Tänavakunstnik Sirla: “Minu jaoks on kõik kunst” Kunst kodudes

Tänavakunstnik Sirla. Foto: Heili Mägi.

Tänavakunstnik Sirla kodu igast avast immitsev tänavakunst suunab meid sel korral rääkima rohkem kunstist avalikus ruumis kui koduseinte vahel. Aga muidugi oleneb kõik vaatenurgast ja sellest, kus kellegi kodu ja personaalne ruum lõpeb. Sirlal on see igatahes kummist ja väljub uljalt ka tema toa ja maja piiridest.

Sirla on Tartus juba üle kümnendi toimuva tänavakunstifestivali Stencibility korraldaja, tänavakunsti tegija (neid pseudonüüme me täna ei avalda, sorri) ja fänn, üks tänavakunsti manifesti looja. Tema Karlova kodus ja vana puumaja metsikus hoovis peetakse vandeseltslaslikke festivali korralduslikke koosolekuid, siin pargib vahel Stencibility kleepsubuss Släp! (kleepsud on bussilt jalga lasknud muidugi ka Sirla hoovi vihmaveetorudele ja seintele), majas sees tegutseb siiditrükistuudio Mäshroom ning sellest välja kasvanud Sirla oma bränd ÄSS. Olete äkki märganud linnapildis tagurpidi südameid? See on äss. Maja koridorides saavad enne avalikku linnaruumi sisenemist oma esimesi stencil’i-katsetusi teha Tartus tegutsevad tänavakunstnikud. Mingil põhjusel on maja trepikäigus lausa mitu Eesti esi-stencilist’i Edward von Lõnguse kuulsat teost. Veab ikka mõnel majal.

Bianka Soe

Bianka Soe on kunstiteadlane, Telliskivi Loomelinnaku sisujuht ja kunstifestivali “Ma ei saa aru” peakorraldaja. Loe artikleid (18)