Indrek Laul: Kadrioru tintinnabuli

Indrek Laul.

Estonia Klaverivabriku juht Indrek Laul saatis peaministrile ja riigikogu liikmetele kirja “Kadrioru tintinnabuli”, milles arutles presidendi institutsiooni, vĂ€lismajanduse, ekspordi ja vĂ€lissuhtluse teemadel.

Indrek Laulu kiri koos selgitusega. Allikas: ERR

Tegemist oli mÔtete jagamisega parlamendi liikmetele ja peaministrile. Eelnevad selleteemalised arutelud on mul toimunud kÔigi riigikogu erakondade juhtidega. Kirjutise saatmist ja avaldamist pidasid vajalikuks mitmed riigikogu liikmed ning mu toetajad president Toomas Hendrik Ilves, Tunne Kelam ja teised. Teemasid on muidugi veel, nii siseriiklikke kui ka julgeolekut puudutavaid ja teisi, mis ei ole vÀhemtÀhtsad, aga tuli teha teatud esmane valik, et saaks mÔnda pÔhjalikumalt kÀsitleda.

Kadrioru tintinnabuli

Presidendi institutsioonil on pÔhiseaduse jÀrgi ja vÀljakujunenud tava kohaselt mitmeid funktsioone, mille selgitusi jagavad pÔhjalikud ja ajaga kaasas kÀivad kommenteeritud vÀljaanded (viimatine aastast 2020). Neist on ka seekordsete presidendivalimiste eel potentsiaalsete kandidaatide nimede kÔrval riivamisi rÀÀgitud.

Õigusteadlased on toonud aga vĂ€lja, et Eesti presidendile on pĂ”hiseaduses jĂ€etud head visiooniruumi, mida saaks ja tuleks tĂ€ita oma ametiajal riigile vajalikuga. Kuna riigipea on esmalt ja mĂ€rgiliselt kogu riigi esindaja, on tal haruldane vĂ”imalus vĂ€lismaal kaasa aidata Eesti majanduse, hariduse ja kultuuri ekspordile.

Maailma pĂŒĂŒe seljatada COVID-19 on jĂ€tkuvalt ĂŒks suuremaid ja akuutsemaid vĂ€ljakutseid. Uued tĂŒved, uued nakatumislained, siksakitavad graafikud ja erinevad viisid, kuidas riigid selle hĂ€daga vĂ”itlevad vĂ”ivad jĂ€tta mulje vĂ€hesest koostööst, aga tegelikkuses on nii EL-is, USA-s kui ÜRO-s nĂ€ha pĂŒĂŒet leida rahvusvahelist lahendust, mille nĂ€ideteks on suured ĂŒhisinvesteeringud, -hanked ja -tarned.

VĂ”itluses viirusega vĂ”ivad tagaplaanile jÀÀda need pikemaajalised vĂ€ljakutsed, mis Eesti ees seisavad juba ammu ja seovad meid jĂ€tkuvalt nii kĂ€sist kui jalust. Siin ei ole nĂ€ha aktiivset koostööd riikide vahel, isegi kummaliselt ĂŒksi on jĂ€etud teemadega, nagu vĂ€hese lisandvÀÀrtusega eksport ja tootearendus, parem esitlus ja turundus.

Olukorras, kus sissetulekud on pikalt kasvanud (mis on ju hĂ€sti), aga tugevam ekspordivĂ”imekus ei ole suutnud sammu pidada, on tekkinud keskmise sissetuleku lĂ”ks. EkspordinĂ€itajad vĂ”ivad ju suurenedagi, aga kui selles on peidus jĂ€tkuvalt madal lisandvÀÀrtus, siis kombineerituna maailmaturu hinnasurvega tekitab kĂŒsimuse – mille arvelt?

Paralleelselt tĂ”useb koormus ressurssidele ja/vĂ”i surve odava tööjĂ”u sissetoomisele, mis tekitab omakorda probleeme muudes valdkondades. Teema on kompleksne, selles lĂ”ksus on mitmed riigid. Ilmekas nĂ€ide vĂ€hesest lisandvÀÀrtusest on USA bensiinijaamades mĂŒĂŒgil olevad Eesti kasest kĂŒttepuud.

VÀhese lisandvÀÀrtuse ja madala keskmise palga lÔks vajab lahtimurdmist

Sellest kĂ”igest on saanud idaeuroopalik klaaslagi sissetulekute kasvule ja arengule tervikuna. RĂ”hutan, et seda vĂ€ljakutset on harjutud nĂ€gema siseriikliku probleemina, kus mahajÀÀmus on justkui igaĂŒhe oma asi. NĂ”rk ja vĂ€hese lisandvÀÀrtusega eksport vaevab meidki, see vajab lahtimurdmist.

SĂŒmboolne on kirjutada sel teemal augustis 2021, mil vĂ”ime teenitult uhke pilguga vaadata taasiseseisvumise 30. aastapĂ€evale. Eesti on enamate rahvusvaheliste organisatsioonide liige kui kunagi varem, kuulumine NATO-sse, EL-i ja ÜRO JulgeolekunĂ”ukogusse nĂ€itavad meid arvestatava partnerina maailma areenil.

Aastatega oleme vĂ”itnud liitlaste poolehoiu, nad on nĂ€inud Eesti meelekindlust, usaldatavust ja oskust teha rahvusvahelist koostööd diplomaatias ja kaitsevaldkonnas, panustada kultuuris, spordis ning muidugi leidlikes IT-lahendustes. Neidsamu oskusi ja omadusi, haritud ja teadlikku lĂ€henemist on vaja nĂŒĂŒd suunata sellele, et purustada need piiravad klaaslaed, raputada end vabaks vĂ€hese lisandvÀÀrtusega allhankeriigi taagast.

VÀlismajandus on vÀltimatu

JĂ€tan praegu kĂ”rvale teised ekspordivaldkonnad ja kirjutan teadmistest, mida olen omandanud kolmekĂŒmne tegevusaasta jooksul vĂ€lismajanduses.

Selles vallas nÀen jÀrgmisi vÀljakutseid:

  1. Meid kammitseb riigibrĂ€ndi “Eestis tehtud” ehk Made in Estonia vĂ€hene kvaliteedituntus. Tugev riigibrĂ€nd, seda era- ja avaliku sektori suuremas ĂŒhispanuses, saab juurduda jĂ€rjepideva esindustöö ja tootearenduse kaudu, eelisena, millega vĂ”iksime mĂ€rgistada kĂ”rget kvaliteeti ja lisandvÀÀrtust, mis oleks toeks kĂ”igile meie ettevĂ”tjatele ja ĂŒheks rahvusliku vÀÀrikuse kuvandiks;
  2. VĂ€hene usaldus erasektori ja riigisektori vahel, vĂ”i siis selle puuduminegi, mille murelik nĂ€ide viimasest ajast oli ametnike vastupĂ”iklemine Eesti tunnustatud logistikafirma omapoolsele vabatahtlikule abipakkumisele korraldada koroonavaktsiini ĂŒleriigiline jaotamine. Eelistati tegutseda omapĂ€i, omaenda kahe kaubiku ning autojuhiga;
  3. Napib ĂŒhistööd tootearenduses, teadusasutuste ja ettevĂ”tjate vahel, ĂŒlikoolide ja tootjate vahel. Eestil on kaks maailmatasemel tehnoloogiaga seotud ĂŒlikooli, mille on lĂ”petanud pea kĂ”ik meie IT-superstaarid, kĂŒll on aga ĂŒlikoolid ise harva osalenud toodete vĂ€ljatöötamisel, erinevalt nĂ€iteks maailma esiĂŒlikoolidest tehnoloogia vallas, MIT-st ja Stanfordist, kus teadlased loovad uusi tooteid. Maailma suurimaid tehnoloogiafirmasid Google sĂŒndis just koostööst kahe Stanfordi arvutiteaduse post-doc‘i (jĂ€reldoktori) ja erasektori vahel;
  4. Liiga tihti pole ettevĂ”tetel vajalikku ekspordivalmidust. Kammitseb kartlikkus valida segment laial maailmaturul, vĂ€hene teadlikkus lĂ”pptoote kaubamĂ€rgi ja disaini turundamisest vĂ”i alustuseks kasvĂ”i intellektuaalomandi kaitsmisest rahvusvahelistes patendi ja kaubamĂ€rgi organisatsioonides. Seda enam, et suurem osa Eesti firmadest on vaid kuni kĂŒmne töötajaga, paljud neist vajavad tuge.

Riik, mille kaubanduse eksport-import on 30 aastat olnud kaldu impordi suunas, peaks siit tulenevat endale ausalt tunnistama – heaolu loomine, infrastruktuuri ehitamine laenu-, abi- ja eurotrĂŒki rahaga ei saa meid enam pikalt toita. Samas on hea see, et vĂ€hese lisandvÀÀrtuse ning nĂ”rga ekspordi hĂ€dad on hakanud saama palju rohkem sektoripĂ”hist tĂ€helepanu.

Olen rÔÔmuga mĂ€rganud ja kogenud, kuidas EAS-i esindajad nii kodu- kui vĂ€lismaal, uuema lĂ€henemisega vĂ€lisministeeriumi töötajad nii siinpool kui sealpool piire, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) ja mitme kaubanduskoja ekspordisuunajad on hakanud ĂŒha enam kĂ”rglisandvÀÀrtuse loomiseks tegema koostööd ja selleks vĂ”imalusi otsima.

Tunnustust vÀÀrivad Eesti kaitsetöösturite tulemused, kelle 209 miljoni eurosest kĂ€ibest 2019. aastal moodustas eksport juba 48 protsenti. 2020. aastal osalesin peaministri ĂŒmarlauas Eesti suurimate eksportijatega, olen aidanud seada MKM-i vĂ€lismajanduse eesmĂ€rke, mida on esitletud riigikogu vĂ€liskomisjonile. KokkuvĂ”ttes on siin tunda pĂ€rituulte tĂ”usu.

Eksport ja vÀlissuhtlus pÔhinevad visioonil, vÀÀrtustel ja usaldusvÀÀrsusel

Olles kuus aastat Eesti-Ameerika kaubanduskoja president, olen selles ametis pĂŒĂŒdnud kaasa aidata Eesti ekspordivĂ”imekusele. Viimastel kohtumistel Ameerika asevĂ€lisministri Keith J. Krachiga, USA kaubandusesindajate ja Eesti riigisektoriga oli hea meel tĂ”deda, kuivĂ”rd ollakse valmis oma kogemusi jagama.

AastakĂŒmnetepikkune kogemus vĂ€lismajanduses on mind veennud selles, kui tĂ€htsad on isiklikud usalduslikud suhted, kui oluline on tunda teisi kultuure, et saavutada edu, veenda tellijaid, leida partnereid, toetajaid ja investeerijaid. VĂ”itluses Ida-Euroopa riikide taagaga ja vĂ”rreldes jĂ”ukate ekspordiriikidega, on traditsiooniline tööstussektor meil tĂ€na ikka veel ĂŒsna ĂŒksi, mis kajastub nii sissetulekutes kui pikaajalistes investeeringutes.

Seega on oluline ja vajalik, et meie oma haritud ja tugeva visiooniga pead paneksid seljad kokku – kui kellelgi on lĂ€inud hĂ€sti, vĂ”iks ta ka teisi aidata. Positiivne nĂ€ide sellest on Eesti iduettevĂ”tete juba toimiv koostöö. Kogukond hoiab ĂŒhte, olenemata omavahelisest konkurentsist tööjĂ”uturul, sest nad saavad aru, et probleeme saab lahendada vaid koos.

TeisisĂ”nu – edukad IT-ettevĂ”tjad investeerivad uutesse idudesse ja on mentoriteks uutele tulijatele. Head nĂ€iteks on kood/JĂ”hvi, kus eraettevĂ”tjate algatus asub lahendama probleemi, mis pidurdab meie arengut kĂ”rgema lisandvÀÀrtusega sektoris. Ka riigipoolne, isegi erakondadeĂŒlene koostöö on selle saavutamiseks vajalik – justkui toetus oma sportlastele rahvusvahelisel areenil. Siis vĂ”ime kunagi nautida neid vilju, mille kasvatamiseks meil haritud ja ettevĂ”tliku rahvana on vĂ”imeid kĂŒll ja kĂŒll.

Minnes vastu eespool mainitud vĂ€ljakutsetele saavutada ihaldatud seisund targa ning tĂ€napĂ€evaselt majandava riigina, saame Ă”ppida ka teiste tugevate eksportijate kogemustest, nĂ€iteks Saksamaalt, Rootsilt, Singapurilt. Uurida ja kaaluda tuleks nende edulugusid, sh riiklike garantiide, era- ja riigisektori toetus- ja ĂŒhismeetmete rakendusi ning koostööd rakendusuuringute keskustega.

Meil on mitmed inspireerivaid nĂ€iteid, kus eestimaine toodang ja mĂ”tlemine on maailmas silmapaistval kohal (Ampler, Skeleton, Teeme Ära!, Cleveron, Bolt, Skype, Wise, Milrem Robotics, Threod, Nortal, ja neid on veel), ja seda enam on kurb nĂ€ha teatud mugandumist odava allhankija rolliga maailmas, mis ometi pakub nii palju vĂ”imalusi toota ja esitleda tĂ€napĂ€evaselt!

Meie lapsed on sageli otsimas lahendusi, vahel on nemad need targad ja leidlikud ja töökad, aga neilegi on vaja sisestada vÀÀrtuspÔhist usku oma vÔimekusse olla enamat ja kaasata teised, rikkad maad ja rahvad Eesti tooteid hindama.

Viidates presidendi liitvale ja rahvast ĂŒhendavale funktsioonile, mida mitmed erakondade esindajad on soovinud, ongi oluline nĂ€ha suuremat pilti ja eesmĂ€rki, mis liidaks ja seoks, mis ĂŒhendaks ja koondaks.

Pikaajalist ettevÔtlust, pereettevÔtlikku ja vÀÀrtuspÔhist visiooni tuleb samuti nÀha kodu loomisena, kuhu tahetakse jÀÀda ja oma lapsed tuua, kus meie jÀreltulevad pÔlved hoiavad ja kaitsevad eesti keelt ja meelt.

Margaret Thatcher on öelnud, et igaĂŒks meist teeb oma tööd vastavalt selle ajastu vĂ€ljakutsetele ja nii, nagu me neid vĂ€ljakutseid selles ajastus nĂ€eme. Tegelegem siis meie ajastu vĂ€ljakutsega, tehkem seda targalt, meeskonnana, ĂŒheskoos rÔÔmu tundes.

30 aastat iseseisvust on uutele pĂ”lvkondadele andnud vĂ”imaluse omandada avatud maailma keeli, saada vajalikku haridust ja oskust suhelda. Meil on juba piisavalt aega olnud omandada vĂ€lismajanduseks ja -investeeringuteks vajaminevaid teadmisi ning Ă”ppida mĂ”istma teisi kultuure ja riike, et pakkuda seda, mida nemad tahavad osta (ja mitte meie vaid mĂŒĂŒa). Ehk teisisĂ”nu on meil tekkimas vastutus ja jÀÀnud vĂ€hemaks vabandusi.

Ekspordi strateegia kujundamine, vĂ€lisvisiitide ettevalmistus ja korralik jĂ€reltöö, selle kĂ”igega saame nĂŒĂŒd hakkama. Oluline on siinjuures mĂ”ista, et tugevam ekspordivĂ”ime ja tööstuse-tootmise-esitluse konkurentsivĂ”imelisus on rajatud oskusele teha meeskonnatööd nii kodus kui rahvusvaheliselt, inspireerida ja kaasa haarata Eesti sĂ”pru ja toetajaid.

Vabariigi presidendi institutsiooni pÔhiseaduslik visiooniruum

Kas presidendi roll vĂ”iks nĂŒĂŒd olla ka majandusdiplomaatia kaudu aidata teha Eestit suuremaks, aidata tĂ”sta meid arengus jĂ€rgmisele, nutikale astmele, kasvatada Eesti jĂ”ukust, toetades ettevĂ”tjaid usaldusvÀÀrse riigiesindajana vĂ€lismajanduses uksi avades?

Presidendi sĂ”iduvees saavad eksportöörid nii majanduse-, kultuuri- kui ka haridusvaldkonnas kĂ”rgetasemelisi ja kasulike kohtumisi vĂ€lismaal ja ka kodumaal, kui toimub igasuvine “Estonia’s Friends International Meeting” ehk Eesti SĂ”prade Rahvusvaheline Kokkutulek, mida korraldas eelmine president ning teadaolevalt tĂ”i Eestisse kĂŒmneid miljoneid investeeringuid.

President kui usaldusvÀÀrne, turvaline ja toetav, katkematu bassinoot

Tooksin visioonile Kadriorust paralleeli Arvo PĂ€rdi muusikapalast “Aliinale”, mis on maailmakuulsa tintinnabuli-stiilis loomingu esimene teos.

Teoses on kaks meloodialiini. Üks liigub helistiku kolmkĂ”lades ehk on traditsioonilisem. Teine, kĂ”rgemas registris on jĂ€llegi vabam oma vĂ€rvikuses. MĂ”lemale on kirjutatud oma helirida nagu oma vaade (ehk Ă€kki oma maailmavaadegi?), kord ollakse omavahel dissonantsis, siis jĂ€lle konsonantsis, kooskĂ”las. Oluline on nii helide kui ka vaikuse kuulamine.

Harmoonilise aluse annab palale kĂ”ige esimene noot sĂŒgaval bassiregistris, mis tasakaalustab mĂ”lemat liini kui pidepunkt, toetav katkematu bassinoot (muusikateaduses orelipunkt ehk organ point).

Rahvusvaheline vaade vÀljast sisse, teiste vaade meile: kuidas meist kordades suurema rahvaarvu ja konkurentsiga valitud riigipea, vÔi ettevÔtte juht, potentsiaalne investor meie esindajat nÀeb? See hinnang vÔib olla kriitiline, vahel ehk kohati pealiskaudnegi, aga esmamulje vÀlissuhtlusest ja -oskustest on aluspind jÀrgnevale vÔi ka mittejÀrgnevale usaldusele ja koostööle.

Kadrioru bassinoot, see presidendi poolt stabiilsust hoidev ja koostööd hindav pidepunkt nii kodus kui vÀlismaal, tema tulemustele orienteeritud vÀlissuhtlus annab vajaliku toe riigi turvaliseks poliitiliseks, majanduslikuks ja kultuuriliseks arenguks.

Riigipeal on palju vĂ”imalik kaasa aidata, avada uksi maailmas, toetada nii vĂ€lismajanduse kui investeeringute, kultuuri- kui ka hariduse ekspordi vallas. See on praegu ĂŒks vabariigi presidendi vĂ€ga vajalik roll, et aidata arendada ja hoida Eestit turvalise ja eduka heaoluriigina.