Kristjan Järvi: pühitseme edasi

Rakvere Vallimägi. Foto: Kaupo Kalda

Kristjan Järvi mõtteid pühitsusest ja “Pühitsusest” ning talupoja mõtteviisist.

“Pühitsus” on sündmus, ei, pigem ikka Kogemus, mis tõstab aujärjele enesemääratlemise osana millestki suuremast ning võime iseseisvalt mõelda. Räägin oludest, mis võimaldasid esile kerkida muusikuil nagu NOËP, Anett ning Mick ja Angeelia Pedaja, kes koos minu ansambliga oma loomingut esitavad. Tule, ja tähistame koos tõelist vabaolemist Rakvere Vallimäel, just Eesti Vabariigi taasiseseisvumisnädala eelõhtul!

See on minu sõnum ja üleskutse kõigile, kes tegutsenud kõrgema eesmärgi nimel kui tema ise. Inimene, kes teab, et tee iseseisvumiseni on saavutatav läbi iseenda. Ilma kartusteta enesekindlalt ja suurejooneliselt edasi minnes. Meie talupoja mõtteviis, mis otsustab, teeb ja vastutab iseseisvalt, on see, mis loob keskkonna vabadusele ja lubab meil koos olla õnnelikud ja rahulikud.

Pühitsus ei sisalda midagi rohkem kui seda püha asja, mida pühapäeval pühitsetakse: meid ennast ja meie olemist siin vabal maakeral.

Olen täielikus vaimustuses meie esinemiskohast, milleks on Rakvere uus Vallimägi. Seal on tunda seda avatust ja sidet millegagi, mis on võimsam kui me ise, aga samas omab ka mastaapi, mis näitab, kui vägevad me koos oleme. See on portaalide avanemise paik, kui mitte teise dimensiooni, siis kindlasti ühte ühinemise kohta, mis paikneb kõigi meie sees.

Tervitame siit uut maailma, mis on kõrgem tavalisest päevakorrast ja tegemistest. Ja ühineme nagu 30 aastat tagasi Balti keti ajal, nüüd uuel eesmärgil olla ise ja tegutseda ise, isegi kui koos teistega, aga siiski ise ja targalt: oma tuba, oma luba.

Üks tark mees kunagi ütles, et mesilased ei raiska aega selgitamaks kärbsele, et mesi on parem kui sitt. Seega palun oleme iseseisvad ja targad. Loome seda ühiskonda, millele anname meie ja mis taas annab meile. Loome oma voolu ja võlu, et iga Hoovus annetaks, mitte ei võtaks; looks, mitte ei kustutaks. Värskete mõtete ja mudelitega saame tekitada seda, mida soovime, vältides kõike, mis tugineb vana võimu struktuuridel.

Loovus on aktivism. Pühitseme taas uut iseolemist ja iseolemist.

15. augustil toimub Rakvere Vallimäel Kristjan Järvi juhtimisel kontsertprogramm «Pühitsus», kus teevad kaasa lauljad ja muusikud Mick ja Angeelia Pedaja, NOËP ja ANETT. Kontsert on pühendatud kodumaistele muusikaloojatele, väljendusvabadusele ning kohe-kohe tähistatavale Eesti vabariigi 30. taasiseseisvumise aastapäevale.

Muusik Kristjan Järvi jagab oma Edasi rubriigis mõtteid Eestist ja muusikat, mis tema hinge puudutab.

Kristjan Järvi

Kristjan Järvi on helilooja, produtsent ja dirigent. Ta elab ja hingab muusikat ning kasutades oma oskusi püüab ta luua keskkonda, kus kõik on võimalik. Loe artikleid (16)