Steve Keating: ootustele vastamisest – suure mõjuga väike otsus

Vahel tähendab iseenda ootustele vastamine üksinda kulgemist. Foto: Shutterstock

Mõned inimesed on minus ilmselt pettunud. Ja ehkki ma pole võib-olla vastanud nende inimeste ootustele selles, kuidas peaksin oma elu elama, olen ma kindlasti vastanud iseenda ootustele ning võin seetõttu endaga rahul olla. Isegi väga rahul. Endaga kooskõlas olemine on suure mõjuga väike otsus, mida meeles pidada.

Teame küllap kõik inimesi, kes on elanud väga stressirohket elu. Suur osa nende stressist on põhjustatud sellest, et nad on püüdnud täita teiste inimeste ootusi oma elule. Nad ei taha kellelegi pettumust valmistada. Olen ise püüdnud neid tihtipeale aidata, juhtides tähelepanu sellele, et ka nemad ise on olulised ja kõige olulisemad on siiski nende enda ootused oma elule.

Kui soovid tõeliselt õnnelikult elada, pead kõigepealt mõistma, et sinu kohus pole täita kellegi teise ootusi peale iseenda. Sinu vajadused ja soovid on olulised! Kui teed asju selle pärast, et tunned, et nii on õige, oled palju õnnelikum, kui tehes neid põhjusel, et keegi teine neid sinult ootab.

Vahel tähendab iseenda ootustele vastamine üksinda kulgemist. Selles pole midagi halba, sul pole vaja kedagi igal sammul kätt hoidma. Sa ei vaja oma elu elamiseks kellegi luba. Mõned inimesed, kes sinuga koos teekonda alustavad, loobuvad mingil hetkel. Me ei peaks tundma end selle pärast halvasti, sest nemad kõnnivad oma teed… seepärast nimetatakse meid indiviidideks.

Samuti ei peaks me laskma kellelgi öelda, mis on võimalik ja mis mitte. Inimesed püüavad üksteisele oma ootusi esitada näiliselt kahjutute fraasidega, nagu “ole realistlik”. Kui inimesed nagu Steve Jobs olnuks realistlikud, ei kirjutaks ma seda lugu praegu iPad’is. Peaksime usaldama rohkem oma sisetunnet, ainult meie ise teame, mis on meie puhul võimalik. Endasse uskumine on kõige realistlikum asi, mida me eales teha saame.

Üks mu mentor ütles mulle kunagi, et igal inimesel on kolm versiooni endast. Esiteks versioon, millisena teised sind näevad. Teiseks inimene, kes sa teiste arvates pead olema – see on meie enda versioon, mida püüame teistele inimestele esitada. Ja kolmas versioon – millised me tegelikult oleme. Seda inimest näitame me teistele harva, mõnikord püüame teda ka iseenda eest varjata.

Püüdes täita teiste ootusi, tekivad nende kolme versiooni vahele tohutud ebakõlad. Need omakorda tekitavad meie elus stressi. Enda ootustele vastamine viib meid rohkem iseendaga kooskõlla. Kuid selleks peab olema enda vastu aus, milline ja kes sa tahad olla. Samuti peab olema valmis valmistama pettumusi inimestele, kes arvavad, et tunnevad sind paremini kui sa ise.

Parim nõuanne, mida ma eales saanud olen, on ka parim nõuanne, mida ma ise anda saan. See nõuanne on olla sina ise. Õiged inimesed, need, kes peaksid su elus olema, leiavad su üles. Õiged inimesed aktsepteerivad sind sellisena, nagu sa oled. Nad ootavad sinult seda, mida sina ise tahad. Inimesed, kes sinust hoolivad, on sulle su teel abiks. Nad on sinuga kuni teekonna lõpuni.

Teiste inimeste ootusi täielikult eirata on keeruline. Kuid mida rohkem elada oma elu iseenda ootuste järgi, seda parem elu on.

Artikkel on esmalt ilmunud Steve Keatingu blogis. Tõlge: Egle Taklai.

 

Steve Keating

Steve Keating on 30-aastase kogemusega müügijuhtimise ja turunduse professionaal. Edasi avaldab kokkuleppel autoriga tema valitud juhtimismõtteid. Loe artikleid (19)