Mart Kase: Edasi ujub vastuvoolu, aga see toimib. “Edasi on ka minu mõte”

Mart Kase.

Juulist detsembrini ilmub Edasi veergudel meie kirjastuse 5. sünnipäeva puhul lühiintervjuude sari “Edasi on ka minu mõte”, kus uurime oma kaasautoritelt, lugejatelt, toetajatelt ja sõpradelt, mida nad Edasi juures väärtustavad. Mart Kase on talupidaja Valgamaalt ja Edasi kaasautor ajakirja algusest alates.

 

Mis on sinu esimene mälestus Edasiga seoses ja kuidas vaatad meie toimetamiste peale täna? Mis on muutunud?

Esimene mälestus on suhteliselt konkreetne hetk – 29. augustil 2016 olin autoga tagasiteel Tartust Valgamaale ning olin varem telefonis silmanud, et Janeckilt on vastamata kõne. Helistasin tagasi ning siis rääkis Janeck mulle “Edasi” plaanist ja kutsus kaasautoriks. Ma mäletan seda päeva sellepärast nii täpselt, et paar tundi varem sündis me pere esimene laps Anna Kase.

Janeck oli kohe esimeses telefonikõnes indu täis, seda ma mäletan. See, kuhu Edasi on viie aastaga jõudnud, on Eesti väikese meediamaastiku juures kergemat sorti ime.

Anna Kase on ka viie aastaga arukaks inimeseks kasvanud. See ei ole juhus.

Kantar Emori uuringust “Meediabrändid 2020” selgub, et lugejate meelest on Edasi tugevuseks eristumine peavoolust ja teistest väljaannetest. Kas sa oled selle järeldusega päri ja kui, siis kuidas sina seda tõlgendad, milles see eristumine seisneb/väljendub ja mis rolli sa Edasil Eesti ajakirjandusmaastikul näed?

Kindlasti on Edasi erinev teistest veebiportaalidest ja kindlasti on Edasi paberajakiri erinev teistes ajakirjadest. Mul on kõik Edasi ajakirjad talu kenas välivetsus, neid on hiiglama hea suvalise koha pealt lugeda. Need tekstid ei aegu.

Internetist info tarbimine on üles ehitatud kiirusele, Edasi ujub vastuvoolu, aga see toimib. Inimesed tahavad sisu, kuigi nad alati ei viitsi lugeda ja mõelda. Aga tegelikult me ei taha oma aega raisata rämpsu peale, mida internet on täis.

Edasi üks lubadusi lugejatele on teha ajakirja, mille artikleid on ka hiljem kasulik ja põnev lugeda. Soovita palun 3 lugu, mida võiks uuesti üle lugeda ja miks.

Ma ikkagi ei soovitaks konkreetseid artikleid. Soovitaks Tõnu Õnnepalu kirjutamisoskust, Mihkel Kanguri ökoloogiamõtteid ning Elisabet Reinsalu elutunnetust.

 

Sa oled õppinud dramaturgiks, töötanud reklaamiagentuuris, aga ühel hetkel otsustasid võtta ette elumuutuse, kolida maale ja nüüd oled täiskohaga talunik, põllumees. Mis pani sind seda sammu astuma ning mida oleks sinu meelest ajakirjandusel põllumehelt õppida?

Ma ei ole kunagi astunud sellist sammu, et nüüd hakkan talunikuks, see kõik on kuidagi sujuvalt juhtunud. Maaelu elamine on läinud me peres samas rütmis laste saabumisega me ellu. Me lihtsalt oleme abikaasaga hingelt laste, loomade ja hea toidu inimesed.

Ajakirjandusel on põllumehelt õppida kannatlikkust ja tühjust. Eestis on suur probleem, et ei tule juurde uusi noori talunikke ning ei tule juurde ka uusi pühendunud noori ajakirjanikke. Tähendab, mõlemas valdkonnas on innuga alustajaid, aga siis loobutakse, ajakirjanik ei saa motiveerivat tasu, ta saab hoopis sõimu, talunik ei saa kaugeltki motiveerivat tasu, ta saab kuhjaga tööd.

Ometigi on mõlemaid tegelasi, nii professionaalseid noori ajakirjanikke kui pühendunud talunikke Eestile väga vaja. Kummagi elukutsega rikkaks ei saa, aga ühiskonnas on neil tähtis roll.

Mida ma ei küsinud, aga millele sa oleksid tahtnud vastata? 

Mis on veel oluline?

Tähtis ongi see, et see, mida sa teed, on sinu jaoks oluline. Ambitsioon ei pea tänapäeval tähendama ainult laienemist ja kasvamist, kuigi startup-kultuur sellist mõtteviisi ühiskonnale peale surub. Ambitsioon on ka see, kui sa teed oma asja ning teed seda nii hästi, et läbi selle lood end ümbritsevate inimeste ellu vaimset väärtusruumi.

***

3 võimalust luua uut väärtust ja aidata saada Edasil tugevamaks

Hea lugeja! Kutsume Sind hakkama tellijaks. Püsitellijana aitad luua ajakirja, mis on Eestis puudu, ning teed palju head isegi siis, kui Sa ise ei jõua iga päev lugeda. Rahulik ja inspireeriv keskkond ei teki iseenesest ning see vajab püsivat hoolt. Võid mõelda ka nii, et Edasi on osa Sinu heategevuskäitumisest parema keskkonna ja ajakirjanduse nimel.

Hea asutaja, ettevõtte juht, turundusjuht! Turunduskoostöö suurtest meediamajadest sõltumatu, väikese, aga visa kirjastusega võib olla osa Sinu ettevõtte tööandja brändi arendamisest ning tugev sõnum ka tarbijatele, mille eest Sinu ettevõte seisab ja millele kaasa soovib aidata. Edasi hoiak on ettevõtlik ja eluterve, meie lugejatele läheb korda hooliv ja jätkusuutlik Eesti. Võta ühendust ning leiame sobiva koostöövormi. 

Hea filantroop! Edasi eesmärk on teha Eesti parimat kvaliteetajakirja. Pühendume ise 100%, aga vajame ajakirja elujõuliseks muutmisel veel natuke abi. Kui Sulle on oluline valikukriteerium see, et toetatav algatus looks uut väärtust kogu ühiskonnale ja oleks tore, kui saaksid selle mõju ka ise igapäevaselt hinnata, siis ajakiri Edasi on suurepärane võimalus. Anna meile hoogu ja aita saada tugevamaks (rekvisiidid leiab siit). Iga toetaja panus läheb sisuloome kvaliteedi parandamiseks. Kui vajad otsustamiseks lisainfot, siis võta palun ühendust: janeck.uibo@edasi.org.

Edasi kohta saab rohkem lugeda siit ja siit (PDF).

***

“Edasi on ka minu mõte” on ajakirja Edasi 5. sünnipäeva puhul ilmuv lühiintervjuude sari, kus uurime oma kaasautoritelt, lugejatelt, toetajatelt ja sõpradelt, mida nad Edasi juures väärtustavad. Edasi sünnipäev on 21. septembril.

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (261)