Ilmar Raag: maailm, kus ei saagi võita

Foto: Shutterstock

USA kaotas. Miks? Sest Afganistan ei olnud ameeriklastele tähtis. Kogu sõda Afganistanis läheb ühte ritta kõikide nende konfliktidega, mille lõpetavad poliitikud ja mitte sõjaväelased. Seepärast on võimalik relvadega võita kõik lahingud ja ikkagi sõda kaotada. Asi on tahtes. Igal juhul oleme taas järjekordse sõjalise doktriini pöördepunktis, kus tasakaal on utoopilisest võidust tähtsam.

Sõjad on populaarsed lühikest aega

Afganistani jaoks algas kõik USA avalikkuse tohutu survega riigi juhtkonnale pärast Al Qaida 11. septembri rünnakut 2001. aastal. Poliitiliselt oli võimatu, et USA president ei kuulutaks välja mingit karistusaktsiooni. Küsimus oli ainult selles, milline samm vastaks avalikkuse ootustele. Kuu aega pärast 11. septembri rünnakut pooldas 87% ameeriklastest sõttaminekut Al Qaida vastu, mille üks juhtimiskeskusi asus tookord Afganistanis. Kümme aastat hiljem, 2011. aastal, oli sõja jätkamise poolt Afganistanis vaid 39%.

Ilmar Raag

Ilmar Raag on otsija ja filmilavastaja. Aga ta on olnud ka Riigikantselei Strateegilise kommunikatsiooni nõunik, kus ta tegeles peamiselt kriisikommunikatsiooniga. Loe artikleid (66)