Kuhu minna, mida teha? Edasi kultuurisoovitusi – september

Tartu Uue Teatri "Mängu ilu" (lavastaja Andreas Aadel) on festivali "Draama" programmis. Foto: Tartu Uus Teater.

Kultuurisoovitused on rubriik, kus Edasi pakub “vähem on rohkem” põhimõttel ideid vaba aja veetmiseks. Püüame infotulvast välja noppida mõned omanäolised ja põnevad sündmused, mis võiksid uudishimulikule ja peavoolust kõrvalegi kiikavale lugejale huvi pakkuda.

Seenele!

  • Pererestoran Anno
Foto: Shutterstock.

Restoran Anno armastab sügisel seenetoite. Menüüväliselt pakutakse hea seeneõnne korral puraviku-carpaccio‘t, puravikest tehakse imehead risotot. Hilissügisel saabuvad Albast trühvlid ja neid jagub nii pasta peale kui ka liha kõrvale. Anna ja Erno Kaasiku südamega tehtud kodurestorani sisenemine on justkui headele sõpradele külla minek. Veininurgast leiab sommeljeedekooli haridusega Erno enda lemmikuid, veinikaart on julgelt eristuv. Hubane ja mõnusa fiilinguga restoran on pererahva nägu. Köögis toimetab Anna abina Erno ema Ele Kõlar, teenindamas käib abis sõber Kristina Ljadov. Pere vahvad Hiina harjaskoerad võetakse ka tihti tööle kaasa. Just selline peabki üks õige pererestoran olema. Kui pererahval vahel soov söögitegemisest ja võõrustamisest puhata, siis pannakse nagu Vahemere maades silt uksele ja võetakse aega kaunite kohtade külastamiseks, hea toidu nautimiseks ja patareide laadimiseks.

Anno
Poldri 3, Tallinn
Tel: 622 0044
www.anno.ee

  • Pädaste seenenädalavahetus

Mõistagi oskab õige eestlane juba kõndima õppides metsas seeni ära tunda. Kel aga selle oskuse omandamine vahele jäänud või seeneteadmised suurlinnas elades ära ununenud, siis Pädaste pakub iga-aastast võimalust mükoloogiga koos seenel käimiseks. Seekord viib 25. septembril rahva metsa ja selgitab lahti seeneniidistiku peensused mükoloog Veiko Kastanje. Õhtul valmistab Pädaste peakokk Diogo Caetano kolmekäigulise seeneõhtusöögi. Lisainfo siit.

  • Pilguse seene-weekend

Suve keskel avatud Pilguse Mõisa Residents korraldab 9.–12. septembrini suve lõpetuseks seene-weekend‘i, mille jooksul pakutakse restorani ümbruskonnast korjatud kukeseentest, lehtrikest ja puravikest valmistatud roogi. Broneerimine: contact@pilguse.com

Pildile!

Tanja Engelberts. Kaader videost “Õõnes”, (korduv) värvivideo, 13’22”. 2019

3. septembril avatud Tallinna Fotokuu eesotsas rahvusvahelise peanäitusega “Intensiivsed paigad” ulatub üle linna, ka kohtadesse, kus tavaliselt näituseid ei näe. Ehkki põhiväljapanek laotub vaatajate ette Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumis (EKKM), esitletakse Kuraatorite Loomingulise Ühenduse TOK koostatud näituse teoseid mujalgi, sealhulgas Viru hotellis (Sokos), endises Kopli rahvamajas (Kopli 93), Eesti Rahvusraamatukogus ning Lasnamäel.

Näitust on tagant tõuganud piirangud, sunnitud distantseerimine ja isoleerumine ning pikem digitaalsetes keskkondades veedetud aeg. Kuidas see meid mõjutab? Intensiivsete kohtade võrgu keskmes olev näitus ühendab ja mõtestab ümber erinevaid territoriaalseid ja mõttelisi paiku, minnes alustaladeni välja.

Näituse toimumiskohad ja osalevad kunstnikud:

  • Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseum (EKKM): Nataša Tseljuba ja Julija Appen (Ukraina), Tanja Engelberts (Holland), Ola Hassanain (Sudaan/Holland), Roven Jõekäär (Eesti), Gareth Kennedy (Iirimaa), Tali Keren (Iisrael/Palestiina/USA), Laura Kuusk (Eesti), Aleksander Morozov (Venemaa), Natalia Romik (Poola)
  • Viru Нotell (Sokos): Madlen Hirtentreu (Eesti)
  • Kopli rahvamaja: Jasmina Cibic (Sloveenia)
  • Rahvusraamatukogu: Terike Haapoja (Soome)
  • Lasnamäe: Anna Kaarma (Eesti)

Draamale!

On tavaks saanud, et hooaja paljud tähelepanuväärsemad lavastused tuuakse sügise hakul Tartus publiku ette. Draama Festival alustab aga moodsa kohaerilise alakavaga Tallinnas ning ka Tartus peetakse rahvusvahelist tütarfestivali.

8. ja 9. septembril vaatavad kuraatorid Tartus spetsiaalselt neile valitud programmi, kuhu kuuluvad Von Krahli Teatri “Pigem ei” (lavastaja Juhan Ulfsak), Eesti Draamateatri “Kuritöö ja karistus” (lavastajad Ene-Liis Semper & Tiit Ojasoo), Kanuti Gildi SAAL-i kaasproduktsioonid “Gangstarap” (lavastajad Ruslan Stepanov & Artjom Astrov) ja “Planet Alexithymia” (lavastaja Karl Saks), Tartu Uue Teatri “Mängu ilu” (lavastaja Andreas Aadel) ning eˉlektroni “Kõik loeb” (lavastaja Liis Vares).

Alates 2013. aastast igal sügisel toimuva ja Euroopa festivalikuraatoritele ning teatrijuhtidele mõeldud Eesti etenduskunsti esitlusfestival draamamaa.weekend keskendub siinse teatri kaasaegseimatele vormidele. Laval on Tallinnas 6. ja 7. septembril kohaspetsiifilised teosed ja tantsulavastused – Sõltumatu Tantsu Lava “Läbi kukkumine” (lavastaja Keithy Kuuspu), Kanuti Gildi SAAL-i kaasproduktsioonid “Sinu nirvaanale” (lavastaja Karolin Poska) ja “Kas te olete oma kohaga rahul” (lavastajad Juhan Ulfsak, Eero Epner ja Mart Kangro).

Läti ja Leedu teatrivaatlejatele loodud Balti Teatri Foorumil on luubi all uusim eestimaine omadramaturgia eesmärgiga tutvustada naabritele uusi algupärasel näitekirjandusel põhinevaid lavastusi, arendada teatritegijate omavahelisi kontakte ja luua võimalusi üksteise näidendite vastastikuseks lavastamiseks. Balti Teatri Foorumit ja Eesti etenduskunsti esitlusfestivali draamamaa.weekend korraldab koostöös Draama festivaliga Eesti Teatri Agentuur.

Teatrifestival Draama toimub sel aastal 7.–12. septembrini Tartus ning programmi on kokku pannud festivali loomenõukogu liikmed Liisi Aibel, Oliver Issak, Tiit Palu, Annika Üprus ning festivali tegevjuht Hedi-Liis Toome. Festival avatakse pidulikult 7. septembril kell 17.15 Emajõel Maria Fausti teose “Kootud relvad” esmaettekandega. Kontsert on tasuta ja toimub koostöös Eesti Muusika Päevadega.

Dokile!

Kumu kultuuriteemaliste dokumentaalfilmide sari avas koos septembriga uue hooaja. 10. novembrini jõuavad igal kolmapäeval Kumu auditooriumi ekraanile tõsielufilmid, mis avardavad silmapiiri ja puudutavad. Seansid juhatavad sisse eksperdid ja sissepääs on prii.

Mõni näide Kumu Dokumentaali värskest kavast. Oma uues filmisDieediillusioonid” (“Diet Fiction”) paljastab USA dokumentalist ja toitumisnõustaja Michal Siewierski dieedipidamise eksitavaid müüte. Suurlinna Istanbuli elu hulkuvate koerte vaatevinklist näitab USA dokumentalisti Elizabeth Lo film “Hulkurid” (“Stray”), mis on võitnud vaatajate südameid mitmetel filmifestivalidel. Noore neenetsi naise dramaatilist teekonda traditsioonilise nomaadielu juurest linna jälgib Venemaal tegutsev Guatemala režissöör Renato Borrayo Serrano. “Ivanna elu” (“Life of Ivanna”) on valminud Venemaa, Norra, Eesti ja Soome koostöös ning pälvinud juba palju rahvusvahelist tähelepanu. Legendaarsele filmilavastajale Stanley Kubrickule ei meeldinud rääkida oma filmidest – harva, kui ta mõne intervjuu andis. Prantsuse filmikriitik Michel Ciment oli väheseid, keda Kubrick usaldas. 12 aasta jooksul lindistas ta tundide kaupa režissööri juttu, millel põhinebki Prantsuse dokumentalisti Grégory Monro film “Kubrick Kubrickust” (“Kubrick by Kubrick”).

Kultuuriteemaliste filmide sarja “Kumu dokumentaal” korraldavad Kumu ja PÖFF.

Laivile!

Tallinn Music Weeki ja teiste kopsakamate muusikafestivalide puhul on põhiuudis meie päevil muidugi see, et toimub. Kevadel, sügisel, vahet pole. Seekord siis 29. septembrist 3. oktoobrini nagu ikka kõige teravamates ja mahedamates esinemiskohtades üle linna.

Kava on kirju nagu mullu ja varemgi, Edasi toob välja mõned artistid, keda jälgida: elektroonilist katsetavat poppi tegev Ai Fen Poolast, igimoodsa popi artist Bluephox Rootsist, eksperimentmasinamuusika Compound Minerals Eestist, digi-RnB grupp deLulu Eestist, krõbedat soulfunk‘i viljelev ELLIP Eestist, psühhedeelambientnik Jasperino Eestist, eksperimentaalelektroonikalegend Kaukolampi Soomest, futunostalgilist reivi tulistav Köster Eestist, kõrgdisainitud kunstpopi master Mart Avi Eestist, happehaussi pakkuv NOA Eestist, popdiiva Rahel Eestist, inditroonik Roxy Jules Taanist, eksootiliste sündikõladega vallatlev Sign Libra Lätist, ekstravagantpoppar Taavi-Peeter Liiv Eestist, pop-provokaator Valge Tüdruk Eestist.

Vaata kohti, aegu ja teisi artiste siit.