Raivo Vare: muutuste suvi ja sügis – peaasjalikult Afganistanist

Raivo Vare. Illustratsioon: Toon Vugts

Vahepealse suvepausi ajal juhtus maailmapoliitikas nii mõndagi. Ja sügis tõotab tulla huvitav. Aga kõike hõlmata on keeruline ja seepärast langes valik seekord suvel toimunu suhtes kõige olulisemale – Afganistaniga seotule. Sügise eelseisvatest sündmustest aga räägiks meie idanaabri juures toimuvast peatsete üldvalimiste foonil.

Miks Afganistanis toimunu nii tähtis on?

Teadupärast lõppes 31. augustil 20 aastat USA juhtimisel ja eestvõttel kestnud lääneriikide sõjaline sekkumine selles Aasia südames asuvas riigis, mida tuntakse ka hüüdnime järgi Impeeriumite Haud. On ju seal oma hambaid murdnud ajaloo jooksul nii mõnigi suur ja juhtiv impeerium. Viimase paarisaja aasta jooksul siis vastavalt Briti, Nõukogude ja nüüd ka Ameerika. Ja iga kord on selle põhjuseks olnud välistoimijate valearvestus.

Raivo Vare

Raivo Vare on hariduselt jurist, lõpetanud Tartu ülikooli õigusteaduskonna ja EBSi magistriprogrammi cum laude. Olnud riigiminister ning teede- ja sideminister, tippjuht pangandus- ning transpordi- ja logistikasektori firmades. Tegev paljude avaliku sektori ja erialaorganisatsioonide, samuti eraettevõtete juhtorganites. Kord kuus vahendab Raivo Vare Edasi lugejatele oma mõtteid tähenduslikest rahvusvahelise elu sündmustest. Loe artikleid (100)