Sileni juht Endrus Arge: täna ei pea enam ettevõtetele pidevalt selgitama, miks nad vajavad avakontorisse vaikuseruume

Endrus Arge. Foto: Silen.

Intervjuu Edasi juubelinumbri partneri, Sileni tegevjuhi Endrus Argega. Intervjuu on esmalt ilmunud Edasi paberajakirja juubelinumbris, mis on saadaval suuremates lehekioskites.

ägi mulle natuke Silenist ja teie vaikuseruumi ideest. 

Sileni vaikuseruumid sündisid aastal 2017 mõttest anda ühele tavalisele ruum ruumis boksile (mida asutajafirmas Wallenium toona olime mõne aasta juba müünud) ilusam vorm ja sisu. Peale aastast inseneritööd ja brändingu ettevalmistamist sündis Silen ja tootesari Silen Space.

Tänu äärmiselt õnnestunud disainile ja kõrgele kvaliteedile oleme suutnud tänaseks veenda edasimüüjaid ca 40 riigis, kelle sõnul oleme üks maailma parimate kõnekabiinide tootjaid. See on andnud indu arendada tooteid edasi ja mingis mõttes tänu videokõnede massilisele populaarsuse kasvule on tekkimas uudne hübriidtöötamise vorm, omamoodi diginomaadlus.

Milles seisneb uus teenus, mida hetkel käivitate?

Silenbooking on lihtsustatuna nii toode kui teenus, mille väärtuseks on vaikus. Toome selle väärtuse igale inimesele lähemale ja eelkõige nendele mugavamasse asukohta. Loome Sileni täiuslikult varustatud vaikuseruumide võrgustiku avalikku ruumi, st kohvikutesse, hotellidesse, äriparkidesse jne, ehk igale poole, kuhu on mugav ligipääs. Silenbooking on tänapäevane digitaalne platvorm, mille abil endale sobivaim vaikuseruum leida, broneerida ja seda kasutada.

Kuidas te selle ideeni jõudsite?

Istusin enne pandeemiat kohvikus ja kohtusin potentsiaalse kliendiga. See kära seal oli uskumatult häiriv. Klient ütles naljaga pooleks: “Siin oleks praegu ühte teie Space’i vaja”, kumbki meist ei võtnud seda päris tõsiselt, ja jätkasime vestlust. Alles pandeemia ajal mõistsin, kui suure probleemi see paljude inimeste jaoks lahendab. Kodus ebasobivas keskkonnas töötamine võib olla üsna piinarikas, kui puudub keskendumiseks vajalik mugavus ja vaikus, mida vajame eriti oluliste töökõnede ajal. Mõtlesin, et kui leiaksime viisi, kuidas Space’id laiema publikuni tuua, lahendaksime paljude inimeste jaoks suure probleemi.

Mida klient saab, kui ruumi broneerib? 

Ta saab sobivas asukohas paikneva keskkonna, kus need probleemid on täielikult välistatud. See on hästi mugav, privaatne, hea ventilatsiooniga ja väga puhas. Oleme selle varustanud ka reguleeritava ekraani ning videokõnedeks vajaliku tehnikaga. Millist väärtust iga konkreetne inimene sellest saab, võib olla erinev, aga minu jaoks on selleks produktiivsus. Võimalus istuda ja keskenduda ilma häirivate teguriteta on suurepärane. Tunnen, et saan oma töö poole kiiremini tehtud. See on nagu võidusõiduhobusel silmaklappide kasutamine, mis piirab vaatevälja, et fokuseeritult sihi poole liikuda.

Mis paneb teid arvama, et inimesed jätkavad paindlikku kaugtööd?

Paljud suured rahvusvahelised ettevõtted nagu Deloitte on teatanud, et rakendavad asukohast sõltumatu töötamise poliitikat. Arvan ka, et töötajad hakkavad sellest poliitikast tulenevalt edaspidi rohkem valima, kus nad oma tööülesandeid täidavad. Selles vallas on viimasel ajal tehtud palju uuringuid ja tulemused on üsna üllatavad. Valdav enamus inimesi on nõus väiksema palgaga, kui see tähendab, et nad saavad jätkata paindlikult töötamist.

Millist kasvu te oma ettevõttes sellele teenusele näete?

Me näeme selles täiesti uut turusegmenti, mida paar aastat tagasi veel ei eksisteerinud. Näeme, et Sileni järgmise viie aasta kasv võib olla eksponentsiaalne, kuna läheme selle platvormiga kiiresti Euroopasse ja Põhja-Ameerikasse, kus meie edasimüüjad teenust juba väga ootavad.

Te olete väga lühikese ajaga kasvanud globaalseks ettevõtteks, mille tooteid kasutavad maailma tippfirmad. Mis on selle protsessi juures olnud kõige tähelepanuväärsemad muutused ettevõtte jaoks?

Tõepoolest, areng on olnud ühelt poolt meeldiv üllatus, teiselt poolt jällegi oleme selle tootesegmendi trendi asutajafirmas Wallenium näinud juba aastaid varem. On ju probleem, mida lahendame, pikki aastaid aina süvenev olnud. Avakontoris töötava inimese privaatsuse ja sealt tulenevad tööviljakuse teemad on kiirel nutiajastul aina suurenev probleem ning pandeemia on seda eelkõige pidevate videokoosolekute tõttu veelgi süvendanud.

Tähelepanuväärne muutus on ehk olnud tõsiasi, et täna ei pea enam ettevõtetele pidevalt selgitama, miks nad vajavad avakontorisse vaikuseruume. Need on muutunud normiks ja neid osatakse küsida. Ettevõtted pööravad järjest enam tähelepanu inimeste privaatsuse vajadustele ja on aru saanud, et Sileni tüüpi vaikuseruumid on efektiivne viis võimaldada telefoni- ja videokõnede läbiviimist ilma teisi segamata. Või teha fookuses tööd, ilma et peaks mööda kontorit vaikset nurgakest otsima.

Juhina on mul rõõm näha, et meie aastatetagune visioon on olnud õige ning kogu Sileni meeskond on omaenda töö fännid. Rõõm on näha seda sädet, millega meie meeskond töötab. Sellest energiast sünnib innovatsioon nii detailides kui maailmamuutvates arendustes – viitan eelkõige Silenbookingu kontseptsioonile, aga ka muudele uudsetele lahendustele nagu Mind Spa koostöös Synctuitioniga.

Teie hiljutine raha kaasamine Funderbeami keskkonnas oli ülimalt edukas ja kuuldavasti saite soovitud summa täis rekordilise kiirusega. Mis nõu teie suuremad investorid teile annavad, kuidas edasi minna?

Sileni investorid on olnud äärmiselt toetavad. Saame neilt häid mõtteid, kuidas üht või teist asja lahendada. Väga äge tunne on teada, et sinu taga on ca 1400 fänni Funderbeami platvormilt, kes meisse usuvad.

Kui mõtled tänasest viis aastat edasi, siis mida sa ettevõtte juhina soovid, et oleks juhtunud, mille üle sa oleksid kõige enam rõõmus?

Oleksin rõõmus, kui inimesed tunnevad, et meie lahendustest on olnud neile kasu, ettevõtete tööviljakus on tõusnud, inimesed teevad oma tööd rõõmsamalt ja efektiivsemalt ning saavad seetõttu rohkem aega veeta perega, iseendaga või teha midagi enda elus paremaks.

Oleksin väga rõõmus, kui meie visioon uudsest hübriidtöötamise vormist on saanud norm ning Silenbookingu platvorm on laienenud 50 linna üle kogu maailma. Kui see õnnestub, tähendab, et oleme Sileni vaikusekabiinidega andnud inimestele hindamatut väärtust – aega. Kui oleme viie aasta pärast Silenis oma visiooni õnnestumise üle rõõmsad, siis on ilmselt ka meie investorid ülirõõmsad!

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (264)