Mart Kase: lühiajalise fookuse kiituseks

Nansen meisterdamas. Foto: Teele Kase

Praegu on kõige tähtsam, et elus oleks lühiajalist fookust. Nii tegeleb mõistus võimalikult vähe ühiskondlike haigustega.

Umbes kuu tagasi, juuli alguses, pöördus Maaeluministeerium minu poole, et mis oleks, kui teeks kogu avatud talude päeva avasündmuse meie talus laupäeval 24. juulil. Mis seal ikka, teeme! Nii saigi veel suurema innuga juulis lauda eest kitsede väliaedikust sõnnikut varahommikuti ja hilisõhtuti välja tõstetud. Päevad olid kuumad, et päevasel ajal tööd teha ei saanud. Sündmuse ettevalmistuseks koristasime hoovi ning metsast tuli puitu tuua – suveköögile andsid õige šniti kasepuu halud ning pakud läksid käiku pinkide ehituseks. Saekaatrist tulid ka lauad ja prussid. Koos abilistega käis pidev trimmerdamine ning niitmine.

Samal ajal oli pidevalt ka palju suhtlemist, nii kokkade, ministeeriumi kui muusikutega. Ka eelarve koostamist, detailide läbirääkimist, üldse sellist üldist projektijuhtimist. Edasi eestvedaja Janeck saatis mulle ka ajakirja pabernumbreid, mis kenasti lugemislaual sirvimist leidsid. Päev enne sündmust ehitasin heinapalli-batuudi, see on nii, et ümberringi on suured heinapallid ja keskel on pehme hein, kuhu on mõnus lastel sisse hüpata. See on alati lastele totaalne hullamise atraktsioon. Elus peaks olema rohkem sellist vaba hullamist.

Aga süvenemist loomulikult ka. Pisipoeg Nanseni jaoks oli Avatud talude päeval konkurentsitult lemmikkoht laste puidutöö laud. Teise päeva õhtul tuli üks naine me juurde ning ütles: “Ma lihtsalt tund aega vaatan ja ei jõua ära imestada. See laps mängib päris naelade ja päris haamriga ja päris saega ja kui ma sellist asja lasteaias lubaks, siis teeksid osad lapsevanemad maailma suurima skandaali!” Aga jah, Nansenile meeldib tohkeldada tööriistade ja lauajuppidega, loodetavasti ehitab ta ükspäev oma kätega mitte ainult maja, vaid ka laeva.

Avatud talud sai kenasti peetud, esimese riikliku katvusega meediaintervjuu andsin samal hommikul metsast oksi tuues Vikerraadiole. Oksi ju hea inimestel kitsele anda. Kena lõigu meie juures toimuvast tegid ka Kanal2 ning TV3. Lisaks sisukatele kõnedele ja Lunge/Elgula muusikale, jäid sellest päevast inimestele meelde me tütarde Anna ja Kirke laulmised. Tütred on meil laululembelised, aga ka läbirääkimistes osavad. Kaks Doomino küpsiste pakki sai kokku lepitud honorariks ning tütred laulsid hingest, näitena siin 3-aastase Kirke laul.

Oli väga tegus ning fookusega juulikuu. Käisime pärast avatud talude päeva ka perega Vudilas, kus oli liiga palju rahvast, aga meelde jääb see, kuidas varjus puu all istudes elasin kaasa moblast Eesti olümpiavõidule. Olümpiamängud ja üldse rahvusvaheline sport pole enam nii oluline kui varem, kuid Eesti jaoks on üle pika aja olümpiavõit mõnus positiivne suts kogu selle häma vahel, mida info on praegu on täis.

Nüüd algas august, ees seisavad uued fookused. Paari nädala pärast on me juures sõpradega talgud ning 21-22. augustil võtame osa Peipsi Toidu Tänavast Kasepääl Mustvee kõrval.

Mulle meeldib, kui on lühiajaline fookus. Loomulikult on ka igapäevane rutiin kitsede ja laste ja teiste teemadega tähtis, kuid fookus tähendab, et miskit toimub ja miskit saab valmis. Kui minifookusest rääkida, siis praegu näiteks hetkel teeme esimest korda toorvorstikesi, jälle üks asi juures, et peaks võimalikult vähe poes käima.

Kõik ilmateated näitavad, et homme tuleb metsik sadu, 30 ja rohkem millimeetrit vett langeb päevaga maha ja siis läheb jälle kuivaks. Võib arvata, et metsas hakkab meeletult seeni kasvama ning uuesti sirgub karjamaa rohi.

Peale Avatud talude päeva nädalavahetust viisin Edasi ajakirja välivetsu, kui mõnus on neid seal lugeda.

Mart Kase

Mart Kase elab Valgamaal Karula vallas Kaagjärve külas ning kasvatab oma talus kitsi. Mart on eelnevalt pealinnas töötanud nii teatris kui reklaamiagentuuris, nüüd lihtsalt vajas elu uut väljakutset. Mart kirjutab Edasile, kuidas paistab Eesti elu väljaspool Tallinnat. Mardi taluelust räägib blogi www.metsikelu.ee/blogi. Loe artikleid (150)