kirjastuse 5. sünnipäeva puhul lühiintervjuude sari “Edasi on ka minu mõte”, kus uurime oma kaasautoritelt, lugejatelt, toetajatelt ja sõpradelt, mida nad Edasi juures väärtustavad. Hardo Pajula on Edasi kaasautor.

Mis on sinu esimene mälestus Edasiga seoses ja kuidas vaatad meie toimetamiste peale täna? Mis on muutunud?

Kõigepealt meenub vast välireklaamilt nähtud kaubamärk. Seejärel juba Ivan Lavrentjevile antud intervjuu. Mulle meeldis nii tema kui ka fotograafi asjatundlik suhtumine. Minu arvates on Edasi täna üks vähestest kroonu peavoolust hälbivatest väljaannetest ja sellisena äärmiselt tervitatav.

Kantar Emori uuringust “Meediabrändid 2020” selgub, et lugejate meelest on Edasi tugevuseks eristumine peavoolust ja teistest väljaannetest. Kas sa oled selle järeldusega päri ja kui, siis kuidas sina seda tõlgendad, milles see eristumine seisneb/väljendub ja mis rolli sa Edasil Eesti ajakirjandusmaastikul näed?

Olen selle järeldusega täiesti nõus. Minu meelest täidab ta sama rolli, mis oli Eesti Ekspressil 1980-ndate aastate lõpus, kui see eristus Rahva Häälest, Noorte Häälest ja teistest võimu hääletorudest.

Edasi üks lubadusi lugejatele on teha ajakirja, mille artikleid on ka hiljem kasulik ja põnev lugeda. Soovita palun 3 lugu, mida võiks uuesti üle lugeda ja miks.

Mulle on näiteks meeldinud Viljar Arakase intervjuud. Kihvt, et ta on end ka selles vallas proovile pannud. Mind huvitavad väga väheste ajakirjanike lood. Mulle meeldib, et Edasis ei kirjuta ajakirjanikud.

Sa tegeled ise ka hariva ajakirjandusprojektiga, peatoimetad Tähenduse teejuhtide nimelist väljannet. Millest te kirjutate ja miks sa sellega tegeled?

Iga Tähenduse teejuhtide number on pühendatud mingile kindlale teemale. Minu arvates oleme oma elukorraldusega jõudnud tupikusse ja me otsime sellest väljapääsu. Sel otstarbel oleme lehe suurtes intervjuudes tutvustanud mõtlejaid, kes ei jõua suurte päevalehtede esikaantele. Lehe esimese numbri juhtteema oli “paradigma nihe”, eks see tõsiasi kõneleb iseenda eest.

Mida ma ei küsinud, aga millele sa oleksid tahtnud vastata? 

Ma olen sulle väga tänulik, et sa oled sellise huvitava ajakirja asutanud ja et mul on olnud võimalik seal ka aeg-ajalt üles astuda.

***

3 võimalust luua uut väärtust ja aidata saada Edasil tugevamaks

Hea lugeja! Kutsume Sind hakkama tellijaks. Püsitellijana aitad luua ajakirja, mis on Eestis puudu, ning teed palju head isegi siis, kui Sa ise ei jõua iga päev lugeda. Rahulik ja inspireeriv keskkond ei teki iseenesest ning see vajab püsivat hoolt. Võid mõelda ka nii, et Edasi on osa Sinu heategevuskäitumisest parema keskkonna ja ajakirjanduse nimel.

Hea asutaja, ettevõtte juht, turundusjuht! Turunduskoostöö suurtest meediamajadest sõltumatu, väikese, aga visa kirjastusega võib olla osa Sinu ettevõtte tööandja brändi arendamisest ning tugev sõnum ka tarbijatele, mille eest Sinu ettevõte seisab ja millele kaasa soovib aidata. Edasi hoiak on ettevõtlik ja eluterve, meie lugejatele läheb korda hooliv ja jätkusuutlik Eesti. Võta ühendust ning leiame sobiva koostöövormi. 

Hea filantroop! Edasi eesmärk on teha Eesti parimat kvaliteetajakirja. Pühendume ise 100%, aga vajame ajakirja elujõuliseks muutmisel veel natuke abi. Kui Sulle on oluline valikukriteerium see, et toetatav algatus looks uut väärtust kogu ühiskonnale ja oleks tore, kui saaksid selle mõju ka ise igapäevaselt hinnata, siis ajakiri Edasi on suurepärane võimalus. Anna meile hoogu ja aita saada tugevamaks (rekvisiidid leiab siit). Iga toetaja panus läheb sisuloome kvaliteedi parandamiseks. Kui vajad otsustamiseks lisainfot, siis võta palun ühendust: janeck.uibo@edasi.org.

Edasi kohta saab rohkem lugeda siit ja siit (PDF).

***

“Edasi on ka minu mõte” on ajakirja Edasi 5. sünnipäeva puhul ilmuv lühiintervjuude sari, kus uurime oma kaasautoritelt, lugejatelt, toetajatelt ja sõpradelt, mida nad Edasi juures väärtustavad. Edasi sünnipäev on 21. septembril.

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (264)